– Jeg har vært med fra jeg var null år. Jeg spilte nemlig dåpsbarnet da jeg var liten, forteller Ingrid Elise Aasen (8), som har hatt rolle i seks av jernverksspillets oppsetninger.

De spiller ikke de største rollene og har ikke flest replikker, men de tjueen barna utgjør en viktig rolle i «Menn av malm, jenter av jern».

– Det var jo barn her på den tiden også, så det hadde vært rart uten, påpeker Ingrid.

Med bare ei uke øving i forkant blir det noen intense dager, også for barna som er med i forestillingen.

– Selv om det meste alltid har vært likt, må vi øve litt uansett. Det er ikke spesielt slitsomt, men veldig koselig å være ute i naturen, samtidig som man får spille skuespill, synes Iselin Skotvedt Kallevig (13).

– Men det er litt vanskelig å lære seg alt, for det er mye som skjer, men det er også gøy, spesielt hvis man får replikker, forteller Ingrid.

– Det er litt å holde styr på

Eline Birkelund Lorentzen har de tre siste årene hatt ansvaret for barna i jernverksspillet. 

– De blir omtrent som en skoleklasse når de samles. Spesielt aktive blir de når de kommer ut i naturen her i jernverket, smiler Lorentzen. 

Under årets oppsetning var i alt tjueen barn, i alderen sju til tretten år, med i stykket.

– Det er jo nettopp dette som er så fint med spillet, at det er rom for både barn og voksne – en god blanding, sier Lorentzen.

Små overraskelser, noe godt å spise og diverse leker holder barna gående under den intense øvinga. 

– Men det de liker aller best, er å øve på scener de selv deltar i. Barna liker å leve seg inn i det, avslutter hun. 

God åpning for jernverksspillet 

130 publikummere var på premieren og over det dobbelte under lørdagens forestilling. 

– Vi må si oss godt fornøyd med de to første dagene! Det har gått veldig bra både i dag og i går, sier Erik Hoel Skjønhaug, leder av Jernverkshelga, sa vi snakker med ham lørdag. 

Fakta Jernverkshelga

  • Det var i år 18. året på rad at Jernverkshelga i Feiring ble arrangert.
  • Det hele startet i 2000, etter et ønske om å få de gamle ruinene etter Feiring jernverk fram i lyset.
  • Helga består i en rekke aktiviteter i jernverket, St. Pauls gruve og ved Carsten Ankers lysthus.
  • Jernverksspillet «Menn av malm, jenter av jern» utgjør en viktig del av helga. Så langt har om lag 11.000 sett stykket. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.