– Vi burde ta flere bilder av hus og bygninger. Også de forsvinner, akkurat som folk, sier Tom.

Da han jobbet i EUB, den gangen Eidsvold Blad, tok han drøssevis av bilder både av bygninger og mennesker i og rundt Sundet. Det er disse han, sammen med teammate Vidar «Piters» Pettersen, skal lysbildeshowe med i Panorama 30. november.

FIRE UTSOLGTE HUS

Toms lysbildeshow i sørbygda har gått for fire utsolgte hus og minst 1000 mennesker. Han håper å fylle hver en kinostol i Panorama torsdag 30 november.

– Jeg har egentlig vært litt redd for at folk skal bli litt keie og leie av all denne mimringen. Men så har jeg fått flere henvendelser fra folk som bodde i Sund-området. Jeg har skannet og gått gjennom mange, mange bilder som er relatert til Sundet. Jeg har plukket ut 300 som vi skal vise på Panorama – 280 av dem er fra Sundet, forteller Tom, som fortsatt stopper og tar bilder av bygninger når han reker veglangs. Alle bildene han skal vise, er svart/hvitt fotografier.

– De er tatt fra 1979 og fram til 1986. Fargefilm var til fest – svart/hvitt til hverdags. Jeg tok bilder av folk på gata – folk som er borte nå. Jeg tok bilder av bygninger som er revet. Både mennesker og hus var annerledes enn i dag. Nå er de historie, sier Tom.

REAKSJONER FRA SALEN

Under alle lysbildeshowene, har reaksjonene fra salen er mange og følelsesladde. Folk gjenkjenner både far og bestemor, naboer og venner som er gått ut av tiden for lenge siden.

– Jeg er helt avhengig av disse tilbakemeldingene. Det skaper en dialog som er veldig nær.

– Hvor viktig er det for deg å få slike reaksjoner?

– Uhyre viktig – og morsomt.

Med seg har Tom altså Vidar Piters Pettersen og de blir godt fulgt av Knut Reiersrud og det originalskiltede bandet Råholt Manufaktur. Selv om det er noen dager til det store tilbakeblikket i Panorama, er billettsalget godt i siget. Tom tror det er solgt henimot 200 seter.

– Er det ikke plass til rundt 250 i salen, da? undrer han.

LES OGSÅ: - Bildene viser hvordan det var - der og da

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.