Jernverkshelga i Feiring har blitt arrangert hver sommer siden år 2000, men nå går styringsgruppa ut og avlyser det som skulle bli den 19. Jernverkshelga.

- Styringsgruppa for Jernverkshelga i Feiring hadde ekstraordinært møte sammen med styret for Feiring Jernverks venner på torsdag. Vi måtte ta stilling til om det var forsvarlig å gjennomføre i år. Vi har enstemmig vedtatt å avlyse årets Jernverkshelg på grunn av ekstrem tørke og skogbrannfare, forklarer leder for styringsgruppa Hanne Jevnaker.

Dialog med brannvesenet

Styringsgruppa har hatt tett dialog med brannvesenet de siste dagene, og en representant fra brannlaget i Feiring var til stede under møtet på torsdag. De har i fellesskap kommet fram til at det kravene om sikkerhetstiltak rundt arrangementet er av et sånt omfang, at det ikke er mulig å imøtekomme dem.

- Vi kjenner på det samfunnsansvaret vi har, og galskapen i det å dra hundrevis av biler og mennesker opp i skauen nå som vi alle blir advart mot å ferdes i skogen. Så da måtte vi ta den tunge avgjørelsen, forteller Jevnaker.

– Respektabelt valg

Øvre Romerike brann og redning var tydelige på at det var arrangørene sitt ansvar å passe på brannsikkerheten, men samtidig er de takknemlige for avgjørelsen.

- Det er et forståelig og respektabelt valg, og vi setter pris på at de tar den veldig store faren for skogbrann på alvor, sier brannsjef John Arne Karlsen.

Jevnaker roser Øvre Romerike brann og redning for den hjelpen de har fått underveis.

- Brannvesenet har vært veldig til hjelp, og kommer med tiltak og er tydelige på dem, men det er vårt ansvar å risikovurdere, sier Jevnaker.

TILTAK

For å kunne gjennomføre arrangementet hadde de måttet ha branntanker med slanger og pumper, som brannvakta i Feiring sannsynligvis kunne hjulpet med. Men risikoen ville fremdeles vært så høy, og usikkerhetsmomentene så mange, at det ble enstemmig vedtatt å avlyse.

- Det som er prekært er parkeringsplasser, og at vi har skogsbilveier opp, og parkeringsplasser på gress, forklarer Jevnaker.

Samtidig er det ganske problematisk med evakuering fra Jernverket. Det ligger nedi en grop med skog på alle kanter, og man kommer ikke fram med bil.

- Det kan vi ikke ta sjansen på. Det er med tungt hjerte at vi har tatt denne avgjørelsen, og vi håper på forståelse og at alle har tillit til at vi har tatt rett beslutning. Vi kommer sterkere tilbake neste år, sier Jevnaker.

Jernverkshelga er rustet for å tåle en slik hendelse.

– Jernverkhelga er basert på dugnadsarbeid, og prinsippet om at vi ikke bruker penger vi ikke har. Vi er ikke er bundet til avtaler som innebærer store økonomiske forpliktelser, forklarer Jevnaker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.