• SLUSKER. Sluskene var viktige brikker i gruvearbeidet. De har derfor fått sin plass i «Gull og gråstein». Foto: Frøydis Baukop

Det er hektisk aktivitet på Løntjernbråten i Gullverket når rundt førti aktører fra Eidsvoll Amatørteater er i innspurten av øvelsene til årets oppsetting av teaterstykket «Gull og Gråstein». I morgen er det alvor.

MED PUBLIKUM RINGSIDE

Det ljomer av sang, musikk, høye stemmer, smell og krutt når du nærmer deg Løntjernbråten. Eidsvoll Amatørteater er i innspurten av øvelsene til årets oppsetting av teaterstykket «Gull og Gråstein». I morgen skal publikum få se og høre hvordan folk og fe hadde det i Gullverket da det ble lett etter gull i bygda.

Historien utspiller seg i året 1905 da det var gruvedrift i Gullverket. En stor del av «Gull og gråstein» er bygd på historisk virkelighet, og en del er fri fantasi, forteller regissør Hanne Østby, som sammen med Arne Sundli, også er forfatter av teaterstykket.

Vi møter blant annet Tosten og Anne, Anders, Kari, Inga og Olava, som er virkelig personer som har bodd på Lønntjennet, tidlig i Gullverkets historie. De svenske gruvesluskene Clas Emil og Albert Carlson, er også historiske personer som arbeidet i gruvene på denne tida. Clas Emil var stiger, altså formann i gruva. Disse kara tok etter hvert etternavnet Sterner og Holm, og ble boende i Eidsvoll.

– Gull og Gråstein ble satt opp første gang i fjor, og da spilte vi fire forestillinger for fulle tribuner, forteller Østby.

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom teatret og Lions Club Eidsvoll, og vi bestemte oss raskt for å gjenta suksessen. Selv om historien er den samme, har vi valgt å gjøre noen tekstmessige endringer, utvidet staben med flere skuespillere og mener selv at vi har fått til en enda bedre forestilling enn i fjor, fortsetter hun, og legger til at selv om det på den tiden var mye slit og strev, er det lagt vekt på at historien fortelles med humor og glimt i øyet.

John-Erik Vika, som har en lang fartstid i EAT, for anledningen har byttet ut ordførerkjedet med presteantrekket.

– Vika spiller en prest som får et interessant møte med folk og dyr på Løntjernbråten, humrer Hanne.

Lions Club har satt opp et stort telt, og serverer mat og drikke før og etter forestillingene. Det er også satt opp transport fra parkeringsplassen og opp til selve Løntjernbråten. Billetter, for dem som allerede ikke har skaffet seg et slikt papir, kan man få kjøpt ved porten til Ljøntjernbråten.

Fakta «Gull og gråstein»

  • Teaterstykke handler om livet i Gullverket i 1905, er skrevet av Hanne Østby og Arne Sundli.
  • Stykket er en blanding av fiksjon og fakta.
  • Det er satt opp av Eidsvoll Amatørteater på småbruket Løntjernbråten.
  • Første gang «Gull og gråstein» ble satt opp, var i fjor.
  • Dette er et friluftsteater og publikum sitter benket rundt på tunet.

LES OGSÅ: Satser på Farmen-effekten

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.