Vi møter ham på Minnesund. Det er her handlingen i boka utspiller seg, og det er her han selv vokste opp. Men Fosshaug understreker at han ikke skriver om seg selv.

– Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i både landskapet og menneskene. Og det er mye av meg selv i karakterene, men det er ikke meg, sier han.

ET HÅNDVERK

Det fins riktignok noen små puslebiter som nære venner kan kjenne igjen i. Lensmannen på 90-tallet er også nevnt ved navn.

– Jeg har brukt Minnesund fordi jeg kjenner området som min egen bukselomme. Da kan jeg konsentrere meg om å være historieforteller i stedet for landskapsarkitekt, sier han.

Lasse Fosshaug er utdannet journalist, og har bakgrunn fra forfatterstudiet i Bø. Han har også studert litterær gestaltning i Göteborg.

Til daglig jobber han for Hi-Fi Klubben i Oslo, og er også bosatt i Oslo. Han har tidligere gitt ut den konseptuelle prosaboka «Looking for love», men dette er hans første roman, innbundet i råpapp.

– En litt finere grafisk innpakning, sier Fosshaug, og veier boka i hendene.

– Du vet, det er et håndverk dette også, slik jeg ser det. Jeg selger en opplevelse, og gjør mitt beste for å lage noe leserne kan tenke litt på, også etter at de har lest boka. Også håper jeg selvsagt at den ikke drukner helt i Nesbø-maskineriet, sier han.

POLITISK BAKTEPPE

For det er ikke lett å kjempe om oppmerksomheten samtidig som Jo Nesbø lanserer sin nye krimbok.

– Det er få som kan leve av å skrive i Norge. De fleste må tjene sine 400 000 kroner på annet vis. Og det er en jobb å sitte og hakke ut setninger når man kommer hjem om ettermiddagen og er sliten, sier han.

Men nå er alle timene ved tastaturet blitt til historien om da Jonas møtte Magda. Om da de gikk over brua sammen i vind og vær. Og om de polske gjestearbeiderne som kom til Norge på 1990-tallet, jordbæråkre og cowboy-virksomhet.

– På slutten av 90-tallet snakket vi om polske gjestearbeidere på samme måte som vi snakker romfolket i dag, sier Fosshaug, og røper litt av bokas politiske tilsnitt. For det handler ikke bare om kjærlighet. Det handler også om mer, dersom leseren er mottakelig for det.

– Litteraturen har en voldsom påvirkningskraft. I lukkede samfunn er det kunstnerne som blir tatt først. Da har vi også en viktig jobb å gjøre, sier Fosshaug.

Han mener «Over brua» langt fra er en smal bok.

– Jeg tror den favner bredt. Boka har to lag. Den kan leses som en kjærlighetshistorie, men også analytisk. Det ligger et politisk bakteppe latent i historien. Boka er plotdrevet med åpen slutt. Selv om jeg syns det er tydelig hva som skjer, er det ikke sikkert alle leserne vil oppleve det slik. Leseren danner seg sitt eget univers, sier han.

SELVREALISERING

Fosshaug bruker et muntlig, lekent språk.

– Jeg håper den også skal være gøy å lese, sier Fosshaug.

Han takker samboer Nina og redaktør Bendik Wold for at han har klart å gjennomføre bokprosjektet. I omgangskretsen heter det ikke lenger at han «aspirerer til å bli forfatter». Nå er han forfatter.

– For meg er selvrealiseringen viktigere enn å tjene mye penger. Det er utrolig givende nå som boka er ferdig, og jeg er allerede i gang med en ny bok, sier han.

– Hvilken mottakelse håper du på?

– Slakt er bedre enn å ikke få tilbakemelding, men jeg håper selvsagt på en god mottakelse. Og så håper jeg jungeltelegrafen går. At noen vil anbefale boka til noen de kjenner, som igjen anbefaler til noen de kjenner. Det er slik jeg selv finner bøker jeg ønsker å lese. Litt utenfor det store, markedsstyrte maskineriet. Også håper jeg at boka vil få folk til å reflektere. Da har jeg vunnet, sier Fosshaug.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.