• MUNTRE: Venninnene Amalie Tømmerdag (9) og Sigrid Nestestog Klokkerengen (9) likte seg godt på arrangementet. Favoritten var hest og vogn slik at de fikk med seg alt som rørte seg på tunet.

– Det er moro å kjøre med hest. Vi får sett litt på ting rundt her på bygdetunet, forteller Amalie Tømmerdag fra Jessheim.

– Uten å gå, skyter venninnen Sigrid Nestestog Klokkerengen inn.

9-åringene hadde nettopp sittet i hestekjerra nedover grusveien mellom de gamle trebygningene fra 1700- og 1800-tallet. Nå bar det videre til hoppetau-laging og isspising.

– Dagen har vært kjempefin så langt. Det er morsomt å gå rundt og se på ting og så er det mange kjente mennesker, sier Tømmerdag.

Bygdetunet vekket til live

Bygdetundagen brakte de mange besøkende 200 år tilbake i tid til Eidsvolls bygdesamfunn. Her ble gamle håndverk- og mattradisjoner levendegjort på ekte vis.

Rundt om på tunet ble det blant annet vist figurspikking, såpekoking, hoppetaulaging, ullspinning og brødbaking i steinovn. Nytt av året var tilberedning av lin.

Rømmegrøt, byggrynssuppe og pølser kunne mette mange mager.

Også dyrene var populære og skapte liv. Foran hønsegården sto None (3) sammen med mamma Gro Berg fra Gullverket.

Vi var på Okkupasjonsmuseet først. Det var spennende. Ønsket er å vise ungene hva Eidsvoll har å by på.

– Planen videre er å ri på hest, sier mamma Berg.

Fornøyd med årets sesong

– Nå er det kjempebra. Flott vær og mye folk. I dag håper vi på 400–500 gjester, sier Gunda Mortensen, leder i Bygdetunets venner. Bygdetunets venner er ansvarlig for den årlige Bygdetundagen. Formålet er å ta vare på gamle tradisjoner, hustyper og gjenstander.

Mortensen var fornøyd med årets sesong.

– Jeg vil si at det har vært bra hittil. Det var en noe dårlig åpning fordi det var lite folk, omtrent 250. Det skyldtes nok dårlig vær og mye regn. Men det har tatt seg opp i løpet av sommeren. Og så er det veldig mye aktivitet ellers her i og med at tunet leies ut.

POPULÆRT: Tidvis kø for å komme inn på Åpen gård

Fakta om bygdetuNET

  • Bygdetundagen på museet Eidsvoll bygdetun er et årlig arrangement i regi av foreningen Bygdetunets venner. Det er Museene i Akershus (MiA) som drifter museet. Arrangementet byr på mange aktiviteter i tillegg til utstilling og musikk.
  • Museet holder åpent i sommersesongen. Fra juni til august.
  • Eidsvoll bygdetun er et av Norges største bygdetun med totalt 29 bygninger fra ulike steder i Eidsvoll. Småbruket Klokkerenga fra 1700-tallet er det opprinnelige. Storgården Oppsahl, våningshuset Tømte, Dorrsetra, husmannsplass og landhandleri har kommet til senere. Bygdetunet skal vise et bygdesamfunn fra 1700- og 1800-tallet.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.