Nå tas et helikopter i bruk for å gjenreise det ærverdige branntårnet - med webkamera og værstasjon.

- Vi gleder oss enormt. Dette blir en happening i området, uten tvil, sier Rune Granås i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag.

Planene har vært der en stund allerede, og nå nærmer det seg realisering. Marifjell ligger i et naturreservat, og løypekjørerlaget har derfor måttet søke både Nannestad kommune og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om godkjenning. Dette er nå på plass, og dermed kan branntårnet snart flyttes.

- Tårnet veier cirka 1.200 kilo i dag. Vi må få det ned i overkant av ett tonn for å få fraktet det med helikopter, sier Granås.

Seks meter høyt

Plasseringen av det seks meter høye utsiktstårnet blir rett ved brannvakthytta.

«Fylkesmannen gir dispensasjon til oppsetting av utsiktstårn like ved brannvakthytta på Marifjell i henhold til søknad. Dispensasjonen er fattet med hjemmel i natumangfoldlovens §48. Fylkesmannen gir med samme hjemmel dispensasjon til frakt av utsiktstårnet med helikopter og/eller ved bruk av beltekjøretøy vinterstid på oppkjørt løype», skriver Fylkesmannen i sitt vedtak.

- Planen er å frakte branntårnet med helikopter fra grustaket i Nordåsen, og opp til Marifjell, sier Granås.

Viktig turistattraksjon

Hytta på toppen av Marifjell er et populært og mye brukt turmål, både sommer- og vinterstid, for lokalbefolkningen. Grunneier og hytteeier er Mathiesen Eidsvold Værk ANS, men hytta forvaltes av Nannestad kommune. Løypekjørerlaget har påtatt seg det praktiske arbeidet med å holde hytta i orden.

- Hytta var opprinnelig en brannvakthytte med et utsiktstårn på taket. Hytta er senere bygd noe om og tårnet er fjernet, sier Sveinar Hoff i løypekjørerlaget.

- Det ble brukt som branntårn til et stykke ut på 1950-tallet, sier Granås.

Tårnet er bygd opp nede i bygda, blir fraktet til Marifjell og plasseres rett ved hytta med feste på ett av bergene. Det vil også bli satt opp en værstasjon med kamera på tårnet.

- Systemet skal drives av et lite solcellepanel montert i utsiktstårnet, hvor også kamera og antenne for trådløs overføring plasseres. Kontrollpanel, spenningsregulator og batteri, og sender skal plasseres innendørs i hytta, sier Granås.

Marifjell

Marifjell Naturreservat ble vernet gjennom frivillig vern 19. desember i 2008.

Formålet med naturreservatet er å bevare et stort område med gjenværende gammelskog med dets biologiske mangfold i form av naturtyper, økosystemer og arter. Fjellet er 717 moh.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.