– 14,5 meter lang og 5,5 meter høy. 150 tonn tung, alt skåret ut i én enorm granittblokk.

Anleggsleder Erik Nilsen i entreprenørselskapet Klima & Bygg forklarer hva som skjer hos Lien Hoa Dao Trang buddhisttempel på Jessheim nord i disse dager. Der bygger de et nytt tempel som skal inneholde blant annet et bønnerom. Den bakerste veggen består av et gudebilde med 32 varianter av den kvinnelige buddhaskikkelsen Quan Am. Foran står en stor bronsestatue av henne. Denne veier bare fem tonn.

LES OGSÅ: - Er folkekirke på Jessheim en utopi

Hogd ut for hånd i Kina

– Den er hogd ut for hånd i Kina. 15–20 mann brukte ett år på jobben, og de brukte kun hammer, meisel og vinkelsliper. Så ble granittblokken delt i tolv med tanke på transporten. Hver bit veier åtte-ni tonn, sier Nilsen.

Selve monteringen av blokkene og bronsestatuen på Jessheim tok én uke. Åtte-ti personer sto bak dette–deriblant flere buddhister.

– Ingenting får gå feil, for denne veggen finnes det bare én av i hele verden. Her blir delene skrudd sammen på en stålramme, deretter blir kuttene fylt med en blanding av granittstøv fra kutteprosessen og et slags lim. Fugene skal bli helt usynlige, så veggen framstår som hel, påpeker han.

– Hva slags forarbeid har dere gjort?

– Vi har økt alle dimensjoner i forhold til de oppgitte målene fra Kina. Her kan vi ikke ta sjanser. Derfor har vi blant annet brukt nesten 60 tonn betong bare i fundamentet. Munkene bruker egne folk til monteringen, og jeg bruker bare svært erfarne folk for eksempel i heisekrana. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

– Dette er unikt i verdensmålestokk. Vi har aldri vært med på noe lignende. Det er helt vilt at det er mulig å hogge ut noe slikt i stein. Hvor begynner du å tegne ut og jobbe liksom? De har vært ekstremt nøye med detaljene. Arbeidet er ekstremt imponerende, sier Nilsen.

PLASS TIL 600

Selve bønnerommet er stort nok til å romme 600 personer. Resten av bygningsmassen skal gi plass til andre typer rom til bruk for buddhister som kommer dit for å studere og meditere.

– Det opprinnelige huset som vi kjøpte i 2009, kan ikke brukes til bønn, derfor må vi bygge nytt. Vi begynte arbeidet i mars i år og regner med å være ferdige neste sommer. Da blir det stor fest, sier munken Thich Vien Dung.

Hele det buddhistiske miljøet i Norge er stolte over det som skjer på Jessheim nå, og Dung sier det nye tempelet vil tiltrekke seg internasjonal oppmerksomhet.

– Buddhister fra hele verden vil komme hit for å studere. Vi teller 5.000 bare i Norge.

– Trives dere på Jessheim?

– Ja, dette er et perfekt sted for oss. Vi fikk det ganske billig, det er veldig sentralt og likevel ligger vi landlig til. At det er rolige omgivelser gjør det lettere for oss å meditere, dessuten kommer vi oss vekk fra fristelser da, smiler han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.