Onsdag 14. oktober arrangerte Ullensaker kommune i samarbeid med Ullensaker Historielag og Ullensaker museum en minnemarkering i anledning frigjøringsjubileet.

- Arrangementet markerer at det i år er 70 år siden krigens slutt. Lokale tilstelninger, spesielt for gjenlevende deltakere i motstandsbevegelsen, er et ønske fra Regjeringen, sier rådgiver Christine Haakstad i Ullensaker kommune.

VIKTIG INNSATS

I år har Regjeringen også fått laget en minnemedalje som skal gi personer som gjorde en viktig innsats under andre krigen den anerkjennelse de fortjener. Medaljen har innskriften «Norge takker deg for innsatsen 1939-1945».

- I Ullensaker er Regjeringens minnemedalje tildelt ni personer som utførte viktig motstandsarbeid. Fem av dem fikk den på minnemarkeringen. To har fått den i andre kommuner, to hadde ikke anledning til å komme t, påpeker Haakstad.

LES OGSÅ: - Vi må ta vare på våre veteraner

UTSTILLING

Minnemarkeringen startet med en omvisning i årets nye utstilling på Ullensaker museum - «Skudd i mørket. Hva skjedde i Trandumskogen?».

- Arrangementet fortsatte deretter i Samfunnshuset, der ordfører Harald Espelund talte om betydningen av motstandsarbeidet under krigen. Han og jeg sto så for medaljeoverrekkelsen, sier Haakstad.

MEDALJE

- Flere av dem som gjorde en viktig innsats under krigen har ikke fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener. Mange typer motstandsarbeid faller utenfor kriteriene for å få krigsdekorasjoner, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Kommunene er blitt bedt om å finne innbyggere som oppfyller kravene for å motta medalje. Innsatsen må bekreftes ved dokumentasjon, tidsvitner eller lokalkunnskap. Så er det fylkesmannen, som på vegne av staten beslutter overrekkelse.

- Jeg har bedt ordførerne om å overrekke medaljen i tilknytning til Frigjørings- og veterandagen 8. mai, eller ved en annen egnet anledning, til de av kommunens innbyggere som deltok i motstands- og holdningskampen under okkupasjonsårene, avslutter forsvarsministeren.

LES OGSÅ: Over tre uker i kamp for fedrelandet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.