Stadig økende antall av oss med behov for pleie og omsorg, gjør at myndighetene må samarbeide enda bedre med oss. Vi blir med på en velferdsteknologisk revolusjon! Høres ikke det greit ut?

Sammen med Digitale Gardermoen, Kunnskapsbyen Lillestrøm, pensjonistforeninger og frivillighet skal alle våre kommuner gjennom Øvre Romerike Utvikling-samarbeidet gi både oss og omsorgen et løft inn i ei ny tid.

LÆRINGSOPPLEGG

Først og fremst skal vi alle lære å bruke smarte telefoner eller nettbrett. Det er omtrent like vanskelig som da vi som ung gikk over fra å be damene på telefonsentralen om å sette oss over til et telefonnummer, til å slå det på hjulet på telefonen. Det var ikke like lett for alle, det heller ... Og for de før oss var det stort å få et firesifret nummer tildelt, betalte inn en tusenlapp eller to - og vente ett år på å få telefonen innlagt. Snakk om revolusjon, den gang!

Nå skal vi lære om igjen, men denne gang ser det lettere ut. De smarte, nye dingsene skal ha alt - og mer til. Trygghetsalarmen blir mye mer enkel for den som bor hjemme lengst mulig, man skal bare trykke på en knapp. Da får man kontakt med en ansatt i kommunen som smiler til deg på telefonskjermen og spør hvordan du har det, hva du trenger hjelp til - og sier at han eller hun kommer om et par minutter eller om en stund.

I senga har vi et slags teppe under oss som forteller om vi har mistet kontrollen på bimmelim eller bommelom, og at vi må ha vask eller skift fortest råd. Da får vi spørsmål også hvorfor vi ikke ligger i senga når vi burde, og vi trykker på en knapp som gir omsorgsfolkene adgang via vår elektronisk styrte dørlås - så kommer de raskt.

HENG MED NÅ!

Inne på kjøkkenet står en liten luring av en boks. Den deler ut medisinene til oss - til rett tid og i alltid riktig mengde ... Den spør om vi har husket medisinen, om vi kan ta den nå - og dermed spretter det ut to eller tre tabletter. Etterpå spør den kanskje om det gikk bra?

Så dukker det opp et menneske vi kjenner på telefonskjermen igjen og kvitrer: Har du det bra? Er det noe du trenger? Smakte det bra med middagen?

Teknologien med utallige kjøkkenmaskiner, TV, DAB radio og smarte telefoner vet de fleste av oss om. Men vi gruer oss til at brevgiro forsvinner sammen med FM-radioen det kommende året. Alt skal bli data - nettbank og digital audio broad­cast (DAB) - og vi tror at alt blir mer umenneskeliggjort med mindre kontakt og nærhet. Opplegget med den nye velferdsteknologien er motsatt: Vi skal lettere få kontakt med hverandre! Eldre og andre som trenger omsorg eller pleie, skal kunne få bo hjemme mye lenger. Vi godt voksne må bare sørge for at vi bor tilpasset til våre krav, behov og muligheter for selvhjelp ...

Tenk bare på hvor utrolig sosiale vi er blitt med elektroniske meldinger, bilder og tekst, og maaaange besteforeldre er på Facebook daglig med sine etterkommere.

Noen som trenger hjelp til det viktigste, har for lengst kjøpt seg toalett med god og varm underspyling og påfølgende tørrblåsing - innebygd i toalettskåla!!! Altså papirfri do som også løser at det blir mindre cellulose i kloakken ...

PÅ ELDREDAGEN

Lederen av Pensjonistforbundet, bergenseren Jan Davidsen, hadde ei lekse å lære de 180 deltakerne på Eldredagen i Eidsvoll for fire uker siden. Bergensere er kjente for store ord, men denne gang la han i hvert fall ikke fingrene imellom.

Eldre i Norge er som gruppe landets mest erfarings- og kunnskapsrike del av befolkningen, og selv om det blir stadig flere fordi vi har det bedre og lever lenger, er eldre underrepresentert i styre og stell. Så underrepresentert er de eldre at alle kommuner og fylkeskommuner nå må følge loven om eldreråd og sette eldrepolitikk på dagsorden der!

Eldres organisasjoner må bidra til å sikre eldres levekår ved å delta i samfunnsdebatten ut fra eldres behov.

- Det har slett ikke vært noe politisk mål at vi skulle leve så lenge i dette landet, sa Davidsen blant annet. Og han var både fornøyd med og litt urolig for den sosiale roen blant eldre - vi virker veldig fornøyde ...

Det er til tross for at så mange minstepensjonister og enslige forsørgere tilhører en fattigklasse, og at antall pensjonister og trygdede i landet vårt nærmer seg én million mennesker. Om et tiår eller to er det 1,3 millioner - når de store 80-årskullene har kommet.

- Vi må organisere oss som da vi var yrkesaktive, kreve og tydeliggjøre våre rettigheter både for økonomi og imot aldersdiskriminering. Vi eldre skal ha de samme rettigheter hele livet!, sa en streng bergenser. Inntektene i yrkeslivet må gjenspeiles i pensjonene og trygdene, og forhandlingsretten må kreves tilbake, mente han.

- Som bønder har vi ikke streikerett, men krever å få ei hand på rattet i samfunnet!, sa han og la til: - Brød og kommunale avgifter koster det samme for oss alle!

TRYGGHET HJEMME

Så fortalte Davidsen oss at velferdsteknologien skal gi bedre trygghet hjemme, men at det er forskjell på å være overvåket eller våket over.

Vi lever i forandringenes tidsalder som lokalsamfunn, oppgavene står i kø for samfunnet. Så er spørsmålet om samfunnet er «dem» - de som styrer - eller «oss alle».

Så vi om den enslige naboen fyrte i ovnen i går? Var han eller hun ute? Hva hvis strømmen var borte, og naboen ikke fyrer med fossilt brensel?

All teknologi er bra - men vi kan ikke slutte å være et samfunn der vi bryr oss om hverandre. Derfor heter vi sam-funn, funnet sammen, hører sammen.

Kanskje er revolusjonen at vi blir ett sammenknyttet nettverk med å inkludere de eldre gjennom ny teknologi i det godes tjeneste ...

Husk å sende en sms eller mms denne helga til noen du tror trenger det!

Vi skal lettere få kontakt med hverandre! Eldre og andre som trenger omsorg eller pleie, skal kunne få bo hjemme mye lenger. Vi godt voksne må bare sørge for at vi bor tilpasset til våre krav, behov og muligheter for selvhjelp.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.