Stoppet livet helt opp i denne perioden, eller gikk hverdagen videre som den hadde gjort før okkupasjonen?
Dette ønsket Mari å finne ut av.

Yngst av syv søsken

Morfaren ble født i 1921 på en gård i Vesterålen, og han var yngst av syv søsken. Faren var smed og gårdbruker. Gjennom oppveksten hadde yngstesønnen mange småjobber. Han hjalp til i smia og på gården, fisket, jaktet og arbeidet på trandamperi.
Som 19-åring, i 1940, begynte han på underoffisersskolen i Harstad, og blir en av 25, blant 500 søkere, som ble tatt opp i aspirantklassen.
SINDRES DYPDYKK I FAMILIEHISTORIEN: Fant ut om oldefarens ­boksekarriere og motstandskamp
OM PROSJEKTET: Historiefaget med fokus på egen slekt

Invasjonen

Tyskland invaderer Norge 9. april 1940 og hele offisersskolen blir beordret til krigstjeneste. Aspirantklassen ble beordret til Lavangen som vakttropp for 6. divisjons hovedkvarter og general Carl Otto Fleischer. De holder stand til kapitulasjonen 10. juni 1940, og morfaren reiser hjem og får jobb i en landhandel.

Tauet drivmine ut på fjorden

Krigen påvirket dagliglivet. En dag har en drivmine kommet inn fjorden og til brygga, og morfaren får tak i en båt og tauer minen ut i fjorden igjen. Noen dager ­senere sprenger tyskerne den.

Tjeneste etter krigen: Nato-oppdrag

Livet under krigen går sin gang og han begynner på realskolen i 1943 og telegrafhøyskolen i 1944. Etter krigen jobber han i mange år som flytelegrafist på Bardufoss. Gjennom tjenesten i 1950-årene ble det mange militære øvelser i Norge, men også i andre NATO-land, både på bakken og i lufta. Mange av øvelsene kunne være dramatiske og mange av hans kolleger forulykket.
Morfaren jobbet som luftetterretningsoffiser på Rygge flystasjon sist på 1950-tallet, og arbeidet medførte ofte utvekslinger med NATO-skvadroner ulike steder i verden. Gjennom hele 1960-tallet arbeidet han i fotoetterretningstjenesten i Luftforsvarets overkommando og også dette bød på NATO-oppdrag i utlandet.

Har blitt bedre kjent med morfaren

- For meg virker det som, gjennom det jeg har funnet ut, at livet rundt 2. verdenskrig kunne være svært dramatisk. Ikke bare under krigshandlingene i Norge, men også i hverdagslivet. Men hverdagen gikk også videre. Livet stoppet ikke opp, man tok fortsatt utdanning og fikk seg jobb.
Slik oppsummerer Mari Dønnum Klaussen sin familiehistorie.
- Det har vært interessant å høre fra en som selv også har opplevd krigen, og jeg har blitt mer kjent med morfaren min, sier hun.
- Underveis har det har vært vanskelig å finne relevant stoff om den krigshistorien som morfar er en del av, men det har vært et bra prosjekt, og jeg ville ikke gjort denne slektsgranskingen uten denne oppgaven.

Om prosjektet

* Elevene i klasse 3STC ved Eidsvoll videregående skole har jobbet med prosjektet Min familie i historien.
* Prosjektet er nasjonal historiekonkurranse i regi av Den norske historiske forening, og elever som ønsker det kunne få sine tekster sendt til konkurransen.
* Tekstene som presenteres er skrevet av Solveig Johnsen, som er avdelingsleder ved biblioteket på skolen, og tidligere publisert på skolens nettside.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.