Tiden begynte virkelig å tære på det historiske seterbruket som ligger i Nannestad Almenning, og eierne av Kringlersetra er i gang med å restaurere hovedbygningen.

- Vi er glade for at vi er kommet i gang med arbeidet før forfallet kom altfor langt. Det har lenge vært behov for utbedringer, og endelig er vi i gang, sier Lars Skjennum fra Søgarn Skjennum, en av eierne.

Han eier setra sammen med Kåre Homble fra Sør-Kringler gård og Tor-Arne Kaksrud, som nylig har tatt over Kaksrud gård etter sine foreldre Tor Hakon Kaksrud og Åse Haga Kaksrud.

Fjøset som tilhørte Sør-Kringler er for lengst borte, og Kaksrud-fjøset er også falt ned.

Skjennum-fjøset er imidlertid i ganske god stand. I 1759 ble denne setra kalt Kringlersetra eller Rognlia.

LANGSIKTIG PROSJEKT

- Å restaurere hovedbygningen blir utvilsomt et langsiktig prosjekt, men taket er tett og vi har nå byttet ut flere stokker som var råtne. Vi har også hevet bygningen opp fra bakken. På den ene sida har vi nok hevet veggen med 40 centimeter. Ivar Romedal har stått for lafting og utskifting av stokker, sier Skjennum.

Innvendig er alt revet ut. Kun peisen står igjen.

- I regelverket for seterbruk på allmenningsgrunn står det at dersom man ikke setter i stand seterhusene, bortfaller avtalen for å beholde setrene. Vi ønsker derfor å ta vare på setra for kommende generasjoner. Det var sterkt behov for utbedringer, og dersom vi ikke selv hadde tatt denne jobben nå ville setra blitt overtatt av Nannestad Almenning, sier Skjennum.

FORNØYD

Karl Henrik Laache, styreleder i Nannestad Almenning, er glad for at eierne setter i stand seterhuset.

- Vi ønsker at bygningene på alle setrene i allmenningen tas vare på, og er svært glade for at eierne av Kringlersetra er interesserte i historien og tar vare på det som er igjen. Det er jo snakk om kulturhistorie, sier Laache.

Han mener de som eier seterhus er privilegerte.

- De er i en heldig situasjon. Det er jo ikke anledning til å bygge nytt innenfor markagrensa, sier Laache.

Han mener det er viktig å ta i bruk seterbygningene på en eller annen måte igjen.

- Det beste vernet er at stedet blir brukt, sier Laache.

ELDGAMMELT

Setringen i Nannestad er eldgammel, og på 1700-tallet hadde de aller fleste gårdene i Nannestad seter. Sør-Kringler var en stund alene om setring på Kringlersetra, men i 1729 kom Søgarn Skjennum til. Etter 1759 setret også Kaksrud der. Ifølge Nannestad bygdebok setret også Rud vestre der i 1759, men skal ha sluttet med det tidlig på 1800-tallet.

På 1930-tallet ble det bygd nytt struss etter at det opprinnelige brant ned. Etter hvert avviklet eiergårdene setringa, og på slutten av 1930 tallet hadde ingen av dem dyr på Kringlersetra, men Margit og Nils Lindberg, som hadde vært seterfolk for de tre gårdene, fortsatte fra 1939 setringa med egne dyr. Det holdt de på med til på slutten av 1950-årene.

LES OGSÅ: - Vi kunne ha opptil ei tylft på bukken

BODDE PÅ SETRA HVER SOMMER

Åse Fredriksen bodde på Kringlersetra hver sommer. Hennes foreldre Margit og Nils Lindberg setret der.

- De var seterfolk der i 32 år. På det meste var det til sammen 30 kuer som ble håndmjølket i tre forskjellige fjøs. Bøndene som eide setra sluttet å ha dyr der i 1939, og selv husker jeg da bare våre egne kuer som de fortsatte med til på slutten av 1950-tallet. Vi hadde da fem kuer, sier Fredriksen.

Hennes foreldre lagde blant annet pultost og smør på setra. Hun forteller at familien på sju flyttet til Kringlersetra før skolen sluttet om våren og ble der til etter at den begynte igjen på høsten.

- Og så hadde vi med oss et par griser. Jeg husker mamma smurte dem med rømme og fløte for å beskytte dem mot sola, sier Fredriksen

Det gikk ingen skolebuss fra Kringlersetra.

- Vi barna måtte da gå til og fra skolen, en strekning på fire-fem kilometer, hver veg. Jeg begynte på skolen i 1952, og hadde da følge av eldre søsken. Vi trivdes veldig godt på setra og ventet hvert år på å komme oss dit. Men utpå høsten var det godt å flytte hjem igjen, sier Fredriksen.

LES OGSÅ: En uke med krig: - Spennende med lokal krigshistorie

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.