Mange framtredende politikere, både sentralt og lokalt, har stått på barrikadene for å få et Ekeland-galleri i kunstnerens hjembygd – og da lagt til fabrikkbygningen Mago B rett overfor Eidsvoll 1814. Men hver gang, av ulike årsaker, har ideer og planer blitt lagt i skuffen.

SKUFFET

Owe er lokalpolitiker og nestleder av Eidsvoll kommunens hovedutvalg for oppvekst og kultur. Han setter Ekelands kunst høyt og mener kunstneren fortjener et sted hvor hans verker kan vises.

– Saken var meget aktuell i 2007, og jeg ble skuffet da alle planer falt i fisk – enda en gang. Nylig brakte jeg saken på banen i hovedutvalget og fikk gehør. Onsdag hadde vi vårt første arbeidsmøte, forteller Owe.

EGEN KUNST

– Eidsvoll kommune og Akershus fylkeskommune sitter med mange kunstverk av Ekland i eget eie. Jeg ser ingen problemer med å opprette et slikt museum i egen regi uten å blande andre, private kunsteiere inn. De kan, hvis det er ønskelig, inviteres inn til tema- og gjesteutstillinger.

I et lite hus i Bønsdalen hadde Ekeland sitt atelier. Dette mener Owe er både for trangt og for vanskelig tilgjengelig til å kunne passe som et kunstmuseum.

– Det rette, og mest naturlige stedet, er Mago B. Det er også denne gamle fabrikkbygningen som har blitt framhevet som et passelig sted. Det er jeg helt enig i. Eidsvoll 1814, som ligger rett over vegen, representerer det demokratiske og politiske Norge. Mye av kunsten hans er knyttet til fabrikkmiljøet langs Andelva, og det passer opp mot Eidsvoll 1814. Der går det en klar linje til den politiske personen som Ekeland var, mener Owe.

KONTAKTE RETTE INSTANSER

– Nå må vi kontakte de rette instanser og få dem på banen. Jeg mener at det er fylket, kommune og staten, og jeg er heller ikke fremmed for at private interesser kan involvere seg. Et Ekeland-museum vil skape økt turisme og dermed arbeidsplasser. Vi må se på hvordan andre land har tatt vare på sine kunstnere.Zorn og Carl Larsson, for eksempel, har begge sine museer i sin hjemplass, Mora i Sverige. Her i Eidsvoll er Tormod Knutsens premiesamling er et eksempel på å skape et lite museum i et lokalt bibliotek. Vi må nå arbeide for å skape et ordentlig galleri som kan vise hvor stor Arne Ekeland var, sier Torstein Owe.

LES OGSÅ: Skriver bok om Ekeland

Fakta

  • Arne Ekeland ble født på Bøn i Eidsvoll i 1908 og døde 28. februar 1994. 
  • Hans kunst var sterkt preget av at han var oppvokst i et arbeidermiljø. Han var medlem av Norges Kommunistiske Parti. 
  • Nå blir han regnet som en av Norges fremste malere. 
  • Det har i mange år vært arbeidet for å skape et museum og galleri i Eidsvoll hvor hans kunst kan vises for allmennheten. 


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.