Man trenger ikke å gå omveien om et frø for å skape nytt liv i hagen. Utenfor låven på småbruket sitt i Nannestad står gartner og hagebokforfatter Tommy Tønsberg med hagesaks, en potte med jord og en vakker pelargonium. Det er i grunnen alt man trenger for å lage en ny pelargoniumplante, helt gratis.

- De fleste planter har evnen til å lage røtter fra en avskåret plantedel, vanligvis en stengel, forteller han.

Sår man et frø, vil avkommet ha gener fra både mor- og farplanten. Ved såkalt vegetativ formering, derimot, vil avkommet være identisk med morplanten. Har du en busk eller blomst du er ekstra fornøyd med, kan en stikling altså gi deg mer av samme form og farge.

- Du kan ta stiklinger av det meste, men noen planter er enklere å få til å lage røtter enn andre, sier Tønsberg og nevner pelargonium og fuksia blant populære blomster som er raske til å slå røtter.

På sommerblomster er det mest vanlig å ta stiklinger om våren for at avkommet skal rekke å vokse seg stort i løpet av sommeren.

- Men vi tar også stiklinger midt på sommeren slik som nå, for å ha småplanter som kan overvintre inne, forklarer Tønsberg.

Juli er dessuten den rette måneden dersom du vil ta stiklinger fra busker og trær. I denne perioden er stiklingene halvmodne og slår fortere rot.

- Bærbusker, roser, svarthyll, druer, sjasmin og hortensia er blant dem som er enkle å få til, tipser han.

Stiklinger kan dessuten legge grunnlag for godt naboskap i sommervarmen - kanskje kan et skudd fra naboens ripsbusk byttes i en stilk av din vakre fuksia?

LES OSGÅ. Tommy Tønsberg har drømmejobben

Slik tar du stiklinger:

Ideelt sett bør du hente stiklingene om morgenen, da er de fulle av saft.

Velg en stengel uten blomster eller knopper, eller knip av dem som er. Hvis ikke vil planten bruke energi på å blomstre framfor å sette røtter.

Klipp av stengelen rett under et blad. Ta av de nederste bladene, der stiklingen skal være under jorda.

Klipp gjerne også av den ytterste halvparten av hvert blad, mindre bladoverflate gir mindre fordampning. Stiklingen har ikke noe rotsystem enda, og trenger fuktigheten.

Bruk gjerne såjord blandet med perlite, det gir ekstra luft og fuktighet.

Det ser kanskje litt rart ut, men stiklingen roter seg best hvis du setter den langs pottekanten, der er det nemlig både varmere og bedre drenering. Så kan du heller plasser planten i midten av potta når den har fått røtter og du skal potte den om.

Vann godt, og hold jorden jevnt fuktig.

Dekk til med plastpose, og klipp gjerne et hjørne av posen så det ikke blir for tett. Sett potten et varmt sted uten direkte sol, rundt 20 grader er ideelt.

Enkelte planter, som for eksempel pelargonia, kan du rote uten plastpose over. Blir det for fuktig kan stiklingen råtne.

Avhengig av sort vil plantene setter røtter etter alt fra noen uker til flere måneder. Generelt vil sommerblomster og stauder sette rot raskere enn trær og busker.

Kilde: Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen/Gardenliving.no

Dette er en stikling

En stikling er en plantedel som, etter å ha blitt skåret av den opprinnelige planten, er i stand til å danne røtter og bli til en ny plante. Når en stikling settes i jord eller vann, vil det utvikles røtter nederst.

Stiklinger er en form for vegetativ formering, det vil si at avkommet er genetisk likt morplanten.

Stiklinger fra stengel eller gren er vanligst, men også rotstiklinger og bladstiklinger kan gi gode resultater.

Blant stengelstiklinger kan man skjelne mellom to typer: Urteaktige stiklinger (grønnstiklinger), som tas fra unge, voksende stengler, og treaktige stiklinger (vedstiklinger), som tas fra mer forvedede stengler eller greiner etter at veksten er avsluttet om høsten.

Kilde: Store norske leksikon

LES OGSÅ: - Snakk med naboen før du gjør store grep

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.