Mange har allerede satt en ring rundt datoen lørdag 2. desember. Da går årets utgave av Nordgardsmartnan – den sjette i rekken – av stabelen på Frilset i Eidsvoll. Alle initiativtakerne har fulle jobber ved siden av, men klarer å få på plass alt som skal til for å få arrangementet i havn år etter år. Marthe Ruud har stått for en del av kakebaksten i år.

– 2.700 småkaker er klare. Det har gått med 20 kilo kokesjokolade. Kathrine har lagd omtrent det samme. Alt ligger med andre ord til rette for at folk skal få det de ønsker, sier Marthe Ruud.

Småkakene ligner mye på Sarah Bernard, men sjokoladekremen er byttet ut med smørkrem. Dette er de blitt godt kjent for – og småkakene er blitt en sikker vinner blant de besøkende.

Skal komme i julestemning

– Vi har måttet bake opp igjen til privat bruk år etter år. Kakene er så populære at vi alltid blir utsolgt, smiler Ruud.

Familie og venner er med og jobber dugnad. Alle gjør de alt for å få til et vellykket førjulsmarked. Så bra har det blitt at det hvert år kommer opp mot 2.000 besøkende.

– Vårt store mål er alltid at folk skal trives hos oss, at de skal komme i julestemning. Mange kommer langveis fra, og vi ser alltid fram til dette selv også. Selv om det er mye jobb, skjønner vi alltid hvorfor vi driver med dette når arrangementet er ferdig, sier Ruud. De deler ut gratis gløgg til alle som kommer. I fjor var 240 kopper utdelt etter to timer. Dermed var det tomt i kjelen.

Stor oppmerksomhet

– Det er lang kø utenfor når vi åpner. Folk står som sild i tønne, sier Ruud.

Som seg hør og bør på et julemarked er det selvsagt også mulig å kjøpe nesten hva det måtte være. Planleggingen starter allerede så fort fjorårets arrangement er gjennomført. Gjengen har klart å skape stor oppmerksomhet – også langt utenfor hjembygda. Flere ukeblader har skrevet om dem, og nylig hadde magasinet Lev Landlig en åtte siders reportasje om konseptet.

– Vi er ganske stolte av at vi har klart å skape noe som fenger så bredt og får oppmerksomhet godt utenfor kommunegrensen, sier Ruud.

Etter årets arrangement vil de ta en runde, diskutere og finne ut hva de skal gjøre i framtida.

– Vi vil bruke tid på å finne ut veien videre, sier Marthe Ruud.

Men først skal de altså gjennomføre et nytt førjulsarrangement – til stor glede for mange.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.