Bygdetunet i Eidsvoll er absolutt verdt et besøk, og førstkommende søndag åpnes dørene inn til de mange bygningene samtidig med at gamle teknikker og levekår blir demonstrert.

SKOLE PÅ GAMMELT VIS

- Nytt av året er ei skolestue som er innredet i kornmagasinet, forteller Trine Grønn Iversen som er avdelingsleder for museene i Akershus (MiA).

Søndag vil et lærerpar holde skoletime, og slik vi husker vår egen tid på folkeskolen, bør det bli både innprenting av respekt for voksne folk med lua i hånda, og pugging av salmevers.

AKTIV VENNEFORENING

Den nye aktivitetsløypa som er bygd på dugnad og kan brukes av både store og små, blir offisielt åpnet selv om det gjenstår litt før den er helt ferdig.

Bygdetunet er en del av MiA, men det er frivilligheten gjennom Bygdetunets Venner som er drivkraften både for vedlikeholdet og livet på museet.

DYR, DEMONSTRASJONER OG SALG

- Søndag kommer det lamaer på besøk, forteller lederen i venneforeningen, Gunda Mortensen.

- Andre dyr skal være på tunet i hele sommer. Det er sauer, griser og høner.

På åpningsdagen blir det demonstrasjon av blant annet hvordan man lager sopelimer, vidjespenninger og hoppetau. Det blir vising av separering og laging av mjølkeprodukter, strikkemetoder og baking av lefse og flatbrød.

Demonstrasjon av såpekoking og toving står også på programmet, og det blir visning og salg av skinn og ull.

Okkupasjonsmuseet er også åpent. Der vises film og Militære kjøretøyers forening kommer på besøk.

I butikken åpner utstillingen om helse og hygiene i Eidsvoll gjennom tidende. Denne utstillingen blir stående i hele sommer.

I butikken blir det også salg av drops, is og brus.

UNDERHOLDNING

Vegard Storbråten Øie skal underholde på torader, og det blir grilling av pølser og pinnebrød.

Kafeen er dessuten åpen for salg av rømmegraut, kaffe, vafler og tjukklefse.

MANGE MEDVIRKENDE

Blant de medvirkende er, i tillegg til venneforeningens egne medlemmer, Mai-Lis Ekstrøm Hoel, historiegruppa i Dokkenmoen vel som skal snakke om den tidligere skolekretsen, Eidsvoll Husflidslag, Eidsvoll Historielag og Eidsvoll Forsvarsforeningen.

ÅPNINGEN

Avdelingsleder Trine Grønn Iversen ønsker velkommen, og den offisielle åpningen blir foretatt av ordfører John-Erik Vika, ledsaget av trommegruppa fra kulturskolen.

Sesongen på bygdetunet varer ut august, og museet er åpent hver dag unntatt mandagene.

- Alle bygningen er ikke åpne til enhver tid, men det går an å bestille omvisning, forteller Grønn Iversen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.