EUB møter rapperen, fluefiskeren, ungdomsarbeideren, Jessheimpatrioten Andres Diaz over en lunsj. Det er en mann med - i overført betydning - mange hatter, og i løpet av lunsjen skifter han hyppig mellom de forskjellige hattene.

De fleste kjenner han nok best med musikkhatten (les: capsen) på, men inntil videre holdt han sin siste offisielle konsert på Jessheims byfest i 2012. Allerede da hadde han lenge vært tilknyttet Røde Kors' ungdomsarbeid, hvor han nå vært engasjert i et tosifret antall år.

DIAZ SOM ORDFØRER

Engasjementet for ungdommens oppvekstvilkår kommer tydelig fram i løpet av samtalen.

- Du er ordfører i Ullensaker for en dag. Hva ville du gjort?

Han ser grublende mot taket, og tenker seg godt om. - Det er vel ikke så mye en ordfører nødvendigvis får utrettet på én dag. Jeg tror jeg ville brukt muligheten til å si noe, til å bli hørt. Jeg ville sagt litt av det samme som jeg sa fra scenen på bykonserten i 2012. At alle har et ansvar for hva slags samfunn vi skal ha. Folk må bidra til dét på hver sin måte. Det handler om å ta vare på hverandre, holde liv i bygdekulturen, bry seg, se hverandre og være inkluderende. Det er et slags dugnadsarbeid i det hverdagslige. Det høres kanskje banalt ut, men noen ganger kan det faktisk være så enkelt.

SAVNER FLERE SPISESTEDER

Jessheim har gått fra å være bygd til by på kort tid, og ikke alle har fått med seg denne overgangen.

- Fortsatt er det mange som bare sier «hæ?!» når jeg forteller at Jessheim har bystatus, ler han.

- Er det noe du personlig savner på Jessheim?

- Jeg kunne tenkt meg et litt bedre utvalg av spisesteder.

LES OGSÅ: Nye toner for Diaz

OVERDREV MED HUMOR OG IRONI

Rollen som Jessheim-ambassadør er ikke noe han gikk inn for å få. Men som rapper legger sjangeren til rette for å prate om nabolaget eller hjemstedet sitt, og vise alle hvor du kommer fra.

- De fleste skjønte at jeg overdrev og brukte litt ironi og humor, sier Diaz om måten han framstilte Jessheim på som rapper.

BYSTATUS VIKTIG FOR NÆRINGSLIVET

- Jeg er litt usikker på hvor mye bystatusen har betydd for den enkelte. Utviklingen av Jessheim som by har vært, og er viktig for næringslivet. Alle prognoser tilsier at veksten bare vil fortsette framover, både når det gjelder næring og befolkning. Jeg tror Jessheim kommer til å takle veksten fint, forteller han. Kraftig vekst innebærer imidlertid flere elementer:

- Når et samfunn vokser så er det viktig å ta høyde for en økende satsing på arbeidet for dem som faller litt utenfor.

- Ikke alle finner seg til rette med fotball eller håndball og det organiserte. Derfor er det viktig å ha et variert tilbud til ungdom for å hindre utenforskap, poengterer han.

- Jeg skulle gjerne sett at tilbudet for de mellom 16-25 år var litt bredere i Ullensaker.

- Unge voksne kan ofte blir glemt, men det er mange i denne gruppen som trenger å bli sett, bli hørt, og bli «backet opp» av voksne. De trenger å kjenne mestringsfølelse. Han forteller at han absolutt kan kjenne seg igjen i mange av ungdommene han møter. - Jeg husker selv hvor viktig det var for meg å se at folk brydde seg, reflekterer han. Samtidig gir han skryt til arbeidet for de yngste i kommunen, som han mener gis gode tilbud.

«Gjør ting med helt hjerte - aldri halvt»

Sitatet er hentet fra Diaz' låt «Takk», som i 2000 ble gitt ut på Frelsesarmeens samlealbum «Perleporten».

- Hvis det var mulig, hva ville 40 år gamle Diaz ha sagt til 15 år gamle Diaz?

Etter litt betenkningstid, finner han en passende formulering på svaret.

- Det er et litt kryptisk svar, smiler han lurt, men jeg tror det måtte ha blitt: «Prøv å finne en balanse i alt».

FLUEFISKE MED ADVARSEL

- Har du gått FOR helhjerta inn i ting?

- Innimellom har jeg nok det, ler han, og trekker fram interessen han har utviklet for fluefiske.

- Jeg kan, uten smil rundt munnen, si at jeg tilbringer uforsvarlig mye tid ute langs elver og vann. Det er en hobby som grenser mot galskap! Det er nesten så det burde fulgt med en advarsel når man kjøper utstyr, gliser han.

GODE OG DÅRLIGE DAGER

Dette bringer oss inn på en annen av låtene hans, «Mitt stille vann».

- Låten handler om at det finnes både gode og dårlige dager, og at man finner sin måte for å ta en time out. Det viser seg å være en låt som tåler tidens tann, og jeg har skjønt at den betyr noe for veldig mange, forteller Diaz, som også har fått henvendelser om å gjøre låten i begravelser.

- Det er klart jeg blir ydmyk over at folk har et så sterkt forhold til musikken min, sier han, og legger til at han synes det er gøy at låtene lever sine egne liv uten at han helt kan styre det selv.

- Tilbake til Jessheim. Hvordan tror du det er å vokse opp på Jessheim i dag?

- Det er nok ikke så veldig annerledes her enn andre steder. Forskjellen fra da jeg vokste opp til nå er vel i bunn og grunn bare tiden. Det finnes mange flinke barn og unge på Jessheim. Mange har kanskje større nettverk nå enn hva vi hadde før - selv om mange nok også er litt ensomme, sier den engasjerte Jessheimprofilen.

- Stort sett tror jeg det er veldig fint å vokse opp på Jessheim! avslutter Andres Diaz, før han må forlate lunsjen og komme seg tilbake på jobb som oppvekstsjef i Røde Kors - en jobb han helt åpenbart brenner for.

Fakta om Diaz

Navn: Andres Rafael Diaz

Alder: 40 år

Bosted: Oslo

Sivilstatus: Samboer

Yrke: Oppvekstsjef, Oslo Røde Kors

Kjent som: Rapper og jessheimpatriot

LES OGSÅ: Hansen er det mest vanlige navnet i Ullensaker

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.