Bønder og representanter fra Nannestad kommune viste fram det spesielt utvalgte kulturland­skapet Øya-Nordre Eik da 120 personer fra 22 utvalgte kultur­landskap i Norge var samlet til to dages seminar.

- Jeg er stolt over å kunne vise fram området Øya- Nordre Eik, indrefileten av Nannestad, sier Karl Henrik Laache, varaordfører i Nannestad.

Han åpnet samlingen på Scandic Hotel på Gardermoen sammen med Valgerd Svarstad Haugland, fylkesmann i Oslo og Akershus, Terje Halleland, statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, og Lars Andreas Lunde, statssekretær i Klima- og miljødepartementet.

RUNDT I NANNESTAD

Gjestene ble samme dag guidet rundt i Nannestad i buss.

På Nordre Eik fortalte Eva og Odd Lindstad om områdets historie og om hvordan det er å skjøtte ravinelandskapet gjennom beiting, rydding og vedlikehold av kilometer lange gjerder.

Akershus var i år vertskap for nettverkssamlingen, som var den sjette i rekken. De tre direktoratene, som står bak utvalget og årlig bevilgninger til de 22 spesielle landskapene, Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Riksantikvaren, var medarrangører.

- Vi er svært stolte av dette området, hvor blant annet husdyrhold utnytter beiteressursene i ravinene. Det er et landskap i aktiv produksjon, sier Kari Rime Engmark, fylkesagronom hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Øya- Nordre Eik er Akershus sitt utvalgte kulturlandskap.

- Den utvalgte kulturlandskapsordningen har så langt vært en suksess, og Stortinget ønsker å beholde og utvide ordningen til å inkludere flere områder, sier Rime Engmark.

TIL FOTS I RAVINENE

Etter bussturen, med Marit Sand og Eivind Engh som verter, ble det fottur fra Ukkestad langs Øyavegen til Lyshaug gård og derfra gjennom Romerike landskapsvernområde og til Sør-Gardermoen. På vegen var det lagt inn flere poster, hvor lokale personer fortalte om området. Thorolf Holter fortalte om gamle ferdselsårer, kullgroper og slåttemark sammen med Lars Jahr. Lokalhistorie og bruk gjennom tidene ble fortalt av Morten Lyshaug og Ole Audun Vassengen. Hvordan politikken har påvirket landskapet hadde Torgeir Tvedt synspunkter på.

BØNDER I ET RAVINELANDSKAP

På Lyshaug gård fortalte Barbro og Bjørn Aaby om livet som bønder i et ravinelandskap, og Liv Dervo fortalte om verdiene kulturlandskapet representerer. Lars Jahr tok for seg krigshistorie ved minneplassen for de omkomne i flystyrten ved Sogna under andre verdenskrig.

På samlingens dag to fikk deltakerne eksempler og råd for hvordan man kan sikre de kostnadskrevende bygningstiltakene av Einar Engen, Kulturminnefondet, og Margret Lie Wessel, Akershus bygningsvernsenter.

LES OGSÅ: På tur i helt unik natur

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.