For 500 år siden hadde Martin Luther sett seg grundig lei på at folk betalte avlat til kirken for at deres sjel ikke skulle oppholde seg for lenge i skjærsilden. 31. oktober slo han opp 95 teser på slottskirken i Wittenberg. Det var starten på reformasjonen og bruddet med den katolske kirken som igjen førte til opprettelsen av Den evangelisk-lutherske kirke.

Festgudstjeneste

31. oktober, på selve dagen, er det festgudstjeneste i Eidsvoll kirke hvor alle prestene i kommunen er til stede. Trompetist Njål Enger spiller, Bjørnar Robertsen deltar på orgel og det blir korsang.

– Vi flytter gudstjenesten i Eidsvoll kirke fra søndag 29. til 31., forteller sogneprest Arnstein Johnsen.

Lutherfestuken starter 25. oktober med foredrag om Martin Luther ved professor Hallgeir Elstad. To dager etter, 27., inviteres det til salmekveld hvor Luthers salmer skal synges. Også her er det forsangere, kor og musikere som deltar.

Festkonsert

29. oktober åpner kirken dørene for festkonsert med Luthers mest kjente salme «Vår Gud han er så fast en borg» som tema. Bach har skrevet en kantate over salmen som Opus 89, Romerike Vokalensemble, solister og musikere skal framføre. Skuespiller Jan Gunnar Røise er invitert til å holde en Luther-monolog nyskrevet av Maria Tryti Vennerød.

LES OGSÅ: Orgelmusikk i Eidsvoll kirke

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.