Jan-Erik Hanestad har oppdaget at det ikke skal mer enn et par lette truger til for å få unike naturopplevelser på gjengrodde stier i nær­miljøet.
- Det er sykt enkelt. Jeg lover. Du bare spenner de på deg, og så er du klar. Og du slipper å gå på alle mulige opptråkkede stier. Bare fantasien som setter grensene.
Jan-Erik sitter hjemme på kjøkkenet i Øverbygdvegen i Feiring. Lysthuset ligger et par lange steinkast unna. Hanestad har invitert EUBs utsendte på trugetur i naturens egen lekegrind. Trugeerfaringen er det på forhånd så som så med. Fra barndommen husker jeg truger av typen bambus. Tunge, relativt utfordrende å håndtere, brede - og en smule komiske. Under møtet med Jan-Erik blir jeg raskt klar over at det har skjedd mye innenfor trugeutvikling de siste årene. Truger anno 2015 er lettere, enklere å bruke, smalere, ja helt enkelt freshere.
- Dette trugesettet er på 36 tommer. Det gjør at du slipper å synke ned i snøen.
LES OGSÅ: Vaffelkø da Almelistua åpnet

Ski i Skandinavia

I Sentral-Europa skal det visstnok finnes spor etter truger hele 4.000-6.000 år tilbake i tid. Blant dem som har forsket på trugens opprinnelse, er konklusjonen imidlertid at den tradisjonelle trugen, slik vi kjenner den i dag, oppsto senere blant indianerne i Canada. Enkelte teorier går faktisk på at trugeutviklingen delte seg, slik at det her i Skandinavia utviklet seg til å bli ski, mens de som befolket Amerika endte opp med truger med en treramme med fletteverk av lær. For vår mann Jan-Erik er truger ensbetydende med turopplevelser, fantastiske bildemotiver, trim og vandring i vill natur med hunden Kruska.
- Hvorfor skal vi alltid gå der alle andre går? Det er fint at det kjøres opp skiløyper overalt, og at det går faste stitrekk til fjelltopper og andre turmål. Jeg har absolutt ingenting å utsette på det. Men for meg blir det fort kjedelig. Naturen har så mye mer å by på. Gå der ingen andre går. Da får du også opplevelser få er forunt.
Han har akkurat servert lunsj. Nå er det dags for å utforske naturen. Trugene er på og Jan-Erik inntar rollen som turleder. Målet denne gangen er Skreikampen, som er det høyeste fjellet i Eidsvoll kommune.

Merker det på pusten

Det tar ikke lang tid før vi begge merker at pustefrekvensen øker.
- Med truger forbrenner du dobbelt så mange kalorier som når du jogger, har løpedronningen Ingrid Kristiansen uttalt
- Du forbrenner også langt mer enn når du er ute og går på ski, legger Hanestad til.
Ingrid Kristiansen har listet opp åtte gode grunner for å trene med truger. Det øker forbrenningen, gir styrketrening for hele kroppen, bedrer holdningen, bedrer balanseevnen, gås på skånsomt underlag (snø er ikke så belastende for knærne som asfalt), mange kan gå sammen (sosialt), passer for alle fra topptrente til sofaslitere og er et ypperlig alternativ for dem som ikke liker å gå på langrennsski.
Jan-Erik er godt kjent med alle disse fordelene. For ham er imidlertid andre gevinster minst like viktige. Oppå den hvite snøen på vei mellom trærne snakker han om hvorfor han er bitt av trugebasillen.
- Først og fremst er det rekreasjon for kropp og sjel. Du er ute i naturen på dine egne premisser, og kan enkelt legge opp din egen rute. Det er liksom ingen begrensninger. Også er det jo noe spesielt å føle at du mestrer utfordringene du møter. Du blir en del av naturen. Jeg elsker det, rett og slett, sier han.
I skogen lever hunden helt sitt eget liv. Den løper fram og tilbake, og tilbakelegger sikkert minst fire ganger så stor avstand som oss. Jan-Erik har festet en GPS rundt halsen på den, slik at han hele tiden vet hvor tispa på seks år befinner seg.
LES OGSÅ: To nye løypemaskiner på få timer i kommunen

Spektakulær natur

Jan-Erik har bestemt seg for å vise meg én av sine virkelig fine veger til fjellet snaue sju hundre meter over havet. Underveis får vi stifte bekjentskap med vill natur, spektakulær utsikt, gjengrodde stier, dyreliv og flere underfundige gruver. Vi bestemmer oss raskt for å oppsøke én av dem, nærmere bestemt én av dem som ligger ved Hemresætra. Den er i underkant av hundre meter lang, har annerledes lys og farge og rommer istapper så store som sverd. Etter å ha vært en tur innerst i den utbrente gruva går ferden videre. På stier få, om noen andre, ferdes. Det gir en følelse av å gjøre noe unikt. For turmannen Jan-Erik Hanestad er dette nærmest dagligdags. Han har vært hektet på truger i flere år allerede, og planlegger faktisk nå en nysatsing. For alt fra utenlandske turentusiaster til lokale eventyrsøkende.
- Det hadde vært fantastisk å la flere mennesker ta del i disse opplevelsene. Invitere for eksempel dansker opp hit, la de få overnatte og lede de ut i naturen. La de få oppleve å stå på toppen av et fjell med fantastisk utsikt til Mjøsa, Minnesund, Hamar og Lillehammer. Trugeekspedisjoner og unike natureventyr. Hvem kan si nei til det, undrer Jan-Erik.
Vi nærmer oss toppen. Klimakset. Den formidable utsikten. Vi skal ikke dra alle flosklene om at det var verdt alt slitet. Det ville ikke vært riktig. Det var nemlig ikke noe slit. Truger er noe de aller, aller fleste får til å gå på. Og det koster ikke så mye krefter som folk tror.
- Det kan se slitsomt ut, men det er det absolutt ikke. I starten er det naturligvis lurt å ikke utfordre seg selv for mye. Bli kjent med trugene, bruk dem mye og utforsk naturen. Det kommer du aldri til å angre på, råder Jan-Erik.
I beruselsen over at toppmålet er nådd gikk nedfarten fra Skreikampen nesten skremmende raskt og enkelt. Innimellom tok vi oss faktisk i å småjogge litt med trugene også. Det gikk også fint. Og tilbake ved huset til Jan-Erik var oppsummeringen helt entydig: Truger er kommet for å bli, og naturopplevelsene står klare for alle som måtte ønske å prøve.
LES OGSÅ: Ja til hunder i løypa - nei til møkk i sporet

Slik får du det beste ut av trugene

Velg et par truger som passer deg. Snakk med din nærmeste sportsbutikk. Der er det garantert folk som kan hjelpe deg. Truger kan enkelt bli en familieaktivitet.
Alle typer sko kan brukes til truger, men velger du en lav variant må du huske gamasjer. Mange bruker også teleskostaver med trinser.
Billige truger av bambus var en gjenganger for bare noen få år siden. Disse kan imidlertid ikke på noen måte måle seg med moderne truger.
De er lettere å håndtere, veier mindre og tar deg fint fram overalt i naturen. Sporten Eidsvoll, som er én av de lokale sportsbutikkene som fører truger, opplyser til EUB at de selger truger fra 1.500 kroner og oppover. De EUB testet var på 30 tommer og har en utsalgspris på 2.600 kroner.
Se flere bilder fra turen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.