• TIL SALGS: Fersk chili selges ofte på markeder i Syden. FOTO: Gunnel Carlson /
 • EGEN GRØDE: Det er herlig å kunne sette fram en liten skål med nyhøstet chili. FOTO: Gunnel Carlson

Sterk, sterkere, sterkest! Det er nok den hete styrken som har fått mange til å dyrke chilifrukter. For å rekke å få fine frukter bør man så senest i mars, alternativt kan man kjøpe ferdige småplanter.

Chili er i dag verdens mest utbredte krydderplante, og to tredeler av verdens befolkning bruker chili i matlagingen daglig, ifølge Det norske hageselskap.

Styrken er det chilien oftest får oppmerksomhet for. Et enkelt nettsøk leder til en mengde videoer av folk som konkurrerer om hvem som klarer å spise den sterkeste chilien. Men ikke alle chilier er like sterke – faktisk varierer styrkegraden fra helt umerkelig, som i paprika, til supersterk. De virkelige chilikjennerne legger like stor vekt på smaken og duften som styrkegraden.

Hvor skal du ha den?

De siste årene har krydderet tatt oss nordboere med storm. Frukten har også blitt veldig populær å dyrke, også folk uten erfaring med planter. Den er ganske lett å lykkes med, og man trenger ikke engang ha en hage. Men skal man så den fra frø, trengs det både tålmodighet og vekstlys, for det tar en stund før resultatene viser seg i all sin fargerike prakt.

Chili er en perfekt drivhusplante her i nord, og den kan også stå i en lys vinduskarm. Mange sorter vil trives i en lun krok på balkongen, og en del kan plantes ut i næringsrik, veldrenert jord når nattetemperaturen er over 8°C. Plantes chilien på friland, bør den dekkes med fiberduk vår og høst, råder Hageselskapet.

Het suppe

Rune Brand falt for chili under en middag i Edinburgh i slutten av 1970-årene.

– Vi gikk til en indisk restaurant og bestilte en suppe. Det var som et sjokk. Suppen tok aldri slutt, jeg svettet like mye som jeg spiste, forteller Rune.

Etter den opplevelsen satt han på kroken. Nå går det ikke en dag uten at han bruker chili i matlagingen. Sammen med kona Bitte dyrker han chili både i drivhuset hjemme i hagen og på feriestedet i Portugal. De selger også chilifrø videre til ulike europeiske frøforhandlere.

For Brand spiller ikke styrken så stor rolle.

– Smaken er absolutt viktigst. Chilismaken inneholder utrolig mange ulike nyanser. Og så er det duften. Mange av de sterkeste sortene har en duft som kan kjennes flere meter unna.

Tester smaken

Rune Brand har vært med på flere chili-arrangementer der man tester smaken på chili.

– Da pleier jeg å tygge på en Hot Lemon et par timer i forveien, for å venne sansene til styrke og smak.

Rune Brand har solgt chilifrø på postordre siden 1992, og blant ihuga chilidyrkere er han blant annet kjent for den hvite sorten Blondie. Den beholder den hvite fargen gjennom hele modningstiden.

Chilifakta og -tips

Flere ulike arter

 • Chilipepper har sitt urspring i Sør- og Mellom-Amerika. Derfra tok Christofer Columbus den med til Europa.
 • Carl von Linné trodde chili var ettårig og ga slekten navnet Capsicum annuum (årlig). Han innså ikke at chili er flerårig på sine opprinnelige voksesteder.
 • Capsicum annuum er den vanligste arten chili, med blant anet sortene paprika, jalapeño, padrones og cayennepepper. De sterkeste sortene, som Carolina Reaper og habanero, er av arten Capsicum chinense. Til sambal oelek og tabasko-saus brukes Capsicum frutescens. Den gule Lemon Drop hører til Capsicum baccatum, som dyrkes mest i Peru og deler av Sør-Amerika. Capsicum pubescens har hårete blader og svarte kjerner.

Styrken måles med vann

 • Det holder ikke å si at «den er sterk» når eksperter snakker om chilipepper. Styrken måles i scovillegrader etter en skala som ble oppfunnet av Wilbur Scoville i 1912. Målemetoden innebærer at man ekstraherer stoffet kapsaicin fra frukten og sper det ut med vann til all styrke er borte. Jo mer man må spe, desto sterkere frukt.
 • Paprika havner på null på skalaen, mens den chilien som akkurat nå sies å være verdens sterkeste, ligger på 2,48 millioner scovillegrader. Den heter Dragon’s Breathe og er 500 ganger sterkere enn tabasko-saus ifølge de engelske chilidyrkerne Bob og Neal Price. Tanken med å krysse seg fram til stadig sterkere chilisorter er at de skal kunne brukes medisinsk, som alternativt bedøvingsmiddel.

Slik lykkes du med chili

 • Skaff næringsfri såjord. Legg eventuelt chilifrøene i vann et døgn (kan sette fart på spiringen).Dekk frøene med jord, to til tre ganger frøenes størrelse. Dekk såkaret med plastfilm som du har laget et lite hull for luftsirkulasjonens skyld.
 • Still såkaret på 22–24 graders undervarme. Gulvvarme er supert. Foreløpig trengs det ikke ekstra lys. Når frøene spirer, må de umiddelbart få ekstra belysning.
 • Sørg for jevn temperatur, og plant om småplantene i potter på én desiliter. La plantene rote seg godt og plant så om i større potte. Til slutt bør hver chiliplante stå i en potte på 5–10 liter, avhengig av størrelsen.
 • Vanne og gjødsle, for eksempel med tomatgjødsel.
 • Tenk på at visse sorter kan bli ordentlig store. Rune Brands største chili heter Erotica og blir nesten to meter høy, med kraftige sidegreiner. Han fant den på en chilifestival i italienske Calabria.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.