Dennis Rødsrud og Markus Røssrud er to av gutta som jakter pokémons i Hurdal sentrum.
- Jeg prøver veldig hardt å finne Pikachu siden jeg synes det er en av hovedpokémonene, sier Markus.
Rådhuset og kirka i Hurdal er steder jegerne kan besøke for å komme seg til en gym og pokéstop, men dette er de eneste to stedene gutta har funnet her foreløpig.
- Det er ganske langt mellom de ulike stedene i Hurdal, men ved Eidsvollsbygningen var det nærmest en lang sti med pokéstops, forteller de.

Virtuelle vesener i den virkelige verden

Spillet Pokémon Go sørger for at de kjente skapningene kommer til liv i den virkelige verden. Det finnes en rekke ulike pokéstops og gymmer som må besøke for å komme videre i spillet.
EUB har vært i flere kommuner på Øvre Romerike, og det er liten tvil om at det er mange muligheter for å fange pokémons.
LES OGSÅ: - Det er så viktig at barn og unge får mulighet til å gjøre noe som er sunt, meningsfylt og allsidig.

EIDSVOLLSBYGNINGEN

Det er på ingen måte uvanlig at Eidsvollsbygningen får mange besøkende om sommeren, men i år besøker mange den av en helt annen grunn enn historien om Norges grunnlov. Carsten Ankers hjem huser nå også en rekke gymmer og pokéstops.
Ida Holmerud og sønnen Jakob hadde akkurat begynt å spille, og duoen hadde fått tips om at det var mye aktivitet ved Eidsvollsbygningen.
- Foreløpig samler vi kun på pokémonene. Vi har funnet litt på Råholt, men her skjer det veldig mye, sier Holmerud.
- Det er litt morsomt at du må bevege deg, og jeg tror at det er positivt, påpeker hun.

MANGE PÅ JESSHEIM

Et annet populært sted for pokémonjakt er Jessheim sentrum. Det var både mange pokémons og jegere ute i gatene, da EUB besøkte området. To av dem som jakta var Mathias Groth-Hansen og Andrea Thuv Solhaug.
- Du ser veldig godt hvem som spiller. De som gjør det går med mobilen mye nærmer bakken, forklarer Mathias.
Han mener at noe av det fine med spillet er at man på en måte blir tatt tilbake til barndommen.
- Jeg syntes det var skikkelig teit før jeg begynte å spille. Men nå er jeg nesten blitt avhengig av spillet, og vil fange alle, forklarer Andrea.

SOSIALT

To andre som også var i full gang med jakta var Lykke Gullholm, og Håkon Rønning.
- Dette er en veldig sosial ting, sier Lykke.
- Du ser at alle som er her akkurat nå mest sannsynlig spiller, forklarer Håkon.
Årsaken til at så mange spillere er samla på et sted, er at det ble satt ut en såkalt Lure ved et av de nærliggende pokéstoppene. EUB får forklart at når dette gjøres, lokkes flere pokémons til stedet, og det er mulig for flere spillere å samle seg på et sted for å fange dem.

HOLDER SEG I BEVEGELSE

Pokémon Go sørger imidlertid ikke bare for at det kan bli lettere for folk å være sosiale. Spillet legger også opp til at man må være i fysisk aktivitet.
- På Dal finnes det nesten ingenting, og jeg måtte gå fem kilometer til et pokéstopp. Jeg og søstera mi gikk tretten kilometer på en dag, sier Lykke.
Silje Nordby er også en av de ivrige spillerne som har tatt turen til Jessheim for å jakte på pokémons.
- Jeg elsker å sitte her fordi det kommer så mange ulike mennesker hit. Jeg tror dette spillet er kjempepositivt. Nå prater folk med hverandre, og hilser, sier Nordby.
Hun tror at spillet bidrar til å skape mer samhold. Både fordi folk samarbeider, men også fordi de spiller mot hverandre.
- Det hender at noen sitter ved siden av hverandre og prøver å overta den samme gymmen. Da ender det fort opp med at de sitter og smiler lurt til hverandre, forteller hun.
LES OGSÅ: Sommer og sol betyr bading og kos for mange

MER SOSIALT

Nordby påpeker at spillet på mange måter bidrar til å få barn og unge på Øvre Romerike ut, og i kontakt med hverandre.
- Det skal godt gjøres å sitte her uten å snakke med noen, og det er veldig fint for ungdommer som ikke har så mange venner og fort blir sittende inne i to måneder, forklarer Nordby,
- Jeg tror egentlig dette er veldig bra fordi det får ungene ut, sier Petter Sæther.
Han er imidlertid litt bekymra for hvor folk ser.
- Det virker ikke som om alle ser hvor de går, og det kan jo fort bli farlig i trafikken, påpeker Sæther som hadde med seg sønnen Linus Granstrøm Sæther.
- Det er veldig gøy å gå ut og fange pokémons når man kan se dem, sier Linus, som hovedsakelig har jakta rundt på boligfelt.
FRA ARKIVET: To døgn med datamoro på LAN-party på Calypso

Morsomt å lære seg kartet

Det finnes flere pokéstops og gymmer i Nannestad sentrum. Der var Melika Zamanpour ute på leit sammen med lillebror Arya Zamanpour og mamma Sheida Shemirani.
- Det er veldig morsomt å lete etter dem, og lære seg kartet, sier Melika som har funnet pokémons på mange forskjellig plasser.
- En gang var det seks stykker inne på rommet mitt, forklarer Melika.

IKKE INN I ANDRES HAGER

- På en måte er det veldig bra at det har blitt utvikla spill der man må bevege seg, men jeg liker ikke at de som spiller det blir så opptatt av spillet at de ikke ser hvor de går, forklarer Shemirani.
- Jeg liker heller ikke at noen går inn i andre folks hager på jakt etter pokémons, slår hun fast.
Melika har funnet flere ulike pokémons i Nannestad, men er ikke helt sikker på om de er sjeldne, da hun ikke er kjent med alle figurene ennå.
- Jeg har blant annet funnet en rar gull-larve, en fisk og en fugl, forklarer hun. MER PÅ JESSHEIM
- Det er et veldig bra spill. Det eneste som er dumt, er at man bruker 4G, forklarer Alexander Solvang.
Han var på pokémonjakt sammen med Magnus Sanderson.
Gutta bevegde seg mellom ulike stops i Nannestad sentrum, og selv om de ifølge Magnus har fått en del pokémons her, er de klare på at det er bedre muligheter andre steder.
- Vi har vært i Oslo, og litt på Jessheim, forklarer gutta.
LES OGSÅ: Jeg står foran dere som en synder: Jeg har spredd porno på internett

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.