Det er over ett år siden Ullensaker kommune første gang henvendte seg til Riksantikavren med anordning om å vurdere fredning av Trandumskogen.

I forbindelse med at Forsvarsbygg er i ferd med å lage en reguleringsplan for området, har presiserer kommunen anmodningen, og ber nå om at hele området blir fredet.

- VIKTIG DEL AV HELHETEN

Det er Ullensaker kommunes kulturavdeling som behandler saken i kommunen, og rådgiver Christine Haakstad sier at det er gode grunner for at kommunen nå ønsker hele området fredet.

- Vi har brukt tid på å vurdere hva vi mener bør fredes. Nå har vi kommet til at minnelunden, gravplassene og tanksskytebanen bør fredes som en helhet, sier hun.

Les også: Ble takket for innsatsen

REAGERTE IKKE PÅ SKUDD

I mai 1945, rett etter frigjøringen, ble det oppdaget 18 massegraver i Trandumskogen. Etter et omfattende identifiseringsarbeid fant man ut at i gravene lå 173 nordmenn, 15 russere og seks briter. De hadde blitt henrettet og begravet der i skogen.

I dag er skogen et minnested over dem som mistet livene sine der.

- Det var ikke tilfeldig at de 194 personene ble henrettet akkurat der, sier Christine Haakstad.

- Det er grunn til å tro at tyskerne ønsket så liten oppmerksomhet rundt disse handlingene som mulig, og dermed valgte et sted for henrettelsene der ingen ville reagere på at det ble skutt med våpen, sier hun.

Dermed er skytebanen, massegravene og minnelunden bunnet sammen av historiske tråder som Ullensaker kommune nå vil ta vare på for ettertiden.

Les også: Minnemarkering i Trandumskogen

FÅR STØTTE

Ullensaker kommune får støtte for sitt syn av Akershus fylkeskommune. I et brev til Riksantikvaren

- Skytebanen ble oppført av tyskerne under krigen, og er svært viktig for å forstå hvorfor retterstedet ble lagt akkurat her, skriver fylkeskommunen.

- For å formidle den sammenhengen tanksskytebanen hadde og har til Trandumskogen ønsker fylkeskommunen å slutte seg til kommunens innspill om at også skytebanen bør innlemmes i fredningen av Trandumskogen, skriver de.

Hanne Libak i Akershus fylkeskommune legger til at skytebanen i seg selv er et viktig krigsminne.

- Det er ikke bare sammenhengen med retterstedet som gjør det aktuelt å frede skytebanen, men også byggverket i seg selv. Skytebanen har høy symbolverdi, sier hun.

IKKE AVGJORT

Riksantikvaren er i ferd med å frede flere krigsminnesmerker som en del av markeringen i 2015 om at det var 75 år siden krigen brøt ut og 70 år siden freden kom.

- Vi arbeider med Trandumskogen, men det er for tidlig å si hva vi ender med, sier Anne Midterød hos Riksantikvaren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.