Når jeg skal planlegge middagsbesøk starter jeg ofte med å planlegge desserten. En dessert kan veldig ofte enten gjøres veldig enkel, som å servere god ferdigkjøpt is med friske bær, eller den kan gjøres enkel ved at den kan lages i god tid. Slik er det med denne ostekaka. 

Karamell er nok en ganske stor trend innenfor kaker og desserter om dagen. Den skal være lys, søt, rennende og gjerne satt sammen med et lite dryss med havsalt. Salt karamell? Har du ikke prøvd det, har du en overraskende god smaksopplevelse i vente. 

Ostekake med karamell

Du trenger:

Mandelbunn:

* 3 eggehviter
* 150 gram malte mandler
* 150 gram siktet melis

Karamellsaus:

* 2 dl kremfløte
* 1 dl sukker
* 1 dl lys sirup
* 100 gram smør
* 0,5 ts havsalt/gourmetsalt

Ostkake:

* 4 stk gelatinblader
* 3 eggeplommer
* 1 dl sukker
* 300 gram kremost – jeg valgte en blanding av vanlig naturell krem ost og Snøfrisk.
* 3 dl kremfløte

Slik gjør du:

1. Mandelbunn: Sett stekeovnen på 180 grader. Kle bunnen av en springform, ca 24-26 cm i diameter, med bakepapir. Ikke smør formen med smør.

2. Pisk eggehvitene stive.

3. Bland sammen malte mandler og melis. Vend mandelblandingen forsiktig inn i eggehviter.

4. Hell mandelmassen i formen og glatt til forsiktig med en slikkepott. Stek bunnen midt i ovnen i ca 35 minutter. Avkjøl bunnen i formen på en rist.

5. Karamellsaus: Kok opp fløten sammen med sukkeret, sirupen og halvparten av smøret i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke til den har fått en tykk konsistens og en brun farge, ca 10–15 minutter.

6. Rør inn det resterende smøret, og la karamellsausen kjøles ned. Tilsett havsalt.

7. Ostekake: Legg gelatinblad i en skål med kaldt vann. 

8. Pisk eggeplommene sammen med sukkeret til du har en tykk eggedosis. 

9. I en annen bolle pisker du sammen kremost og kremfløte, til du får en tykk krem. Bland ostekremen sammen med eggedosisen.

10. Hell vanne av gelatinplatene, og klem ut siste delen av vannet fra platene. Kok opp litt vann, og bland inn 0,25 dl kokende vann i gelatinplatene. Avkjøl noe, og bland det så inn i ostekremen.

11. Bruk en sikt og hell ostekremen igjennom sikten over på mandelbunnen (fortsatt i formen). Slik unngår du klumper fra gelatinen i kaken. 

12. Hell deler av karamellsausen over kaken i en tynn stråle. Du velger selv hvor mye. Jeg brukte nok 1,5 dl. Resten kav sausen kan du servere til kaken. 

13. Sett kaken i fryseren i minst tre timer. Ta kaken opp en halvtime før servering. 

14. server med friske blåbær og resten av karamellsausen. 

Flere godsaker fra Oda

Hjemmelaget is på bare et par minutter

Denne lakrisisen er totalt vanedannende

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.