For mange blir det ikke skikkelig jul før de har vært innom gården på Frilset.
- Dette er utrolig gøy, sier Marthe Ruud.
Nå er det bare dager igjen til det hyggelige førjulsmarkedet braker løs på nytt. Denne gangen går arrangementet av stabelen i de koselige lokalene fra 1750 søndag 4. desember.
- Gutta mine har jo fått denne tradisjonen inn med morsmelken, sier Kathrine Aamodt, én av arrangørene. Sammen med Marthe Ruud, Tina Kirkemo Elvik og Trine Nicolaisen, står hun bak årets marked. Nordgardsmartnan startet opp i 2012, og er blitt en årlig tradisjon. Lite visste de seks jentene som tok initiativet om at oppmerksomheten skulle strekke seg langt utover kommunegrensa.
- I oppkjøringen til årets sesong har det kommet henvendelser fra busselskaper og store magasiner som ønsker å komme på arrangementet, sier Tina Kirkemo Elvik.
Jentene innrømmer at de kjenner en blanding av skrekkblandet fryd, stolthet og ydmykhet i kroppen.

Var i tenkeboksen

- Iblant må vi også kanskje innrømme en grad av prestasjonsangst. For vi er jo bare en gjeng jenter med en felles glede i kreativ utfoldelse som alle har fulle og krevende jobber å følge opp i hverdagen, smiler Marthe Ruud.
Det store spørsmålet da er hvordan de finner tid til det sjarmerende julemarkedet. Jentene innrømmer at det er en del annet som settes på vent disse høstmånedene.
- Spesielt når de fleste av oss jobber hardt under press, og mye blir utsatt til de siste månedene før åpning. Vi ser likevel at vi har fått en del rutine, og en del går litt mer av seg selv enn tidligere, sier Trine Nicolaisen. Arrangøren legger til at flere av dem var i tenkeboksen i forhold til videre satsing etter fjorårets arrangement. Men selv om det er slitsomt når det står på, så opplever de alle at det ville være rart å gå inn i desember uten Nordgardsmartnan.

Gjesteutstillere kommer tilbake

- Både store og små i familiene våre er jo engasjert i dette, og det er blitt en tradisjon på ekte, sier Kathrine Aamodt.
Den dyktige og driftige håndverkeren, Nina Haugen, har dessverre måttet prioritere vekk markedet i år.
- Vi håper hun er tilbake for fullt neste år, sier Marthe Ruud.
Ettersom Nina har vært storprodusent og fylt opp mye av den koselige kårboligen tidligere, har jentene jobbet for å få fylt opp noe av denne plassen med gjesteutstillere som har vært med før. Alt ligger til rette for at lokalene skal bli fyllet opp i år også.
- Vi håper på godt oppmøte og deilig julestemning. Det blir koselig kafé og rikt vareutvalg 4. desember. Alle som vil komme er hjertelig velkomne, sier Trine Nicolaisen.
LES OGSÅ: Rekker ut en hjelpende hånd til de som trenger det i jula

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.