Her følger for første gang en oversikt over de uskrevne trafikkreglene i midtbygda, beregnet på alle innflyttere i Eidsvoll.

§ 1 Skal bare

Det grunnleggende prinsippet for all kjøring i Eidsvoll er dette: Skal bare. Skal bare trumfer alle andre lover og regler.

§ 2 Vikeplikt

Vikepliktsreglene i Eidsvoll er kompliserte. De baserer seg på et intrikat system av ulike hensyn. Noen av grunnprinsippene er som følger:

Høyest fart

Bilen med høyest fart har alltid forkjørsrett uansett annen skilting.

Bredest vei

Den som kjører på den største veien har forkjørsrett.

Vikepliktskilt

Synlige vikepliktskilt gjelder. Det samme gjør de usynlige, det vil si vikepliktskilt som sto frem til sist omlegging, på begynnelsen av 90-tallet. Derfor vil de aller fleste som kommer ned Tynsåkvegen ved Eidsvoll Shell vike for annen trafikk.

Stoppskilt

Stoppskilt som det ved Skovseth innebærer at man skal se seg om to ganger i stedet for én. Det er unødvendig å stoppe helt.

Høyreregel

At det var?

$ 3 Rundkjøringer

Rundkjøringer kjøres mot venstre, altså mot klokka. Det er det eneste man trenger å vite om dette.

$ 4 Blinklys

Må aldri brukes på toppen av Eggerskjæringa. Ellers er bruken frivillig. I og med at de fleste vet hvor de andre bor, er det lite poeng i å bruke krefter på å blinke.

$ 5 Parkeringsplassen mellom Kiwi og Rema

Dette er Eidsvolls upside-down (hvis du har sett på Stranger Things) eller Bakvendtland (om du foretrekker Prøysen). Å manøvrere i bil her uten uhell krever solid lokalkunnskap. Enhver jypling fra by’n er nesten dømt til å bulke.

Alle har vikeplikt for ryggende biler. Det er ingen grunn til å bruke unødvendige ting som speil eller holde lav hastighet når man skal rygge ut fra parkeringsplassen.

Det er fritt valgt hvilken side av plassen man velger å kjøre på. Så lenge man kommer frem, er det greit.

Lengre stans midt på plassen er tillatt, også om det ligger mange biler bak (se skal bare).

$ 6 Kjøring i Sundet

For å være helt ærlig, er det ingen som helt vet hva som er lov og ikke lov i Sundet. For eksempel er det fullstendig i det blå om gatene er enveiskjørt hele veien eller ikke. Selv om det er innkjøring forbudt nedover Wergelandsgata fra Sport1, er det ingenting som forteller en som kjører inn Waaler-gata at han (eller hun) ikke kan ta til venstre. Enda mer forvirrende er det ved Bankplassen. Som en generell regel anbefales det å se hva andre gjør.

Ved utkjøringen fra Kiwi/Rema hersker det stor usikkerhet om hvordan det skal gjøres. Dette er det eneste stedet i Eidsvoll hvor det synes å herske en høyreregel, noe som kan virke forvirrende siden utkjøring fra parkeringsplasser ikke omfattes av høyreregelen i andre deler av landet. Her på Eidsvoll gjør vi det på vår måte.

Det eneste som synes helt grunnleggende, er at det ikke er lov til å kjøre inn ved Saga 2 (det sjarmerende betongbygget i sentrum) i retning apoteket. Her må det igjen sies at skal bare-prinsippet kan benyttes dersom man ser en ledig parkeringsplass.

§ 7 Parkering forbudt

Dette er skilt kommunen innimellom setter opp for å fargelegge omgivelsene. Ingenting er mer miljøskapende enn litt rødt og blått langs veien. Det er ingen grunn til å bry seg om dem, annet enn å sende en varm tanke til dem som tenker på det estetiske for oss som kjører i bil.

§ 8 Fartsgrenser

Igjen noe som styres av tidligere tider. 80-sona i Gullverket starter ved Jønsjøen, og 80-sona mot Råholt ved Myhrer’n. 40-soner finnes ikke. Ikke på ordentlig.

Om noen skulle føle seg i en skvis mellom nasjonale og lokale trafikkregler etter å ha lest dette, er det ikke noe å tenke på. Husk at hvis Eidsvoll oppfattes som litt vill vest på trafikkfronten, så har sheriffen flyttet til Råholt og sees sjelden øst for Rio Grande (også kjent som Vorma).

FLERE INVITERT FRA CHRISTINE:

«Jeg skjønner ikke en dritt», sier ungdommen:  Kanskje kommer våre etterkommere til å bruke ordet «dritt» i stedet for «ikke». Uten å rynke på nesa av det

Verden sett fra Facebook: Ingenting får frem folks skjulte sider som Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.