Om lag femti kom for å overvære begivenheten i det flotte høstværet.  
- For nøyaktig et halvt år siden, arrangerte historielaget skogdag litt lenger opp langs allmenningsvegen. Arrangementet hadde vi kalt Hogst på gamlemåten. Vi hogg tømmer med svans, og stokksag, og vi kvistet med øks. Deretter ble tømmeret lunnet fram til vegen med hest og lundedrag, og vi sa at målet var at tømmeret vi hog skulle skjæres til plank på den gamle saga her på Harasletta den 7. September.
- Derfor er vi samlet her i dag for å bivåne dette, sier Tor Laache ved Gjerdrum Allmenning.

VETERAN

Saghuset på Harasletta bel bygd i 1936, og det betyr at huset er nesten 80 år gammelt, og flere av maskinene i huset er de originale. For omtrent 35 år siden la allmenningen ned driften til fordel for samdrift for et stort og moderne sagbruk på Gardermoen. I mange år var det likevel slik at bønder i Gjerdrum kunne låne saga til å skjære egne materialer. Den gamle altmuligmannen og historieklippen, Rolv Botnov, kunne alt om maskinene, og sørget for å lappe sammen både det ene og andre slik at det virket sånn noenlunde.
- Det er faktisk ikke mer enn 7-8 år siden historielaget sist hadde et arrangement her oppe, og Rolv demonstrerte saga for oss, fortsetter Laache.

AVSLAG

Etter mye om og men, ble allmenningen sittende tilbake med sagbruket som nå ikke lenger var i bruk, og spørsmålet om restaurering kom opp. Det koster penger, og en kostnadsberegning ble utført. Pengene satt derimot langt inne, og historielaget fikk avslag på alle søknader om midler.
Vinteren for to år siden ringte daværende styreleder i allmenningen, Jon Ødegaard, og lurte på om han kunne få møte historiestyret, og på det møtet var beskjeden allmenningen skulle bekoste restaureringen, hvis historielaget kunne utdanne mennesker til å betjene saga til glede for allmennheten. Derfor står vi stolte her i dag og viser fram det ferdige produktet, avslutter Laache.

HMS

Ekteparet Ivar Arne og Trine Mjøen kom fra Ask for å være med på reåpningen av saga.
- Det er veldig artig å se en slik sag i drift igjen, sier Ivar Arne. Jeg er Trøndelag, og der var det mange slike sagbruk rundt omkring.
- Jeg arbeidet i Arbeidstilsynet på 70-tallet, og sjekket da driften ved flere slike sagbruk, og det er meget hyggelig å se at det er satset mye på HMS og sikkerhet for publikum her på Harasletta.
- Nå får vi bare håpe det blir litt mere kontinuitet i driften her, avslutter Mjøen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.