• VINTERISOLERT: Å vinterisolere hagestuen gir huset et ekstra rom, men vil koste betraktelig mer enn uisolerte varianter. FOTO: AGE
  • VEKSTER: Selv om hagestuer har moderne løsninger for å unngå å bli glovarme drivhus når gradestokken stiger, nyter åpenbart noen planter godt av en viss drivhuseffekt. FOTO: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det har vært en trend de siste årene å trekke stuen ut på terrassen. Solide og komfortable møbler i moteriktig design bidrar til å skape stilfulle avdelinger utenfor husets yttervegger, der avslapning og selskapsliv sømløst glir inn i hjemmets tradisjonelle sfære. Problemet er bare at Norge er et land med ustabilt vær og kort utesesong, og selv ikke varmeovner og markiser klarer helt å redde festen når regnet begynner å hølje ned.

Det er her hagestuer kommer inn, eller rettere sagt: ut. Den kan monteres oppå terrassen eller som frittstående anneks, og skaper enorm fleksibilitet for den som vil ha mest mulig sol og sommer i hjemmet. En rekke leverandører tilbyr forskjellige varianter tilpasset personlige preferanser og disponible arealer.

Naturen inn

Med store glassflater er man beskyttet mot vær og vind samtidig som man får naturen inn. Skyve- eller klaffedører styrer hvor åpent man til enhver tid skal ha det – fra tilnærmet veggløst til totalbeskyttet. Og for mange er det ingen liten bonus at hagestuen raskt blir et ekstra rom i huset som kan forlenge sesongen betraktelig, eller til og med fungere som vinterhage, avhengig av hvor isolert den er.

– Huset vårt ligger slik til at det blir en del nordavind, og hagestuen gir akkurat den beskyttelsen som trengs uten at vi må ofre noe av utsikten eller nærheten til naturen rundt oss, forklarer Målfrid Brekke Lien.

Utvider sommeren

Hun bor med sin mann Inge Lien på Styri i Eidsvoll, på tre mål naturtomt, med utsikt mot Sundt og Mistberget. Her kan de nyte lange sommerkvelder i sofakroken og føle aftensolen strømme gjennom glassveggene, mens katten Chanel spaserer ut og inn etter eget forgodtbefinnende. Uavhengig av værmeldingen kan de invitere middagsgjester på en skikkelig nærnaturenopplevelse, omgitt av blåbærbusker, fugleliv og furutrær. Og så kan man alltid prøve seg på solhungrige og eksotiske plantearter man kanskje ville kviet seg for å gå i gang med innendørs.

– For oss innebærer dette en utvidelse av sommeren med en måned eller to på hver side, og så blir det et veldig fint supplement til boblebadet som vi bruker året rundt, legger Målfrid til.

LES OGSÅ: Terje Bekkedal ble hekta på lafting og kjøpte et lass tømmer. Mange arbeidstimer seinere står hytta ferdig hjemme i hagen i Nannestad

Mye skruing

De kjøpte hagestuen for tre år siden fra Grønt Fokus, og monterte den i forbindelse med at terrassen uansett skulle byttes ut. Målfrid sammenligner prosessen med å skru sammen et komplisert IKEA-møbel.

– Vi fikk snekkerhjelp til det grunnleggende, men skulle vi gjort det om igjen, tror jeg nok at vi ville ha valgt fagfolk til å utføre mer av – eller kanskje til og med hele – jobben. Det er presisjonsarbeid, og konstruksjonen skal jo tåle litt, legger Målfrid til.

Hun legger imidlertid til at hun alt i alt synes det var en morsom prosess, kanskje fordi hun av yrke er operasjonssykepleier og har sans for de små tekniske detaljer.

Hagestue vs. vinterhage

Vurderer man hagestue, er det et par ting å tenke på. For det første er hagestue en litt diffus betegnelse som selv ikke leverandører og produsenter er helt enige om seg imellom. Hva utgjør for eksempel forskjellen på en hagestue og en vinterhage?

– Man kan kanskje si at hagestue i sin enkleste form er et uisolert produkt tiltenkt sommerbruk, sier markedskoordinator Thore Fossheim i Grønt Fokus. Men han legger til at muligheten til å velge spesialglass og økt grad av isolering gjør at kategoriene glir over i hverandre.

En annen måte å se det på er at en hagestue er et forseggjort verandaoverbygg, mens en vinterhage ofte blir en slags ekstra stue, et påbygg eller tilbygg.

Noe av forvirringen skyldes trolig litt uklare regler om hva som regnes som tilbygg, påbygg eller frittstående konstruksjon. Sjekk derfor hvordan reglene praktiseres i din kommune.

Selger unna

Det som er sikkert, er at enten det er snakk om sommer- eller helårsbruk så er salget av slike overbygg, tilbygg, påbygg og annekser i sterk vekst.

– De siste årene har vi opplevd en tilnærmet eksplosjon i etterspørselen både når det gjelder hagestuer/hagehus og vinterhager. Nøyaktig hvorfor er vanskelig å si, men mitt personlige inntrykk er at litt usikre økonomiske tider har gjort at folk ønsker å verne om de nære tingene, samt sikre husets verdi, sier Espen A. Vige, sjef i Redskapsboden.no AS.

Pris er selvfølgelig et spørsmål. En enkel, men romslig hagestue med solide skyvedørsløsninger koster fra rundt 30.000 kroner, mens en vinterisolert variant (vinterhage) kan koste mange hundre tusen kroner. Klarer du ikke bestemme deg, er en mulighet å velge en hagestueløsning der skyvedørene kan byttes ut med tykkere varianter dersom man etter hvert ønsker det.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.