Kulturprisen for 2016 tildeles Nils Kristen Wiig og Henning Høgheim for sitt langvarige engasjement i UKI-karusellen. At den sagnomsuste, årlige løpekonkurransen fyller 50 år i år gjør prisutdelingen ekstra aktuell og hyggelig, mener hovedutvalg for teknisk, idrett og kultur, som foretar prisutdelingene.

- Begge har lagt ned enormt mye tid som frivillige og bidratt sterkt til å holde UKI-karusellen levende. At UKI-karusellen fyller 50 år i år gjør det ekstra hyggelig at kulturprisen 2016 deles likt mellom disse to kandidatene. Kulturprisen består av 25.000 kroner som deles mellom de to kulturprisvinnerne. I tillegg får de et diplom, heter det i den offisielle begrunnelsen.

Les også: Her kan de eldre slå de unge

VIKINGER

Ullensaker kommune deler også ut en kulturvernpris. I år deles prisen ut til Jon Tore Beitnes og Ingeborg Støverud Beitnes for sitt mangeårige arkeologiske prosjekt på gården Fonbek. Prosjektet har gravd ut og avdekket flere gravfelt fra vikingetiden, og er også blitt brukt av Algarheim skole som undervisning for sine elever.

I den offisielle begrunnelsen skriver hovedutvalget:

- Deres samarbeid med Algarheim skole om formidling av vikingetiden i skolens lokalmiljø anses som spesielt viktig. Det er første gang kulturvernprisen tildeles arbeid med fornminner. Kulturvernprisen består av 25.000 kroner og et diplom.

Les også: Åpnet kultursti med vikinger som tema

- OVERRASKENDE OG HYGGELIG

- Det var overraskende og hyggelig å få prisen, sier Ingeborg Støverud Beitnes.

- Det jeg syns er viktigst er at juryen har fokusert på at vi har gjort utgravningene og funnene levende gjennom skolen. Det har vært viktig for oss å formidle historien om norrøn mytologi, og om kulturen på vikingetiden, sier hun.

- Det er veldig hyggelig at det man gjør blir satt pris på. Vi har holdt på i det små i mange år, og at storsamfunnet ser det man gjør er veldig hyggelig. Vi har lenge snakket om at vi har snakket om å sette opp et skikkelig gjerde rundt området, og det kan hende vi bruker prispengene på det. Et annet element er at flere oppdager feltet nå som vi har fått denne prisen. Det er flott, sier Ingeborg Støverud Beitnes.

Les også: Ba om forslag til prisvinnere

- VELDIG MORO

- Det er gøy å bli lagt merke til, sier Nils Kristen Wiig.

Han forteller at han satt i kommunestyret den gangen idretten ble en del av kulturbegrepet.

- Tidligere var det gjerne et skille mellom idrett og kultur. Men nå er idrett kultur, og det er helt riktig.

Wiig mener at prisen like mye er en pris til institusjonen UKI Karusellen.

- Vi som personer har fått prisen, men det er på vegne av arrangementet og alle som er med på det. Jeg tror UKI Karusellen er veldig viktig både sosialt og i et folkehelseperspektiv, sier Wiig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.