• HJEMMEKOSELIG: Karina Holmen har fylt hjemmet med gamle interiørskatter. Lenestolen kjøpte hun brukt i Amsterdam for nærmere tretti år siden. ?Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  • FRYSER: Sminkebordet er egentlig en gammel fryser, fra tiden får fryserne ble elektriske. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg elsker å komme hjem til folk som har bodd i den samme boligen i mange tiår. Du kan lese nesten hele livshistorien deres ut av interiøret, sier interiørdesigner Karina Holmen. Selv om hun driver interiørbutikken Eske i Oslo, er hun tilhenger av at folk ikke bare skal innrede med det siste av interiørtrender.

– Mange innreder veldig likt. Jeg håper folk kan bli litt friere og leke seg mer med interiøret. Man skal bli glad av å komme hjem, sier hun. Selv bor hun i en leid leilighet, fylt av møbler, bilder, kunst, lamper og arvegods.

– Leiligheten gjenspeiler det jeg liker best: Farger, tekstur, bøker, kunst og film, sier hun. Ved siden av å drive Eske jobber hun også som interiørkonsulent for både bedrifter og privatpersoner. I fjor var hun dommer i TV 2-programmet «Huset», der fire par innredet hvert sitt nybygg.

– Det var inspirerende å se hvor mye de fikk til på kort tid. Mange tenker kanskje at de ikke har tid til å pusse opp, men deltakerne i programmet fikk for eksempel opp et helt bad på bare noen dager, sier hun.

Rimelige løsninger

Selv flyttet Holmen inn i leiligheten sin for sju år siden, og har siden da gradvis oppgradert den.

– Jeg leier, men får lov til å pusse opp som jeg vil. Da jeg flyttet inn, var alt hvitt, så jeg startet med blanke ark, forteller hun. Kjøkkenet er leilighetens sosiale rom, og rommet der hun tilbringer mest tid. – Det er veldig deilig med stort kjøkken. Jeg har faktisk hatt over femti stykker på suppe her inne. Da blir det jo varmt, men det er plass nok, sier hun. Oppussingen av kjøkkenet startet med rimelige løsninger.

– Benkeplatene var i begynnelsen bare MDF-plater som jeg malte med våtromsmaling. Etter noen år begynte de å bli slitt, så jeg skiftet dem ut med marmor. Det er selvfølgelig mye dyrere, men marmor er et fantastisk materiale, strukturene i overflaten gir en fin varme i rommet, mener hun.

Kjøkkeninnredningen er fra IKEA, men har fått nye håndtak. Spisebordet er kjøpt brukt og malt med båtmaling, noe som gir en speilblank overflate. Hyllene over kjøkkenbenken er også en IKEA-variant.

– Jeg har satt på en list foran og malt den, slik at hylla ser ut som ett langt stykke, forklarer hun.

Blått og svart

I starten malte Holmen som så mange andre leiligheten i gråtoner.

– For noen år siden var jeg klar for noe nytt, så jeg malte kjøkken, stue og soverom blått. Selve fargen er den samme i alle rommene, men den blir litt mørkere for hvert rom. Soverommet er det mørkeste, det gir god ro når man skal sove, forteller hun. Vinduskarmer og dører er malt svarte.

– De svarte karmene gir en fin kontrast og fremhever de buede vinduene. Det svarte skaper også sammenheng mellom rommene ved at fargen går igjen på interiørdetaljer i alle rom, forklarer hun.

I alle rommene finnes også små tablåer av lamper, kunst, bruktkjøp og arvegods.

– I store rom er det lurt å skape noen interessepunkter. Folk glemmer gjerne at for å få hyggelige rom må man ha mange lag. Det holder ikke å bare få inn farge på veggene og en lampe, man trenger gulvtepper, bilder, bøker og kunst, sier hun. Og mener en del sliter med å komme helt i mål med interiørprosjektene sine.

– De som kommer til oss for å få interiørhjelp, er ofte usikre på hvordan de kan få sammenheng i interiøret, hvordan de kan sette sammen det de har med nye ting og nye farger, sier hun. Belysning er også viktig.

– Mange kjøper bare én lampe til å lyse opp hele rommet. Flere lamper gjør det enklere å skape en god atmosfære.

Stuas blikkfang

I stua har bokhyllene fått plass helt oppunder taket, både for å frigjøre gulvplass og for å gjøre rommet lunere. Bøkene er sortert etter farge for å gi et roligere uttrykk.

– Stua er forholdsvis liten, derfor har jeg valgt en sofa i samme farge som veggen. Det får rommet til å se større ut, sier Holmen.

Blikkfanget i stua er et stort fotografi av tyske Henning Bock.

– Han har tatt en hel serie med bilder av dyr som er stilt ut på museum. Da jeg så det bildet første gang, bare måtte jeg ha det. Folk er gjerne litt redde for å dra på i størrelsen på bilder, men det gjør seg, mener hun.

På soverommet har hun gjemt klesskapet bak en høy sengegavl.

– Rommet er veldig smalt, så skapet er satt bak senga for å utnytte plassen best mulig, forteller hun. Selve gavlen er tapetsert med en tapet fra Zoffany. På soverommet har hun også fått plass til en gammel fryser kjøpt i København, som nå fungerer som sminkebord, pyntet med alt fra familiebilder til bestemorens gamle parfymeflasker.

Samler på interiør

Holmen har bodd 15 år i Amsterdam og tre år i København, og reiser fremdeles gjerne utenlands.

– Mange av tingene i leiligheten er naturligvis fra butikken, men jeg prøver også å få tak i litt annerledes ting når jeg er i andre land, sier Holmen. Mange av tingene har fulgt henne i årevis.

– Jeg har samlet på møbler og interiørgjenstander siden jeg var 12 år. Lenestolen i stua for eksempel, kjøpte jeg brukt i Amsterdam for nærmere tretti år siden. Den var opprinnelig i rød skai, og har senere blitt trukket om flere ganger, sier hun.

Hun mener folk kan bli flinkere til å plukke med seg favoritter underveis.

– Du trenger ikke å vente til du har drømmehjemmet. Finner du noe du liker, så kjøp det. Ting kan gjerne brukes på nytt i nye sammenhenger, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.