Slik oppsummer Benedicte Kihle livet i Økolandsbyen, en knapp måned etter at hun og familien flyttet inn et helt nytt aktivhus.

I stummende mørke med ei lita lommelykt som eneste lyskilde, kjøpte de tomta i Økolandsbyen.

Nå bor Benedicte Kihle og Fredrik Stoltz i et aktivhus med alle fasiliteter som hører til i et nytt og moderne hus. Likevel lever de på naturens egne premisser.

Etter knappe måneden i sitt nye aktivhus i Økolandsbyen i Hurdal, har Benedicte blitt enda mer styrket i troen på at det er her hun vil leve sammen med Fredrik og sønnen Oscar på seks måneder.

EN LIVSFILOSOFI

Benedicte lever nå livet i egen livsfilosofi: en bærekraftig utvikling på naturens egne premisser.

- Det er jo helt fantastisk! Når vi våkner om morgenen, går beitedyrene i skogen rett utenfor gjerdet. Huset vårt ligger i ei li og vi ser rett ned på Hurdalssjøen, forteller hun begeistret.

Alvestigen 52 er den første adressen paret har i egeneid hus. Det er deres første ordentlige hjem. Før de kom til Hurdal, hadde de leid forskjellige steder.

- Vi lette etter et sted som passet alle kriteriene vi hadde. Vi ville ut på landet, men ikke aleine langt inn i skogen. Vi ville leve sosialt, men ikke i kollektiv. Vi er begge interessert i bærekraft, er vegetarianere og spiser økologisk mat. Her i Økolandsbyen fant vi alt sammen! forteller Benedicte med et stort smil.

STORBONDE PÅ GÅRDEN

Økolandsbyen ligger over den gamle prestegården i Hurdal. Den er omregulert til «Spesialområde Økolandsby» og der er det tilsatt en økologisk gartner. Hver dag siden innflytting har Benedicte gått ned til gården og handlet friske grønnsaker.

- Et eget bakeri med økologiske bakervarer er planlagt i gamle Kjerkekretsen skole. Det gleder vi oss til, sier Benedicte, som er utdannet økologisk gartner.

Neste år kommer hun til å ha egne urter og grønnsaker rundt det nye aktivhuset.

MER ENN EN BOLIG

Aktivhuset er mer enn en bolig. Det er en liten energisentral som selger og kjøper energi. Over hele sørsiden av utvendige taket er solcellepaneler montert tett i tett.

Inne er det ikke en eneste panelovn eller annen elektrisk varmeovn å se. Der er det satset på biovarme fra en vedfyrt klebersteinsovn.

Huset er utstyr med to strømmålere. Det kan best sammenlignes med en bankkonto. Overskuddsenergien settes inn på en konto hos Hafslund. Når det ikke produseres strøm nok til eget forbruk, tas de ut av kontoen.

- Målet er av vi skal gå i null, eller aller helst produsere mer enn vi bruker, sier Benedicte.

Stråler fra taket

Gulvvarmen på badet og i hallen kommer fra små plater i taket som gir fra seg infrarøde stråler. Nesten all varmen går direkte til gulv, tak og vegger. I taket er det montert strømbesparende ledlys.

I ytterveggene er det lagt trefiberisolasjon, noe som gir tykke vegger og gode, brede vinduskarmer. Hovedmaterialene er tre og det er lagt opp til naturlig ventilasjon.

Aktivhus benytter naturnære og sunne byggematerialer. Hovedmaterialet er tre; trefiberisolasjon samt heltrematerialer i konstruksjon, gulv og kledninger - noe som gir et naturlig og godt inneklima.

Det er montert lavenergivinduer og alle vegger og gulv er behandlet med et naturvennlig overflateprodukt.

MODERNE BOLIG

De første beboerne i Økolandsbyen bodde i halmhus som ikke på langt nær hadde den standarden som de nye aktivhusene har. Benedicte bor i et hus som er 100 kvadratmeter stort og som har alle fasiliter som et moderne hus skal ha. Det er kompakt og i to etasjer.

I andre etasje, hvor taket er hevet og gir en luftig romfølelse, er det to soverom og en stor loftsstue. Egentlig er det tre soverom, men beboerne har valgt å bruke det siste til annet formål.

Nede er det et moderne kjøkken med åpen løsning inn til stua, en hall, et stort, godt og moderne bad og et tekniske rom med flere målere og tekniske innretninger enn i hus flest.

En dobbeltdør fører fra stuen og rett ut i naturen.

GJENBRUK

Paret unte seg et nytt kjøkken da de kjøpte aktivhuset, men ellers er det ikke mye nytt å se. De satser på gjenbruk, og kjøpes det noe nytt, er det i gode materialer som holder i mange år framover.

- Også her går bærekraftstanken igjen. Vi satser på gjenbruk, forteller Benedicte.

I hallen fungerer tre gamle ølkasser som skostativ, stolene rundt spisebordet er odde og godt brukt, lekene til lille Oscar er i tre og arvet fra mamma og pappa.

Stellebordet hans er kjøpt på nettet, i likhet med mange andre ting i huset.

- Hvorfor skal vi kjøpe nytt og vi får brukte og fine ting på Finn.no?

Benedicte sier at det nye huset gjør det lettere å leve slik de ønsker.

- Vi vil leve bærekraftig i alt vi gjør - og her ligger det til rette for et slikt liv!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.