Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen er fra Eidsvoll. Det kjenner hun mye på i jobben sin, og det gjelder selvfølgelig ekstra mye på grunnlovsdagen.

– Jeg føler tråden er der hele tiden, det er jo vi som vokter grunnloven på en måte. Men det merkes jo ekstra godt på 17. mai, siden den dagen er så uløselig knyttet til Eidsvoll, forklarer Trøen.

Mange Jern i ilden

Trøen har en travel nasjonaldag. Det er hennes første 17. mai som stortingspresident, og det følger med en del plikter.

Stortingspresidenten kom seg opp og inn i bunaden i femtida på morgenen, og hennes første avtale var allerede klokka seks.

– Først skal jeg møte NRK. Deretter blir det TV2 på slottsplassen klokka sju, sa Trøen til EUB.

Deretter går det slag i slag. Trøen skal legge ned tre kranser i Oslo. En på Akershus festning og en på Haakon VII-statuen på 7. juni-plassen.

Klokken ni er det en seremoni på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Her holder Trøen tale, og bekranser Christian Frederik-monumentet.

Så er det frokost på Stortinget, hvor alle de nordiske ambassadørene er invitert. Islands alltingspresident Steingrímur J. Sigfússon er også til stede, og skal være med Trøen til Eidsvoll senere på dagen.

LES OGSÅ: Bunadsvisning på sykehjemmet

Vinke fra balkongen

Da har dagen til Tone Trøen bare så vidt begynt. Klokken 10 står stortingspresidenten, som seg hør og bør, på stortingsbalkongen og vinker til barnetogene som går forbi.

– Tidligere stortingspresidenter har fortalt meg at man kommer så nært barnetogene, og at det er kjempehyggelig. Det er jo så fint at barnetogene går forbi der, siden det jo er vi som ivaretar arven fra Eidsvoll, forklarer Trøen.

Til Eidsvoll

Etter om lag tre timer med vinking fra balkongen, bærer turen til Eidsvoll, sammen med den islandske alltingspresidenten Steingrímur J. Sigfússon.

– Da blir det en omvisning på Eidsvollsbygningen. Så bærer turen til Mostue for å gå bunadstog, sier Trøen.

Før dagen er omme, så skal Trøen også være hovedtaler på kveldsarrangementet på Eidsvollsbygningen.

– Da er nok denne dama sliten, så da blir det å avslutte dagen i Eidsvoll, kanskje med noen venner, sier Trøen.

– Positiv energi og glede

Selv om Tone Wilhelmsen Trøen er helt sikker på å være sliten når kvelden kommer, så er hun utelukkende positiv til dagen.

– Det er jo en festdag. Vi feirer nasjonaldagen på en så fantastisk måte i Norge. Dagen er fylt av masse positiv energi og glede, forteller Trøen.

FAKTA OM TONE W. TRØEN

  • Født 23. februar 1966.
  • Norsk politiker for Høyre.
  • Hun ble valgt inn på Stortinget fra Akershus i 2013 og har vært stortingspresident siden 15. mars 2018.
  • Hun var i perioden 2013–2017 medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité.
  • Hun overtok som stortingspresident etter Olemic Thommessen.
  • Trøen er den andre kvinnen til å innta posisjonen, som formelt er den høyest rangerte etter kongen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.