Han synes at nok er nok - nå har finnen Markku Levänen fått herje fritt lenge nok.

Det er sju år siden første gang VM Spark Utfor ble arrangert i Hurdal. Da vant Bjørn Dæhlie. Siden den gang har han ikke tatt i en spark. Nå utfordrer han spark-finnen til kamp, og går inn i en intensiv treningsperiode for å finslipe frasparket og balansen.

SUKSESS FRA FØRSTE STUND

VM Spark Utfor har vært en suksess fra første stund. Ordfører Runar Bålsrud husker han sto i rådhuset og stirret ut i 27 kuldegrader. Så kom sola, så kom folket og så kom festen.

- Det var helt utrolig. Vi hadde 920 deltakere og 2000 tilskuere, erindrer primus spark-motor, Dag Langaard. Han har holdt i sparkstyret under alle arrangementene, og samme hvor dårlige forholdene har vært noen dager før den store dagen, så har de endt opp med ei glimrende løype.

- Vi velger å ikke bekymre oss. Vi har dyktige støttespillere i alle ledd slik at vi ender opp med flotte forhold. Det eneste som kan ødelegge for oss er mange varmegrader over lang tid, sier han.

LES OGSÅ: Bildene fra folkefesten

BJØRN VANT PÅ STREKEN

For sju år siden vant Bjørn på målstreken.

- Det var veldig kaldt, stor fart og kriging ned hele løypa. Jeg lå jevnt med Hans Petter Høibråten i hele bakken nedover, men rett før målgang havnet han i grøfta, erindrer skikongen.

Nå er han tilbake - i kamphumør.

- Finnen skal slås. Hans æra er over, sier Bjørn, som stiller med den gode, gammeldagse sparkstøttingen.

Mesterskapet er nemlig delt i flere klasser. Det er en klasse for modifiserte farkoster, og det er en klasse for den vanlige sparkstøttingen.

- Vi oppdaget at folk stilte med blylodd og oppvarmende meier. Det må folk gjerne gjøre, men da i den modifiserte klassen.

SE OGSÅ: Se video fra spark-VM

SJOKKMØTE MED VEKTA

Bjørn har hatt en oppvåkning. Etter jul hadde han nemlig et sjokkmøte med vekta. Det var såpass kraftig at han siden det har spis bare sunt, trent og gått på ski. Nå venter noen økter på Hafjell, og der skal vinnerformen skapes.

- Første året trodde jeg det var en spøk, og det var det vel nesten også. Arrangementet har utviklet seg til å bli en hyggelig dag litt utenfor A4-boksen, sier Bjørn.

KJØREREGLER FOR DELTAKERE OG PUBLIKUM

Det er noen kjøreregler å forholde seg til når man setter utfor bakken ned til Hurdal sentrum.

- Hjelm er påbudt, man må ha ordentlig fottøy, høyreregelen gjelder og vis hensyn. Heldigvis har vi ikke opplevd at noen har skadet seg alvorlig, sier Langaard.

Den viktigste kjøreregelen for publikum, er rett og slett å vise folkeskikk.

- Dette er et familiearrangement hvor alkohol ikke hører hjemme. Festen må utsettes til «afterspark»-arrangementene på ettermiddagen og kvelden. Vårt arrangement slutter 15.30, sier ordføreren.

Siden det har vært et par uheldige episoder har man i år leid inn en politipatrulje for å sikre at dette blir et familiearrangement.

LES OGSÅ: Måneder lang kamp om kremplassene

HANDIKAPKLASSE

Interessen for å delta er stor i alle deler av befolkningen, og i år er det en egen handikapklasse.

Den er delt i to, og en er for blinde piloter.

- Her må piloten styre etter beskjeder fra passasjeren, forteller Langaard.

Det drar seg til i disse dager. Elever fra en folkehøgskole har ringt og meldt seg på, OSL stiller med en stor tropp og bygdefolket er i siget, det samme er asylsøkerne som bor i Hurdal.

- Vi håper på en økning i trimklassen i år, sier Langaard.

Foruten Bjørn Dæhlie, har flere ordførere smurt meiene, blant annet Tom Staahle i Ullensaker og ordførerne i Østre og Vestre Toten og i Gran.

Også langs løypa begynner de beste plassene å bli opptatt. Ja, Trafosvingen ble booket allerede i oktober, og noen har varslet at de kommer til å overnatte ved løypa.

I målområdet skal det rigges til marked, med alt det som hører til av boder og folkeliv.

MÅLET ER 1000 PÅMELDINGER

Målet er 1000 sparker, og erfaringsmessig kommer påmeldingene de siste dagene. Derfor har arrangørene is i mange.

- Det er litt sånn med folk at «vi får vente og se», sier Langaard.

Han forteller om en enorm dugnadsinnsats, og at dette ikke hadde vært mulig uten frivillige.

- Det er ti personer som jobber med VM Spark Utfor hele året, og på selve dagen er 150 i sving.

VM Spark Utfor går hvert år med et solid overskudd. Hurdal IL har fått 550.000 i klubbkassa, i tillegg til flyttbart utstyr, så som tidtakerbu og sambandsutstyr, som laget fritt kan disponere.

LES OGSÅ: Spark-VM gir 100.000 kroner

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.