Etter braksuksessen i sommer, inviterte Stabbe og makker Vidar «Piters» Pettersen til ny lysbildeforestilling og konsert.
Også denne ble utsolgt, og nå er i tillegg billettene til ekstraforestillingen på Festiviteten 9. november revet bort.
Torsdag kveld presenterte Stalsberg sin nyutgitte bok «Eidsvollinger» på Søndre Samfund. Boka består av svart/hvitt-bilder fra Stalsbergs tid i Eidsvold Blad på 70- og 80-tallet. I tillegg har han skrevet tekster og skildringer som han leste til bildene, noe som skapte stor begeistring hos de frammøtte i salen.
Med som musikalske støttehjul var bandet som for anledningen går under navnet «Råholt Manufaktur». Dette bandet består av Stalsbergs mer eller mindre faste musikere: Hans Petter Kværner (trommer), Jan Henri Peeters (gitar), Svein Peeters (gitar), Brian Tierney (bass) og Øyvind Mo Larsen (mandolin og vokal). Akkompagnert av bandet fikk lokale helter som Romund Larsen, Tor Henry Kristoffersen og Tormod Knutsen (til stede i salen) sine velformulerte hyllester fra Stabbe.

HOBBYEN BLE EN BESETTELSE

Det hele startet for halvannet år siden.
- Jeg fikk et gavekort fra Dagbladet etter å ha vært ansatt der i 25 år. Dette brukte jeg på å kjøpe en scanner, og satte i gang med å digitalisere bilder jeg har tatt i Eidsvoll. Jeg merket raskt at dette ble en besettelse, humrer han.
- Etter hvert la jeg ut en del bilder på sosiale medier, og responsen var formidabel, forteller forfatteren av det som kanskje er årets julegavetips til - ja, nettopp; Eidsvollinger. Som Stabbe selv sier: - kanskje noen supplerer spekeskinke og ullvotter med denne boka!

VAR ALT BEDRE FØR?

En skulle kanskje tro det, men Stalsberg blir ikke mer sentimental av mimringen enn å kunne påstå følgende:
- Bildene er jo en lokaldokumentasjon av fortida. Avisbilder tatt i øyeblikket. Alt var kanskje ikke bedre før, men bildene viser hvordan det VAR - der og da.
- Hva er det som gjør forestillingene så populære?
- Det er vel kanskje så enkelt som at folk liker å mimre. Folk har jo et forhold til bygningene og folkene de ser på bildene. Mange, både av bygninger og folk er jo borte nå, poengterer Stabbe.

TREKKER GAMLINGER I ALLE ALDRE

Eli Sørlie fra Sagmoen var blant de mange som sto i kø for å sikre seg signert utgave av «Eidsvollinger».
- Jeg har kjøpt ett eksemplar til meg selv, og to som gaver, forteller hun, og skryter samtidig av forestillingen.
- Det er noe med hele konseptet og måten det legges fram på, sier hun.
Også Ole Olstad fra Eidsvoll er full av lovord.
- Jeg har fulgt Stabbe i mange år, og jeg synes forestillingen var kjempefin. Det er enestående å ha tre utsolgte kvelder for lysbildeshow - i Eidsvoll - i denne smarttelefon-alderen! Olstad tror folk setter pris på samhøret og samværet oppi all mimringen.
- Mimring går jo aldri av moten! Han gjør også et poeng ut av at folk i salen er veldig engasjerte, med kommentarer og innspill på navn på avbildede folk og steder. - Her møtes gamlinger i alle aldre, ler han.
LES OGSÅ: Fullsatt sal under Stabbes lysbildeshow på Søndre Samfund

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.