- Det er viktig å plante tett nok, sier Tommy Tønsberg, og avslører et triks for å nedkjempe ugresset. Men det beste trikset av alle er å luke det vekk, helst om våren før det får fotfeste, og deretter plante bedene så tette at det blir mer av det du vil ha og mindre av det du ikke vil ha.

Se flere bilder fra Tommy Tønsbergs hage i bildegalleriet

GIR UT EGET BLAD

På småbruket i Holter har Tommy Tønsberg og samboeren Kennet Ingebretsen laget sin eget lille paradis. Det er ikke umiddelbart synlig fra vegen, men om du parkerer bilen og går opp er det umulig å ikke la seg imponere av den svært velstelte hagen. Men det skulle kanskje bare mange, for to herrer som er utdannede gartnere, lever og ånder for planter og vekster, utgir sitt eget hageblad, skriver bøker, tar imot turister fra hele verden og selger både vanlige og sjeldne vekster fra en egen nettbutikk.

- Det er livet vårt, enkelt og greit, smiler Tommy Tønsberg.

LES OGSÅ: Slik lager du egne kloner fra hagen

HAR BRUKT MANGE ÅR

Tommy og Kenneth er velkjente i hagekretser. Gjennom flere bokutgivelser har de delt av kunnskapen sin, og de blir regnet som to av landets fremste eksperter på grønne utemiljøer. Spørsmålene kommer daglig, fra både enkeltpersoner og fra hagelag som gjerne vil ha del i kunnskapen.

- Jeg har stilt opp på foredrag i mange år. Det er veldig hyggelig, sier Tommy.

Hagen, eller rettere sagt parken, i Holter har de to brukt mange år på å bygge opp.

- Dem som bodde her før oss var også veldig hageinteresserte og brukte nok mye tid ute. Likevel tror jeg det var en del naboer som sperret opp øynene da vi satte i gang, smiler Tommy, og avslører at de er langt fra ferdige.

- Det er fortsatt mye plass å ta av. Vi utvider stadig, sier han.

LES OGSÅ: Tommy Tønsberg har drømmejobben

FÅR TURISTER PÅ BESØK

Hagen er så velkjent blant hobbygartnere at det flere ganger i året kommer busslaster med hageturister.

- Det kommer folk fra Europa og Asia for det meste. De vil gjerne se hva vi gjør og vite hvordan vi gjør det. Det deler vi gjerne, sier Tommy Tønsberg.

Selv liker de å reise rundt for å finne vekster som ikke uten videre er naturlige i Norge.

- Ja, for oss handler det om å eksperimentere og prøve oss fram. Det er gøy å få til noe som ser litt umulig ut, konstaterer Tommy Tønsberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.