Daglig leder for Smaragdgruvene, Anne Grete Røise, kunne konstatere nok en travel dag i butikken sin, der besøkende kommer innom før de legger ut på tur innover til de berømte smaragdgruvene som ligger på rekke og rad langs vannkanten ved Mjøsa.

Populært reisemål

- Her er det nok en travel sesong, og med finværet har også besøkstallet gått oppover, forteller hun. Søndag tok folk seg god tur i finværet innover, og for familien Anseth-Nilsen fra Stange, startet jakten allerede ved parkeringsplassen.

- Vi har hatt om steiner på skolen, og jeg fant noen veldig fine på vei inn hit, forteller Kristian Nilsen. Man trenger ikke ha med seg noe spesielt utstyr for å lete etter det grønne gullet, men det gjelder å ta seg god tid og se godt etter.

- Vi fikk et tips av Anne Grete om ikke å grave etter dem, men å bruke øynene, for da kommer de til syne etter hvert, smiler mamma, Åse Beate Anseth.

Gikk i fotsporene til pionéren

En som likevel hadde utstyrt seg litt ekstra for anledningen var geofysikk-studenten Sondre Olsson fra Gjerdrum, som hadde med seg en skikkelig geologhammer.

- Den bruker jeg for å få delt opp stenene, og ta dem bedre i øyesyn, forteller han. Dermed gikk han i fotsporene til en annen geolog, nemlig Edward Y. Aston, som var den som satte i gang gruvedriften etter smaragd på Byrud.

- Det må helt spesielle forhold til, og alt må klaffe for at berggrunnen skal utvikle seg akkurat slik den har gjort her. Dette er derfor et veldig spesielt sted, forklarer han.

LES OGSÅ: Slik sniker du deg inn på «Farmen»

Fin familieaktivitet

Og kanskje blir det også flere av dem som fant vegen til gruvene søndag, som vil velge å studere nettopp et geologirelatert fag.

- Vi samler steiner overalt og jeg har alltid vært veldig interessert i å finne de fineste og mest spesielle steinene, forteller Kristian Nilsen, som også hadde fått meg seg klassekameraten Carl Wollebækk på turen.

- At vi ikke har reist hit før! Dette er jo en super ting for hele familien å gjøre sammen. Og så er det ikke minst veldig spennende, sier Åse Beate Anseth. Nylig var en av smaragdjegerne som besøkte gruvene ekstra heldig med jakten.

- Vi har i år hatt funn av en av de flotteste og største stenene på lenge. Det er litt vanskelig å si hva den kan være verdt, men for steinentusiaster og samlere er det å finne slike flotte eksemplarer veldig verdifullt til samlingen, slutter Anne Grete Røise.

LES OGSÅ: Jakter på smaragder

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.