Else vokste opp på Jessheim og husker stedet som himmelen.
- Det er lov å le på Jessheim. Ingen ble sure av parykk i timen, selv om jeg juksa på gloseprøven, forteller Else, som tror Jessheim har hatt stor innvirkning på karrieren som komiker og tv-fjes.
- Da jeg var seks år gammel, fikk jeg en veldig god nabovenninne som heter Veronica. Hun er veldig «lett på latteren» og ga meg kanskje en unaturlig tro på egen evne til å få folk til å le, sier Else og spør seg selv:
- Så Jessheim tiltrekker seg kanskje ekstra mange koselige mennesker?
LES OGSÅ: Cecilie Ramona Kåss Furuseth sniker inn lovord om Jessheim så ofte hun kan på radio

Smugrøykte

Første stopp på mimreturen var friarealet ved komikeren og programlederens gamle hus i Rådhusvegen.
- Jeg husker dette som et ypperlig område for å prøve å smugrøyke fra en pakke sigarer vi hadde funnet, og å kjøre rally, sier Else, som hadde innbilt seg selv at det var umulig å se at hun prøvde å røyke gjennom buskene.
- Dette var et magisk sted. Det er mer enn bare en gressplen mellom noen hus, jeg tok navnet friareal helt bokstavelig.

60 meteren

Neste stopp på turen gikk til en gammel treningsbane bak Romerike folkehøyskole.
- Det var her jeg og pappa øvde på å løpe 60 meter, forteller Else, som den dag i dag fortsatt løper 60-meteren på 16,8 sekunder.
Det som en gang var en grusløype er nå byttet ut med gress. Her løp hun rundt for å forbedre tiden sin.
- Jeg hadde blitt tatt i å skulke gymdag av pappa, og han tok meg derfor med dit for å øve. Hadde jeg vært han, så hadde jeg tatt noe selvkritikk som trener, for jeg fikk NG i gym, ler programlederen. Hun anbefaler likevel stedet til alle som vil trene i smug.
LES OGSÅ: Else Kåss Furuset om forestillingen Kondolerer: - Livet er fantasisk. Dette er historien om å leve videre.

Som Taco

Da Else begynte på Romerike folkehøyskole var det flere av vestlendingene som ikke kunne skjønne hvorfor noen ville bo der, uten fjell.
- Det var jeg ikke enig i, og jeg ble ekstra glad i Jessheim da. Et flatt jorde gir mer ro i sjela, sier Jessheim-jenta.
At stedet nå har fått bystatus syns hun er helt fantastisk, og innrømmer at Jessheim er det eneste hun kunne tenkt seg å tatovere på knokene.
- Jeg skal ikke det altså, forsikrer hun, så hun ikke blir gjort arveløs.
Da Hennes & Mauritz og Big Horn kom, ble Jessheim «stedet å dra til». Else var da sikker på at hjemstedet var blitt himmelen.
- Jessheim for meg er akkurat som taco. Det er vanskelig å si akkurat hvorfor, men stedet gjør meg alltid varm i hjertet. Det handler mest om menneskene som bor her, sier hun.
LES OGSÅ: Få om noen, har preget Jessheim sentrum som far og sønn Kværner

Kastet i vannet

Else er sann Jessheim-patriot, og har tilbrakt mange sommerdager - og kvelder på Nordbytjernet opp gjennom årene.
- Jeg hadde sommerjobb i den kiosken som brukte å stå her. Det var ikke så lukrativt som det høres ut som, for vi visste aldri når vi skulle jobbe fordi det måtte være fint vær. Det var mange bomturer i løpet av en sommer. Men vi fikk snakke med alle de kjekkeste gutta! forteller komikeren med glimt i øyet.
- Vi dro mye hit i ungdommen, husker jeg. Vi fikk alltid beskjed om å ikke reise hit på 16. mai, men gjorde jo alltid det, for å bli kastet i vannet av russen.
SE VIDEO: Hva vil Arbeiderpartiet og Høyre gjøre med Nordbytjernet?

Spørre om sjanse

Programlederen ville også ta turen til den velkjente Kremmerkiosken på Jessheim, som i dag er gjort om til wok- og sushisjappe.
- Vi gikk alltid hit i smug i storefri. Kremmer'n var en veldig bra kiosk med godt utvalg og passe langt hjemmefra for ikke å bli ferska, sier Else, og poserer velvillig på trappene utenfor.
Jessheim-jenta brukte også mye fritid på ungdomsklubben Calypso, som fortsatt holder åpent.
- Calypso stengte alltid klokka ti, og jeg hadde innetid på slaget. Pappa skjønte aldri at det var ved stengetid alt skjedde, at det var da alle ble sammen eller slo opp, forteller Else, og fortsetter:
- En venninne av meg spurte for eksempel Frank om sjans, og da var det veldig spennende om han svarte ja eller nei, fordi jeg hadde tenkt å slå til på'n dersom han takka nei, ler hun.

Norges Syden

Else legger ikke skjul på at hun digger hjemstedet, selv om det er mange år siden hun sist bodde på Jessheim. Å flytte tilbake en dag er heller ikke utenkelig for komikeren, som gjerne vil gifte seg i hagen.
- Det var planen på 90-tallet, men er lettere sagt enn gjort. Det er utenfor mine hender, ler komikeren.
Hun er stolt av hjemstedet, og beskriver det som «det nærmeste du kommer Syden uten å fly» til venner som aldri har vært der før.
- Det føles i hvert fall sånn om man rigger seg til på et pledd ved Nordbytjernet. Om det ikke regner, da, ler Else.
Hvis du likte mimreturen med Else på Jessheim kan vi anbefale praten vi tok med Tonje Brenna i sommer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.