Fra morgenen av så det ut til å bli en grå og trist 17. mai i Eidsvoll, med regn, vind og torden i lufta. 

Men så, i det barnetoget kommer opp Eggesrkjæringa og går inn på Tingvoll, så bryter skylaget opp og solen skinner gjennom. 

- Russens dag

Noen ser på toget og hører på korpsmusikk, noen venter på venner eller familie, lykkelige barn løper rundt med isen i hånda og maser om russekort. 

– Det er veldig morsomt, sier Erika Steinholt, som egentlig er Jessheim-russ, men feirer nasjonaldagen i hjembygda Eidsvoll. 

Søsteren til Erika går i fjerdeklasse på Ås skole, så hun og russevenninnen Ingrid Lidfors gikk i tog sammen med dem. 

– Det var sykt mange barn. Vi ropte hipp hipp, og da ble det liv, sier Ingrid. 

For russen er 17. mai både julaften og bursdag og 17. mai på en gang, så det er vel ikke overraskende når jentene avslører hva de skal gjøre resten av nasjonaldagen. 

– Vi skal feste … og spise is og kose oss med familie og venner. Det blir amazing, ler Ingrid.

Imponert over togene

Helene Røtterud fra Holter er på Tingvoll sammen med vennene sine.  

– Det er første gang jeg er i Eidsvoll på 17. mai, og jeg er overrasket over hvor store tog det er her, sier Helene Røtterud fra Holter. 

Hun og vennene Oskar Enstad og Simen Tufte, som begge er fra Eidsvoll, koser seg på Tingvoll mens de venter på at det skal komme flere venner. 

– Det er bra engasjement, så det er koselig, sier Simen. 

Ja vi elsker

Når alle sammen har kommet seg vel inn på plassen, og de som vil sitte har fått satt seg, er det duket for underholdning. 

Karl Jolan Engh og Katarina Nummedal fra Vilberg ungdomsskole er konferansierer, og introduserer numrene etter hvert som de kommer på. 

Det begynner selvfølgelig med allsang, hvor Vilberg skolekorps, Eidsvoll Janitsjar og Eidsvoll mannskor drar i gang «Ja vi elsker», og alle blir med. 

Stående applaus

Johannes Fuglehaug fra Vilberg ungdomsskole holder tale for dagen. 

– Vi kan ikke ta friheten vi har for gitt, og vi må tenke på hva vi selv kan gjøre for å beholde den, sier han fra scenen. 

Eidsvoll mannskor sang flere sanger, og korpsene spilte selvsagt musikk. 

Så kommer det plutselig en ung mann ved navn Albert Wiiker opp på scenen. Albert er seks år, og spiller fiolin, og alle får gleden av å høre en makeløs presentasjon av klassikeren «Lisa gikk til skolen». Albert får en velfortjent stående applaus fra publikum. 

Julia Tveitan og Marcus Pedersen fra Eidsvoll kulturskoler henholdsvis synger og spiller gitar. 

Russepresidenten var ikke til stede, slik at medruss Mathilde Hansen må steppe noe uforberedt inn og gratulere alle med dagen, før det som vanlig blir invitert til gudstjeneste i Eidsvoll kirke.

LES OGSÅ: Travelt for storingspresidenten på nasjonaldagen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.