• MARERITT: Petter Bratli var i Baku for å lede det norske pistollandslaget i EM da han ble varslet om innbruddet i butikken. – Det var uhyggelig, sier Bratli.

Bli bedre – la underbevisstheten styre, skriver Petter Bratli på sin nye hjemmeside Tankestyring.no.

– Fysisk opptrening er det mange som kan mye om. Spenst, hurtighet og kondisjonstrening er det en god del som kan veldig mye om. Men hvor gode er vi til å utnytte det mentale elementet? Alle vet at det psykiske er avgjørende viktig både for aktive idrettsutøvere og i næringssammenheng. Men hvordan kan vi utnytte de lite benyttede ressursenes som styres av det underbevisste. Bli med inn i en spennende verden. Kanskje jeg kan hjelpe noen, sier Petter Bratli til EUB.

MENTAL SMELL

I fjor fikk både Bratli og alle de ansatte i forretningen på Dal en real «smell». Bratli var på ferie da han fikk en telefon om et innbrudd i firmaet Børselars. En god del våpen var blitt stjålet etter at innbruddstyvene hadde brukt en bil som rambukk.

– Det er en fryktelig ubehagelig følelse å vite at det er våpen «der ute» som vi ikke har kontroll på. Vi vet jo ikke hva tyvene kan bruke våpnene til. Bare det å vite at våpen vi hadde i vår forretning kan brukes til kriminelle handlinger, er virkelig guffent. Det ble en del søvnløse netter etter den episoden, sier Bratli.

Han er glad for at politiet for en tid tilbake arresterte et par mistenkte, og Bratli håper at de stjålne våpnene blir funnet.

SOLGTE SEG UT

Bratli tok børsemakerutdanning på Helgelandsmoen. Han ble ansatt av Lars Oskar Yggeseth rett etter skolen. Etter en del år gikk han lei og jobbet både hos Aurstad parkering og i åtte år drev han med service av hvitevarer. I 1984 var han tilbake som ansatt hos Børselars. Fra januar 1995 tok Petter over driften og ansvaret for selskapet. I 2008 ble firmaet flyttet fra Mostue og ned til ØRN-feltet på Dal.

– Og så solgte du deg ut?

– Ja, jeg følte det var nok. Det var en trio som ønsket å kjøpe seg inn i forretningen og det passet meg veldig bra. Men fortsatt er jeg innom bedriften en dag i uka. Men framover blir det mest jobbing for å hjelpe både skyttere og andre hvordan de kan utnytte det mentale ressursene bedre, sier Petter Bratli.

FANTASTISK SKYTTER

Petter var knallgod i en årrekke som pistolskytter. Han startet riktignok som rifleskytter, men gled fort over i pistolskytingens verden.

Totalt har han samlet sammen cirka 75 NM-titler. I nordisk sammenheng har han i overkant av 50 titler.

I forbindelse med internasjonale mesterskap som EM og VM har han totalt 29 medaljer. Fire gull i EM og fire gullmedaljer i VM, er det ikke mange andre som kan slå i bordet med.

TRENERERFARING

Petter har trent damelandslaget i pistolskyting i tre år, og var i tre år trener for damer og herrer samt juniorene i skytterforbundet.

Den lokale børsemakeren har regnet ut at han årlig har skutt cirka 40.000 skudd. Totalt har han skutt mer enn 430.000 skudd og antall treningstimer totalt har vært over 10.000. Den seriøse perioden av hans karriere varte i cirka 15 år.

– Du behøver ikke og trene mer for å bli bedre! Du må bare trene mer systematisk og bevisst, skriver Petter på sin hjemmeside.

– I min aktive karriere var jeg veldig målbevisst og systematisk. Noe som er helt nødvendig for å bli god og stabil. Det som bekrefter at du er god er at du presterer gode resultater gjentatte ganger. Og presterer «på tid og sted». For å få til dette må grunntreningen og finpussingen være en stor del av din bevissthet. Jeg har i en årrekke prøvd et treningsrapport-skjema som også inneholder treningsplanlegging. Analysedelen vil hjelpe skytterne til å avsløre de svakeste punktene. Og derfra lager vedkommende en treningsplan ut fra behov og kapasitet, sier Bratli til EUB.

SØBY VAR STARTEN

– Jeg fikk meg en vekker da jeg hørte Egil Søby i et foredrag i 1990. Han snakket veldig mye rundt de tankene jeg sjøl hadde, men aldri hadde turt å sette ord på. Alle vet at det mentale er avgjørende viktig, men hvor dyktige er for eksempel idrettsutøvere eller bedriftsledere til å bruke det i praksis. Vi har alle hørt om at en utøver er i «bobla». Jeg tror at vi her snakker om utnyttelse av de mentale ressursene, sier Petter Bratli.

KURS FOR SKYTTERE

Den tidligere skytteren har nå startet kursvirksomhet for å dele sine metoder og erfaringer.

– Dette dreier seg om å gjøre ting målbevisst, og da må man vite hvordan man gjør det. Vi må utnytte de korte stundene innimellom andre ting vi driver med. Presterer du ikke helt «hundre» i det daglige, blir det ikke bedre resultater på skytebanen.

Bratli stiller også mange spørsmål på kurset på sine kurs – hvor hans mentale fokus kommer til syne.

– Å sette seg mål og skaffe troen på at du er i stand til å nå målene dine, er viktig. Hva vil det si å tenke positivt? Mange snakker om det, men det er bare noen få som egentlig vet. Hva er nervøsitet? Er det en vei utenom?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.