• VILL FLUKT: Jan Bålsruds flukt fra kysten i Troms til grensa til Sverige er verdensberømt på grunn av sin dramatikk. Boka fra 2001 er nå blitt til flm, med premiere 1. juledag. Foto: Zwart Arbeid / Nordisk Film
  • FIKK HJELP: Jan Bålsrud fikk hjelp av 80 personer i løpet av sine to måneder på flukt. Hver enkelt av hjelperne utsatte seg selv for livsfare. ?Foto: Petter Skafle Henriksen
  • JAKTET: Tyskerne klarte å fange og henrette 11 av 12 om bord i fiskebåten som ble brukt av de norske kommandosoldatene. Den 12. mannen, Jan ­Bålsrud, kom seg unna. Foto: Petter Skafle Henriksen

Boka «Den 12. mann» handler om Jan Bålsrud, soldaten som overlevde i to måneder på flukt fra nazistene i Troms under andre verdenskrig. Historien til Bålsrud er allerede verdenskjent gjennom filmen «Ni liv» fra 1957, og nå skal historien bli verdensberømt på nytt: Tore Haugs bok er blitt til en ny film, som har premiere 25. desember. Det er ingen ringere enn Harald Zwart som er regissør.

LEGE OG PILOT

På Jessheim sitter den pensjonerte legen og piloten Tore Haug. Han er tremenningen til Jan Bålsrud, og har visst at historien som er fortalt gjennom «Ni liv» og tidlilgere bøker ikke er nøyaktige nok. Derfor bestemte han seg for å skrive boka om Jan Bålsruds flukt, slik den egentlig var.

– Det er ikke noe galt med det som er laget. Jeg hadde bare lyst til å få med alle detaljene, sier Tore Haug.

Etter seks år med undersøkelser, intervjuer og kildearbeid i Troms var boka ferdig i 2001 og ble gitt ut.

En dag ringte filmskaper Harald Zwart.

– Jeg svarer som regel ikke på telefonen når jeg er opptatt med pasienter. Men da sekretæren min sa det var fra Hollywood måtte jeg gjøre et unntak, sier legen, forfatteren og piloten.

Forfatteren og regissøren møttes over lunsj i Oslo, og etter et fem timer langt møte var kontrakten undertegnet og Haug hadde solgt filmrettighetene til boka.

HAR TATT TID

– Det har tatt mange år, men nå er vi endelig her. Det er klart jeg er spent, sier Tore Haug.

– Det er ikke mulig å være like presis på film som i en bok, men jeg syns resultatet er veldig godt. Jeg har sett filmen allerede flere ganger, og jeg er mest spent på om boka blir mer populær nå som filmen kommer, sier Tore Haug.

DRAMATISK HISTORIE

Jan Bålsruds historie er en av de aller mest dramatiske som er kjent etter andre verdenskrig i Norge.

Etter et mislykket kommandotokt mot en tysk flyplass, klarte nazistene å ta livet av 11 av 12 soldater om bord i båten Bålsrud var passasjer i. Bålsrud var den 12. mannen, og klarte å rømme.

Etter to måneder på rømmen, i konstant livsfare og med hjelp av 80 mennesker på veien, klarte Bålsrud til slutt å komme seg til Sverige.

– Da hadde han mistet ni tær og så mer ut som en pinne enn et menneske, sier Tore Haug.

Fakta

  • Tore Haug fra Hurdal og Jessheim skrev boka «Den 12. mann» som ble utgitt i 2001. 
  • I mars 2006 sikret filmskaper Harald Zwart seg filmrettighetene til boka. 
  • 25. desember i år er det endelig premiere på filmen, som handler om Jan Bålsruds utrolige og dramatiske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.