For 15 år siden inntok Erik Jondell direktørstolen i Eidsvoll 1814, Rikspolitisk senter. Der har han ikke sittet rolig lenge av gangen. Under hans ledelse har en lukket og dunkel bygning blitt fylt med lys, luft og engasjerte mennesker. Nå overlater han stafettpinnen til noen andre.

20. mai er det hele over. Da blir Jondell pensjonist - en meget sprek en, sådan. Men først skal han ha med seg sin siste 17. mai-feiring som direktør for Norges fremste nasjonalklenodie.

ARKEOLOG FRA SVERIGE

EUBs første intervju med den 53 år gamle arkeologen fra Sverige sto på trykk 22. september 2001. Da kom han ulastelig antrukket fra sjefsjobben i Erkebispegården i Trondheim. 15 år senere tar han avskjedsintervjuet iført Eidsvoll 1814s svarte T-skjorte og sokkeløs i luftige sandaler.

- Endelig er sommeren kommet, sier en glad direktør. Det er med vemod han forlater jobben, men han er lettet fordi avgjørelsen er tatt.

- Jeg grunnet en tid over om jeg skulle slutte. Da jeg hadde skrevet oppsigelsen, nølte jeg lenge før jeg trykket på send-knappen. Men det var nesten verre å fortelle det til staben på huset. Det gruet jeg meg til, forteller han.

LES OGSÅ: Mer penger til restaurering

MYE VANN I ANDELVA

Det er rent mye vann i Andelva siden Jondell kom til Eidsvoll Verk. Det som sto fremst i rekken av oppgaver, var byggingen av det da omstridte Rikspolitisk senter, som enkelt og greit ble til Wergelands Hus. Det hadde vært mye fram og tilbake om både beliggenhet og statlige bevilgninger, men Jondell lagde vei i vellinga.

Han så for seg et senter som skulle skape interesse for demokratiets utvikling - en blanding mellom vanlig museum, informasjonsbank og debattsenter. Og slik ble det.

- Huset har blitt akkurat slik jeg tenkte og fyller intensjonene, sier han.

Målet var i utgangspunktet ikke å være Eidsvoll 1814-direktør i 15 år. Hele tiden har han satt seg delmål. Det første var å se Wergelands hus ferdigstilt i 2005. Omtrent samtidig lurte tanken på 2014 i bakhodet. Svensken, som ble offisiell nordmann omtrent samtidig som Grunnloven feiret sine 200 år, ville videre.

LES OGSÅ: Vil lokke flere inn i bygningen

DET STORE PROSJEKTET

Jondell startet på vegen fram mot det helt store prosjektet.

- Men Riksantikvaren hadde allerede i 2000 tenkt på restaurering av Eidsvollsbygningen. Kulturdepartementet ga aksept for at dette skulle de se på, og det første møtet mellom Statsbygg, departementet og Eidsvoll 1814, fant sted i 2006. Der var både Statsbyggs direktør og ekspedisjonssjefen i departementet. Der og da ble det avgjort at Eidsvollsbygningen skulle restaureres tilbake til slik den så ut i 1814. Jeg forsto at Statsbygg hadde en meget god administrasjon, og at de hadde fått et ufortjent dårlig rykte under oppussingen av Slottet. De kunne sine ting og samarbeidet med dem ble meget godt, særlig med Statsbyggs prosjektleder Lasse Kwetzinsky, sier Jondell.

Fra 2011 til 2013 var bygningen skjult for allmennheten. Innenfor innpakningen foregikk det store restaureringsarbeidet. Huset ble strippet for alt som ikke var «ekte», og nede i underetasjen ble kjelleren gravd fram og bygd opp til slik den så ut i 2014.

- Alle dro i samme retning, og budsjettet ble holdt, forteller Jondell.

LES OGSÅ: Eidsvoll 1814 vil ha hjelp

DET STORE FESTÅRET

Så kom det store feståret 2014, og høydepunktene sto i kø.

- Jeg gikk i en festrus hele året, erindrer direktøren.

- Hva var størst?

- Alt var stort, men 16. februar var nok nesten størst. Det var da 200 år siden det såkalte stormannsmøtet hvor det ble bestemt å innkalle til grunnlovsforsamling her på Eidsvoll Verk. På denne dagen ble den ferdig restaurerte bygningen presentert for alle. Det var en lettelse, sier direktøren.

Utenfor i vintermørket var det stor TV-sending og folkefest.

- Hva med 17. mai?

- Det var også en stor og flott dag. Selvfølgelig. Men da var Regjeringen vertskapet, ikke museet. Men for meg ble det meget spesielt da Dronning Margrethe av Danmark dekorerte meg med den danske Dannebrogordenen.

Men det aller, aller største og det jeg husker best fra jubileumsåret, er TV-sendte 1814 på 24 timer fra Rikssalen.

LES OGSÅ: - Dette er som å få en Oscar

FLYTTER TILBAKE TIL TRONDHEIM

Selv om vi liker å tenke på Jondell som eidsvolling, så er det ikke i her han hører hjemme. Han bor i Trondheim og har flypendlet mellom bygd og by i 15 år.

- Jeg har jo bodd så fint! sier han og sikter til det som er kjent som Mathiesens gule, vakre portnerbolig.

- Arbeidsvegen min har vært en kort spasertur omgitt av flott natur. Det er ikke få turer jeg har gått gjennom den vakre trealleen. Nå skal jeg bruke sommeren på å tømme huset. Men først skal jeg kaste meg på et fly til USA.

- Hva i all verden skal du bruke all tida til? Det ryktes at du er glad i år reise?

- Ja, det har blitt så veldig fokus på det, har jeg sett. Men faktum er at jeg ikke veit helt hva jeg skal finne på i mitt nye liv. Det er nye muligheter og nye åpninger. Men noen ny jobb er der ikke.

- Nå brukte du dialektordet «veit».

- Gjorde jeg det? ler Jondell.

Så er han da ikke helt språklig upåvirket etter å ha «vasset» i eidsvollinger i 15 år.

LES OGSÅ: Et makeløst år

MOTORSYKKEL OG SKI

Direktøren er en ihuga motorsyklist, selv om det ikke har blitt så mange turer som han skulle ha ønsket. Men skiturer har det blitt mange av, likeså turer på beina.

- Du er nesten uforskammet frisk og rask. Har du aldri vært det minste syk?

- Nei, blindtarm - det er det verste. Men det er vel ikke så uvanlig?

Til tider er direktøren vegetarianer, men for det meste er han kjøttetende. Han er glad i vin - og elsker å reise til alle land som produserer drikken.

LES OGSÅ: Folkevandring til sakte-TV

LUKKET MUSEUM

Eidsvollsbygningen har «alltid» ligget der - tilbaketrukket, hvilende i skyggen fra store trær. Et lukket museum.

Nå koker det av arrangementer og aktiviteter rundt bygningen.

- Du åpnet museet for folket, Jondell.

- Det har jeg i så fall ikke vært alene om. Astrid Galstad hadde vært her i to år da jeg kom. Hun sto for fornyingstanker. Torleif Hamre og Anne Løvås kom omtrent samtidig med meg. Dette har vært et teamwork, sier han.

Jondell tror dette er vegen å gå for å skape levende museer som fanger folks interesse.

- Før var det slik at vi prekte og formidlet kunnskap. Det var ingen kommunikasjon. Nå er det fokus på dialog med publikum. De blir tatt med inn i arbeidet med å skape og får kommentere selv.

LES OGSÅ: Kongefamilien er på plass på Eidsvoll Verk

SAVNET KOMMER

Så er det snart over, og Jondell vet at han kommer til å savne det.

- Jeg er et sosialt menneske. Jeg kommer til å savne felleslunsj med kollegaene, alle vennene og bekjente jeg har fått her i Eidsvoll, Rotary-klubben - det er mye å savne. Jeg blir nok fylt med vemod 17. mai, sier han.

- Råd til din etterfølger?

- Sats! Gi jernet hele tiden!

En lastebil ankommer Wergelands Hus. En diger pall med bøker er på veg inn i et lagerrom.

- Guri Malla - skal alt dette inn her? utbryter han.

Det er slik han er, Eidsvoll 1814s avtroppende direktør - en formell mann og en uformell fyr.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.