• Hedersplass: Marilyn Monroe har fått en godt synlig plass i stua hjemme hos Leiv Åge.
  • Seksjonen: Minst mulig bøker har fått plass. Alt for å gjøre seksjonen mest mulig synlig i stua. Og en globus er selvsagt på plass.
  • Lys, piano og bilde: På veggen henger et bilde Leiv Åge fikk av multikunstneren Øyvind Mo Larsen.

Han har selskap av Marilyn Monroe på stueveggen, huser et klenodium av et flipperspill for en kamerat – og lar alle bøkene ligge et annet sted for å la seksjonen komme fram i stua slik bare den fortjener. De fleste har sett eller vært innom YX-stasjonen Leiv Åge Karlsmoen har drevet i Maura i 20 år. Langt fra alle har besøkt ham hjemme.

– Det har på en måte blitt slik av seg selv. Eller nei, det er i grunnen ganske bevisst. Jeg tror nesten ikke noe er kjøpt nytt her, humrer Karlsmoen.

Liker det gamle best

Hjemmet ligger ikke så langt unna bensinstasjonen. Leiv Åge og døtrene bor nemlig i 2. etasje – over bensinstasjonen. Der finner du en helt annen verden – et univers etter Leiv Åges hjerte. Nå tar han en slurk av kaffekoppen, der han sitter i den særegne salongen i stua. Etter litt betenkningstid kommer han fram til at i hvert fall to av gjenstandene i huset ble kjøpt nye.

– Skrivebordslampa der borte var ny da jeg fikk den. Det samme gjelder kjøkkenstolene, sier han.

Bakgrunnen for interiørvalgene er egentlig såre enkel.

– Jeg synes ofte gamle ting er finere enn nye. Det er noe med sjelen og identiteten. Ta seksjonen der for eksempel. Den synes jeg er grådig fin, og den minner meg om da jeg var liten. Derfor har jeg også bevisst puttet bøkene et annet sted. Seksjonen blir fort borte hvis det blir for mange bøker i den.

– Hva tror du folk tenker om de kommer hit og ser hvordan du har det?

– Folk rister på hodet

Karlsmoen tar seg en liten betenkningstid. Det tok tid å få til intervjuavtalen. Én ting er å snakke om bensinstasjonen, de 20 årene som er gått og periodevise driftsutfordringer. Det er noe helt annet å bli invitert inn på hans egen hjemmebane. Det blir så nært, ja nesten litt kleint, sier han. Men det gikk da. Til slutt.

– Folk som kommer hit tror jeg rister litt på hodet. Men det lever jeg i grunnen ganske fint med, smiler han.

Han trives godt i bruktbutikker i det ganske land. Loppemarkeder er også en sikker vinner.

– Noen ganger stopper jeg helt ubevisst. Men gjerne der det er muligheter for å finne noe. Mest fordi det er jævlig spennende å se hva folk har hatt og hva de har hjerte til å kvitte seg med.

– Kvitter folk seg med for mye?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er heller slik at folk kjøper for mye. Da kommer overleveringen som en naturlig konsekvens, sier han.

Fra etasjen kan han følge hjemmekampene til Svenn Husebys Bjerke-mannskap på ene siden og bensinstasjonsdriften på den andre. Sistnevnte får mest oppmerksomhet i hverdagen.

– Jeg vil ikke beskrive meg selv som særlig fotballgal, humrer han. Hjemme har han lampeskjermer i bast med flere farger. Gule, grønne, røde og blå. Det spiller ingen rolle. Et sikkert høsttegn er når du kjører forbi bensinstasjonen og kan kikke opp på Karlsmoens fargespill i vinduet. På veggene henger det opptil flere svarte damer. De så opprinnelig dagens lys på 1950- og 60-tallet og er blitt samlerobjekter. På veggene i stua har Marilyn Monroe fått selskap av et verk utarbeidet av multikunstner og RB-journalist Øyvind Mo Larsen. Oppe på pianoet foran ligger det dokumenter med ord og uttrykk på trysilsk.

Beholder identiteten

– Flere har vært redde for at jeg skal legge om dialekten og miste noe av Trysil-identiteten. Det er ingen fare. Jeg har beholdt det aller meste gjennom disse årene.

– Du har en kul og annerledes salong her. Hva tenker du om den?

– Den er kanskje ikke helt meg, men den er god å sitte i og i bra stand. Også var den billig.

Han hadde tidligere en 50-tallssofa med armlener. Den fikk etter hvert alt annet enn en høy stjerne hos barna.

– De hatet å sitte i den. Den var jævlig kul, men du kunne verken sitte eller ligge i den. Den har midlertidig fått plass i et lager. I påvente av at det dukker opp noen som trenger den.

Som du sikkert allerede har skjønt, så kaster han svært lite.

– Når merket du at du var fascinert av det gamle?

– Det har bestandig vært slik. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor, sier han. Kjendis- og interiørstylist Tone Kroken reagerer slik når hun får høre om hjemmet til Karlsmoen og familien.

– Jeg synes det er helt supert! Som estetiker er det viktig for meg at ting harmonerer og passer sammen. Det høres ut som han har et hjem med sjel, og det er vel det de fleste av oss drømmer om. Et perfekt innredet hjem er utrolig kjedelig og uinteressant. Alt må ikke matche og passe sammen. Et varmt og sjenerøst hjem har en blanding av alt; Stygt, pent og farger. Der slapper alle av, tror jeg, sier hun.

Mangler en jukeboks

Tilbake i stua til Karlsmoen blir det tidlig klart at den blide og omgjengelige bensinstasjonseieren har det aller meste.

– Ingenting du savner her?

– Strengt tatt ikke, men det hadde vært kult og hatt en jukeboks. Det er sikkert mulig å finne plass om det skulle dukke opp en, smiler han.

Han tar en ny slurk av kaffekoppen. Blir med utenfor bygningen – der han har skapt oppsiktsvekkende livsverk – i begge etasjer.

LES OGSÅ: Smørbrødsmører i smøregrava

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.