• SPRÅK OG FJELL: Christine Meklenborg Salvesen er førsteamanuensis i fransk, og er interessert i språk, historie, skog og fjell. Foto: Privat

Scenen som utspilte seg hos språkforskeren denne sommerdagen følger et lett gjenkjennelig mønster for vepsemøter av det overraskende slaget, hvor språkforskerens godt utviklede fryktrespons fristet fluktrefleksen før adrenalinet og forsvarsmekanismene inviterte overlevelsesinstinktet inn i kampen.

Men mer om det senere.

Vi skal snakke om språk.

Hva er det som er så interessant med språk?

– Språket er noe av det som definerer oss som mennesker. Uten språk, ingen tanke, bare instinkt. Språket i seg selv er så komplekst at vi ikke helt har klart å avkode det på et abstrakt nivå. Samtidig lærer småbarn å snakke flytende på et par år. Det er et paradoks at hjernen vår ikke klarer å avkode seg selv.

Hvorfor er språk viktig?

– Rent praktisk fordi det er uløselig knyttet til tanken. Det er i hvert fall et gjengs syn blant en rekke språkforskere. I et slikt perspektiv er kommunikasjon sekundært. Samtidig blir det meningsløst å snakke om språk uten også å mene noe om hvordan vi bruker språket.

– For de fleste er språket en viktig del av identiteten. Gjennom måten vi snakker på, forteller vi noe om hvem vi er, hvor vi kommer fra. Selv er jeg er veldig fascinert av måten språket utvikler seg på, ikke minst hvordan ord kan reise fra språk til språk og gjennom tiden – og kanskje skifte betydning fullstendig underveis.

Dagens etymologi er en fast post på din Facebook-side, hva er dette og hvorfor engasjerer det så mange?

– Jeg tar for meg et ord eller et språklig fenomen og greier litt ut om dette. Veldig ofte er det ren etymologi, altså historien til et bestemt ord eller uttrykk. Ofte har ord uventede historier, og de kan fortelle mye om vår kulturhistorie. Samtidig synes jeg det er artig å trekke frem ting som kjennetegner måten vi snakker på her på Eidsvoll.

– Jeg tror mange liker det fordi de kan kjenne seg igjen i de tingene jeg skriver om. Og så håper jeg at noen får en og annen aha-opplevelse.

Du er engasjert i mer enn språk, hvilke andre områder er viktige for deg, hva gjør du på fritiden og hvor kommer all energien fra?

– Jeg er interessert i historie og politikk, og jeg bruker en del tid på FAU-arbeid ved Vilberg ungdomsskole. Det synes jeg er veldig givende. Dessuten er det stas å få lov til å følge med på all den flotte ungdommen.

– På fritiden er jeg mye i skauen. Sammen med fjordingen Ronja fryder jeg meg med å utforske skauen på østsida av Vorma. Sykkelen og jeg begynner også å bli venner, og i sommer har jeg våget meg mer ut på sti, noe som er overraskende gøy. Jeg har en avtale med venninnen min Sandra om at vi begge skal ha 120 turer på Nabben i år. Der ligger jeg en god del etter skjema.

– Energien kommer fra de tingene jeg gjør. Det å komme seg ut og snuse inn våt skau eller følge ei lita, skjør stistripe over ei myr gir meg enorm glede. Jeg ser så å si aldri på TV, og det frigjør mye tid.

Om du ikke var språkforsker, hva ville du vært?

– Jeg tror jeg kunne ha trivdes med veldig mye forskjellig. Jeg har jobbet som journalist og ser for meg at jeg har det yrket i et parallelt univers. Kanskje er jeg til og med forfatter et sted. Jeg kunne også godt ha likt å jobbe med noe fysisk – være ute uansett vær.

Hva er du opptatt av nå?

– Jeg har aldri helt ferie, så en del av hjernen min er alltid på jobb. Jeg skriver noen timer hver dag før ungene står opp. Samtidig begynner det å nærme seg studiestart, og selv om opplegget var klart før sommeren, begynner jeg å tenke mer og mer på detaljene i undervisningen.

– På et mer overordnet plan er jeg bekymret for utviklingen av verdenspolitikken, med Donald, Boris, Erdogan og Vladimir ved roret. Jeg synes den økende populismen og nasjonalismen er skremmende, og jeg bekymrer meg også for synet på grunnleggende menneskerettigheter, blant annet pressefriheten, kvinners rettigheter og rettighetene til minoriteter. Den største trusselen mot våre vestlige verdier kommer innenfra.

– Og på det personlige planet er jeg, som alle andre foreldre, fryktelig opptatt av ungene mine.

Hva betyr sommeren for deg?

– En helt blank kalender med uendelige muligheter for hver ny dag.

Hva og hvor er ditt optimale feriested?

– Hytta på fjellet. Uten vann og strøm, men med fantastiske turmuligheter og stillhet.

Sommerens ferieplaner?

– Så langt har det vært tur til Sørlandet og fjellet, og så blir det en tur til Spania med ungene.

Hva står helst på menyen i sommer?

– Jeg er ikke glad i å lage mat og liker å gjøre det lettvint. Kyllingsalat, taco og grill funker bra.

Et sommerminne

Og det er nå vi kommer tilbake til vepsen, i svaret på et spørsmål som de aller fleste bruker til å hente fram de gode sommerminnene. Det er nå man gjerne forteller om en herlig konsert i en bakgård i en sommerlig bygård, det er her man forteller om å rusle barbeint på en varm sandstrand, og om nyte et glass hvitvin i solnedgangen med gode venner, eller om en vellykket fjelltur med barna. Så.... har du et spesielt sommerminne du vil dele med leserne?

– Nei, egentlig ikke. Men kan jeg bruke dette spørsmålet som en anledning til å skryte av at jeg kverket et vepsebol forrige uke? Det viste seg å være et vepsebol inne i et sammenrullet teppe jeg flyttet på ute på verandaen. Hadde jeg visst det, hadde jeg ikke gått i nærheten en gang.

– Bolet som trillet ut, var på størrelse med en liten håndball. Jeg tror jeg opplevde omtrent det samme adrenalinrushet som de som slåss med bjørn med bare nevene. Jeg vant, vepsen forsvant og jeg er akkurat like redd veps som før.

Hvor bader du helst?

– I Javnin, fjellvannet ved hytta. Her bader vi hele sommeren – noen ganger for å bade, andre ganger for å vaske oss.

– Alt over 10 grader er bra. Blir det kaldere, fester såpa seg til kroppen i stedet for å bli skylt av, og det er litt ... ugreit.

Beste sommersang?

– Verste sommersang er enklere: Idyll med Postgirobygget. Den som gir meg absolutt mest sommerfølelse er hele plata Still Life (talking) av Pat Metheny Group fra 1987. Den finnes ikke på Spotify, så jeg må høre på CD-en.

Hva var din første sommerjobb?

– Som journalist i Eidsvold Ullensaker Blad. Det er den beste sommerjobben man kan tenke seg. Jeg møtte hundrevis av spennende mennesker, lærte enormt og fikk tatt Øvre Romerike på hvilepulsen (det var tross alt sommer).

Hvilken kjent person ville du helst vært strandet på en øde øy med?

– Vrient spørsmål. Jeg er veldig lite opptatt av kjendiser. Men siden jeg er en stor fan av podcasten Rekommandert, tror jeg jeg ville valgt Kristopher Schou. Så kan han underholde meg med all mulig triviakunnskap mens vi venter på et passerende cruiseskip.

FAKTA: Christine Meklenborg Salvesen

 • Alder: 47
 • Bosted: Eidsvoll
 • Familie: Gift, tre barn
 • Er: Førsteamanuensis i fransk
 • Interesser: Språk, skog & fjell, historie

Sju kjappe:

 • Leser: Romaner, aviser, krim, faglitteratur og populærvitenskap.
 • Blir flau av: Blir sjelden flau.
 • Liker å spise: Brennhet indisk mat.
 • Redd for: Veps.
 • Er avhengig av: Turer i skauen.
 • God til å: Prate. Har det mest i kjeften.
 • Drømmer om: Fjellklatring i Jotunheimen. Med tau, kiler og hjelm.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.