– Jeg begynte å male 4. april, og siden har jeg fortsatt. Det er da blitt noen malerier allerede, smiler Sonja Johansen overfor EUB.

Hun tar imot oss hjemme i Dølivegen på Jessheim. Rundt i huset står det maleri etter maleri. Med fokus på farger og naturen. Sonja er en svært produktiv kunstner. Kvelden i forveien hadde hun ferdigstilt et nytt maleri. 

– Jeg begynte å male da jeg mistet datteren min. Det var naturligvis en stor sorg å miste henne. Malingen har vært en slags terapi for meg. Så fort jeg begynte med det fikk jeg en sånn indre ro. Derfor har jeg bare fortsatt og fortsatt, sier 94-åringen.

LES OGSÅ: Bygdekvinnene har jobbet for levende bygder i 90 år

Egen utstilling

Så mange malerier er det blitt at hun snart avholder sin egen utstilling på Gjestad bo- og aktivitetssenter på Jessheim. Fra torsdag 28. september til og med søndag 1. oktober vil det være mulig å ta hennes flotte malerier i nærmere øyesyn.

– Jeg kjøpte blokk, farger og pensler, og begynte å male. Det er kjempegøy, og gir meg mye. Jeg kommer bare til å fortsette, sier Sonja. 

– Hvor mange bilder har du malt hittil?

– Ja, det er i hvert fall blitt 50–60. Jeg har gitt bort noen til datteren min i Sverige, og har fortsatt 40 igjen her i leiligheten, sier Johansen.

– Jeg maler naturen og fra indre glede. Du skal bli glad av å se på bildene mine. Jeg fant hjelp selv og blir avslappet av å sove. Da trenger jeg ikke sovepiller eller noe annet for å finne roen om nettene. Malingen gir meg alt, sier hun videre.

LES OGSÅ: Snart 90 år, men jobber fortsatt full uke i møbelbutikken

Imponert billedkunstner

Den velkjente billedkunstneren Wanda Elisabeth Hareim, som har gått i lære hos Jakob Weidemann, har sett Sonjas bilder og er kjempeimponert over alt hun har fått til på såpass kort tid.

– Jeg er dypt imponert, det må jeg si. Og hun har alt dette inni seg. Det er fargerike bilder, og det er fantastisk fint å se på, sier Hareim.

– Hva tenker du om at hun gjør alt dette i en alder av 94 år?

– Det er helt utrolig å tenke på. Sonja kommer helt sikkert til å male i mange år til. Kanskje til hun fyller 110 år. Jeg ser i hvert fall ingen begrensninger for henne framover, smiler Hareim.

LES OGSÅ: Mye har ikke blitt vist før

Fakta Sonja Johansen

  • 94 år. 
  • Bor i Dølivegen på Jessheim.
  • Har malt 50–60 bilder siden april.
  • Hun debuterte som kunstner da hun begynte å male.
  • Nå gleder hun seg til å få respons fra publikum.
  • Torsdag 28. september til søndag 1. oktober har hun sin egen utstilling. Denne går av stabelen i Gjestad bo- og aktivitetssenter på Jessheim.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.