Når ­Stian Carstensen og ­Elias Akselsen med familier legger ute på julekonsert-turné landet rundt, er det kun med vokal og akustiske instrumenter som hjelpemiddel.
De øver og øver - i Stian Carstensens kjeller på Sagmoen. Det lille rommet blir fylt av reine toner når de to familiene barker sammen i trening foran julekonsertturneen. De starter i Arendal første søndag i advent.

IKKE SOM ANDRE JULEKONSERTER

Ett er sikkert: dette blir ikke som alle andre julekonserter. Ikke til forkleinelse for noen av dem, men med Stian og Elias i førersetet, kommer dette til å bli noe utenom det vanlige. Det blir fritt for Botox og autotune - som Stian selv beskriver det.
Når far sjøl, Elias, og hans barn - Veronica, Kristine og Stig, setter i gang å synge, høres det ikke ut som noe annet. Det minner litt om kveding, men mye annet, også.
- Det stemmer. Vi er tatere, og vår musikk er påvirket av folkemusikken i mange land. Det er en sleng som man ikke finner i tradisjonelle julesanger. Vi synger julesangene med tatersleng, kan du si, sier Elias.
LES OGSÅ: Stian spiller på hjemmebane

SAMARBEIDET SIDEN 1999

Stian og Elias har samarbeidet siden 1999.
- Det begynte med at en kar ga meg en kassett som han mente jeg burde høre på. Der fikk jeg høre en mann synge på en måte jeg aldri hadde hørt før. Det var Elias Akselsen som sang. Jeg tok kontakt, og samarbeidet har resultert i fire plater, og om jeg selv må få si det, så har de blitt kritikerroste, sier Stian.
- Elias synger tater på en autentisk måte, som han lærte av sin oldefar. Det er upolert, slik de sang for 400 år siden. Nå skal vi prøve å få til en plate hvor Elias synger middelalderballader.

FRA TELEMARK OG SETESDAL

- Taterne har vært lenge i Norge nå, og har plukket opp mye fra sangtradisjoner i Telemark og Setesdal. De har en litt annerledes måte å synge på, og man kan høre slengen fra Øst-Europa. Taterne stammer opprinnelig fra India, og det høres fortsatt i sangen, sier Stian, som selv har vært mye på Balkan og samarbeidet med musikere derfra. Det høres også ofte i musikken han spiller.
LES OGSÅ: Familien Akselsen ut på sin første sommerturné

FAMILIEHAPPENING

Selv om Stian og Elias har samarbeidet i mange år, er det første gang de to turnerer med hele familien på «slep». Stian har med seg sønnen sin, Gabriel Carstensen Øien, mens Elias er forsterket med døtrene Veronica og Kristine, sønnen Stig og svigersønn Karl Johansen.
Turnéstart er altså til helgen i Arendal. Mandag 5. desember kommer de til Kløfta Velhus i Ullensaker. Så fyker de litt hit og dit, før de kommer til Eidsvoll kirke 10. desember. Så er det litt fram og tilbake i landet igjen, før de havner på Elias egen hjemmebane, Vermundsjøen samfunnshus, Åsnes Finnskog. Siste konsert er i Mysen 18. desember.
LES OGSÅ: En tidligere gategutt hos Frelsesarmeen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.