Paret la i vei i oktober og kommer hjem i april. Da har de krysse New Zealand på langs fra Cape Reinga i nord til Bluff i sør, en tur på 300 mil langs stien Te Araroa. I tillegg til at det er langt, møter de alt fra brennhete sandstrender, tropiske skoger til alpine fjellkjeder.
- Hvorfor New Zealand?
- Eef hørte om Te Araroa (Den lange stien) via en venn på tur i Sarek nasjonalpark i Sverige. Vi traff hverandre i Kangos hvor vi begynte å planlegge turer til Island og Canada, men ingen ble mulige å gjennomføre. Eef foreslo da at vi kunne gå TA, og jeg sa ja, sier Per Jonas.

UTFORSKE

Paret har alltid hatt lyst til å reise dit.
- Og siden det er så langt unna ville vi ha nok tid til å utforske landet skikkelig. Vi ville ikke bare komme for noen uker, se de typiske turiststedene, men heller oppleve landet på kloss hold over en lang periode.
- Har det svart til forventningene?
- Nei! Det har vært mye tøffere enn vi tenkte. Nord-øya hørtes ut som en lett oppvarming til den hardere sør-øya. Nå er vi litt bekymret for den. Været har vært eksepsjonelt vått og kaldt, noe som er uvanlig for sesongen.
- Ligner det naturen i Norge?
- Så langt så har det ikke vært noen likheter, men vi tror at jo lenger sør vi kommer lo mer likheter blir det. De har jo fjorder her. Skogen er mye mer variert, det er ikke boreal skog men subtropisk regnskog med veldig mange ulike fuglearter, forteller kjæresteparet.

MYE SKADER

I tillegg til å være overrasket over hvor tøff nord-øya er, sliter de begge også med fysiske skader. Turen sliter på skuldre, rygg, bein og mer.
- Eef har mest problemer med fremre del av føttene samt senene i føttene. Jeg har et problem med et kne etter et fall, og en vond rygg. Vi tar det litt med ro akkurat nå for å la kroppene hvile, sier han.
På turen har de «adoptert» en canadisk jente som de har gått sammen med siden Hukatere på 90 Mile Beach.
- Ellers er det fem, seks andre som vi treffer på her og der langs veien. Så vi er ikke alene. Dessuten ligger vi foran skjemaet. Etter etappen på Whanganui-elva som vi begynner på 28. desember, tar vi en liten pause. Vi vil ikke stresse forbi, men ta det med ro og nyte turen, understreker de.

MÅ HOLDE SEG MOTIVERT

- Hva er den største utfordringen på en slik tur?
- Uten tvil, å gå forbi en kafé uten å sitte der i to timer og spise alt de har på menyen. Ellers så er det å holde seg motivert etter drittvær i flere dager. Samt å finne variert mat og få i seg alt som trengs av vitaminer og proteiner, påpeker Per Jonas.
Paret forsøker å gå rundt to mil om dagen, men det kommer litt an på hvordan stien og været er.
- Når vi tar en hviledag, kommer det litt enn på når vi kommer til en by, en hytte eller en fin campingplass, sier Eef.
De møter mange andre hikere på stien, og de kommer fra overalt.
- Mange franskmenn, en del canadiere, amerikanere, tyskere, kiwis, noen få belgiere, men ingen andre nordmenn så langt, kan de fortelle.
Før de dro av gårde trente Eef og Per Jonas med noen turer i fjellet. Hvor mye har dette å si nå?
- Dessverre ikke så mye. Vi var i bra form da vi startet turen, men dette er mye mer en mental prøvelse enn fysisk. Du vil komme i bra form uansett etter et par uker på stien, men du må ville fortsette å gå, understreker han.

TRIVES I NORD

Natur og fjellet er ikke noe nytt for Eef og Per Jonas. Før de la i vei til den andre siden av kloden denne turen, jobbet de som sesongarbeidere sist vinter i Lappland som aktivitetsguider, og sist sommer som guider i Flåm.
- Vi vil gjerne fortsette å jobbe som guider enten nord i Norge eller Sverige. Det er noe vi virkelig trives med.
- Frister dette flere langturer?
- Vel, vi må først komme oss gjennom denne, men vi har pratet on å krysse Island og ta en eller flere av stiene i USA, Pacific Crest Trail eller Continental Divide Trail. Vi tror ikke at vi kan leve av dette, men vi vil gjøre det vi kan i alle fall, sier Per Jonas.
De forteller også at turen de nå er midt i, ikke kan sammenligne med en tidagers sommertur på Hardangervidda. Nå handler det mye om å holde ut.
- Vidda om sommeren kan bli tøft, men etter ti dager er turen over og du går hjem til ditt eget varme hjem. Det gir en god dose mental trygghet å vite at det vil komme en slutt, uansett hvor dårlig det blir. På vår tur begynner vi hele tiden på nytt, det er et uendelig strekke og det blir aldri tid til en skikkelig pause ettersom det alltid er noe som må planlegges eller gjøres, sier han.

RO

Å være i naturen over så lang tid gir det unge paret en veldig ro og de føler seg veldig avslappet.
- Men vi liker ikke store menneskemengder og må oppføre oss som folk når vi ankommer en by, ler de.
Og de har tips til andre som vil gå lange turer. Enten de er single eller kjærester
- Generelt er det viktig å ta det med ro - ikke ville gjøre for mye. Lytt til kroppen og husk at du skal nyte turen. For kjærester kan det være en god idé å ha hvert sitt telt. Det er vektmessig lettere pluss at det gir dere tid alene. Å gå en slik langtur som kjærester kan være krevende og det er viktig å gi hverandre alenetid. Vi har et Helsport Storsylen 2-manns telt og i retrospekt hadde vi heller hatt ett enmanns telt hver, påpeker Per Jonas.
- Belgia fremstår for oss nordmenn som ganske flatt. Hva er det som tiltrekker deg Eef, i den skandinaviske naturen?
- Haha, Belgia er ikke så flatt! Vi har bratte fjell sør i landet. De er ikke så høye, men det er vakre fjell. Det som er magisk med skandinaviske fjell er at de er så ville og avsidesliggende. Det er spesielt tilfellet for fjellene i nord. Fjellene i nord vil alltid være spesielle for meg, sier hun.

TELT, TIL NÅ

Hittil på turen har Eef og Per Jonas bodd i telt, men etter hvert som det nå finnes hytter langs stien brukes de også. De provianterer der det finnes en stor matbutikk, men på sør-øya blir det litt annerledes siden det er større avstander mellom byene. Der kommer de til å sende pakker med mat og haike inn til de større byene for å få tak i det de trenger. Fotturister i New Zealand kan kjøpe sesongpass for bruk i nesten alle hyttene for bare litt over 500 kroner, gyldig seks måneder.
- Men vi har også blitt invitert hjem til folk. Kiwis er veldig åpne og hyggelige. Landet er vilt, vakkert og mye røffere enn forventet. Folk er utrolig hyggelig, sosiale, gjestfrie og åpne. Hver dag blir vi overrasket over hvor behjelpelige kiwis er og hvor genuint interessert de er i å slå av en prat, slutter de.
Det er fullt mulig å følge Eef og Per Jonas på sin ferd sørover. Sjekk dem på facebook.com/crossingaotearoa og crossingaotearoa.com/the-team/

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.