Grete har vokst opp på Myhrer i Eidsvoll, og tilfeldighetene ville det slik at hun har felles bursdagsdato med Henrik.

– 17. juni kom søstrene Synnøve og Marit Egger spaserende opp Eggervegen for å feire min og Henriks bursdag. På Ås barneskole husker jeg at vi pugget Wergelands dikt og spilte hans sanger, forteller hun.

Grete har alltid følt en sterk tilknytning til Wergelands-barna. Da hun og mannen Knut giftet seg, var det naturlig at det ble gjort til Wergelands brudemarsj, komponert av Nicolai Wergeland. I år fyller Camilla Collett 205 år 23. januar, og i forbindelse med hennes 200-årsdag var det tips fra Grete som fikk William Kristoffersen til å komponere Ole Ivars-låten «I skyggen av Henrik»

Etter å ha designet Wergelandsnåla ble ideen om å kreere en drakt til deres ære født – en idé hun ikke klarte ikke å gi slipp på. Slik så firmaet «Barnas Wergeland» dagens lys.

MYE ARBEID FRA IDÉ TIL REALITET

Grete skulle få erfare at det er langt fra idé til realitet.

– Selv om jeg hadde ideen, måtte jeg ha hjelp og støtte til å gjennomføre prosjektet. Ulla Bergsten har kommet med gode innspill, Mari Lilleberre har designet smykkene og Fjellrypa systue har sydd prototypene, forteller Grete.

Resultatet er en flott Camilla-drakt til jenter og en grønn vest til gutter, begge utstyrt med nydesignede smykker og mansjettknapper. Dette er en foreløpig prototyp som skal videreutvikles.

NÆR NATUREN

Henrik Wergeland satt naturen høyt, derfor er hovedfargene i Camilla-drakta blå som himmelen og grønn som gresset.

– Forkleet til Camilla-drakta beskriver litt av det ville med Henrik og hans forkjærlighet for naturen. Det har påtrykte sommerfugler, grønne blader og markblomster. Henrik-vesten er grønn. Til Camilla-drakta følger det en liten pompadur, besatt med hvitveis. Den kan også brukes på begge sider, hvor det er annet sesongtilpasset mønster. Jeg har også lagd ei lita veske påtrykt «Smaaguttenes nasjonalsang». Veska har en praktisk flagglomme, forteller draktdesigneren.

Hun og mannen Knut skal ha egen stand under vårmarkedet i Letohallen – han med sine antikviteter og brukte ting – hun med sine drakter.

– Folk kan bestille klærne ferdig sydd, eller som «gjør-det-selv-pakke», forteller Grete.

Planen er å selge produktene via en nettbutikk som er under utvikling.

LES OGSÅ: Vil ikke ha folk i bunad med for mye sminke

Fakta

Sommeren 1817, like etter at Henrik Wergeland var fylt ni år, flyttet familien fra Kristiansand til Eidsvoll der faren ble sokneprest.

Her vokste Henrik og hans søster Camilla opp.

Grete Øvretveit Van Borrsum Waalkes har nå kreert Camilla-drakta og Henrik-vesten.

Draktene er for barn og de kan kjøpes ferdig sydd eller som «gjør-det-selv-pakke».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.