• OMVISNING. Knut Anders Sørum, kjent fra Stjernekamp og med flere hitter i bagasjen, er hovedartist ved Eidsvollsbygningen 17. mai.
  • ARTISTER. Knut Anders Sørum og Stian Carstensen deler historier når de møtes for å snakke om 17. mai-feiringen.

For i år har arrangementskomiteen trommet sammen navn som Knut Anders Sørum, Åse Kleveland – og Stian Carstensen. Sistnevnte har for anledningen mobilisert kremen av musikkliv i Eidsvoll, og går på scenen sammen med Mona Julsrud, Thomas Hvale, Rune Melby, Mats Eilertsen og Caroline Dewson.

KLEVLAND ER HOVEDTALER

Åse Kleveland trenger neppe noen nærmere presentasjon, men for ordens skyld: Hun er musiker, med fire utgivelser bak seg, og vinner av blant annet spellemannsprisen. Hun har også være politiker, og var kulturminister fra 1990 til 1996 i regjeringene til Gro Harlem Brundtland. Hun har hatt utallige roller og verv i både norsk og svensk kulturliv. Kleveland er hovedtaler på Eidsvoll Verk 17. mai.

TREKKPLASTER

Trolig er Åse Kleveland trekkplaster nok for mange, men for å sikre seg har Eidsvoll 1814-direktør Bård Frydenlund og kultursjef i Eidsvoll Siv Krogh Østerholm fått med seg den norske stjerneartisten Knut Anders Sørum.

Totningen er kanskje best kjent fra programmet Stjernekamp på NRK, men har jobbet i en årrekke med musikk og representerte Norge i Melodi Grand Prix i 2004.

Nå skal han synge for trolig flere tusen gjester i parken utenfor Eidsvollsbygningen på selveste nasjonaldagen.

– BLIR IKKE BEDRE

Knut Anders Sørum synes det er veldig moro å få lov til å spille ved selveste Eidsvollsbygningen 17. mai. – Det neste må vel bli slottsbalkongen. Men der har de ikke konsert, så vidt jeg vet, sier totningen. Repertoaret 17. mai vil bestå av både Prøysen og andre norske viser, men også musikk han fremførte i Stjernekamp. – Etter Stjernekamp har det løsna skikkelig. Det er flere som har spurt meg om 17. mai, men det var lett å si ja da Eidsvoll spurte.

STARTER TRADISJONELT

17. mai-programmet er tradisjonelt ved Eidsvollsbygningen. Det starter om morgenen med flaggheising og bekransning ved statuene av Carsten Anker og Henrik Wergeland.

Ved 22. juli-monumentet skal det også nedlegges krans. Deretter blir det frokost, før bygningen åpner og barnetoget ankommer. Deretter blir det familieunderholdning og økumenisk gudstjeneste før drakttoget ankommer og festforestillingen begynner.

Det går for øvrig rykter om at ordfører John-Erik Vika har fått ekstra tid på scenen for å utbringe Henrik Wergelands skål, men hva den ekstra tiden skal brukes til er foreløpig hemmelig.

INVITERT: Tenk sånn flaks, ’a gitt! At mai måned er om våren

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.