Jeg bor i Eidsvoll, men bare én km fra grensa til Ullensaker kommune. Hvorfor skal jeg reise til Sundet? Hva skal til for at en innflytter på Dal eller Råholt skal reise til Sundet?

Jeg dro på «fotosafari» i Sundet for å lete etter det jeg liker ved stedet. Jeg tenkte at med kamera ville jeg tydeligere se hva jeg liker ved Sundet. Det er en klisje å si at en skal se mulighetene fremfor begrensingene. Likevel er det sant. Det sies også at vi skal snakke ting oppover, det vil si positivt, at det er en drahjelp i riktig retning, bare det.

FANGER OPP DET NEGATIVE

Jeg har ikke fulgt nøye med på debatten, men en fanger i hvert fall opp alt det negative. Det er det med negativ tankegang at det har lett for å sette seg fast, slik at en ikke greier å se forbi det.

For at Sundet skal bestå, må en vite hva en vil med stedet. Den tida er forbi tror jeg at en kan tenke at Sundet skal bestå kun som et handelssentrum og med kommuneadministrasjon.

Selv om det bygges boliger nær sentrum, tror jeg en må ville noe mer med Sundet enn bare et sted å handle. Ikke minst fordi det også er et butikksenter på Råholt, og med bil/raske tog er alle strekninger blitt kortere, eller en kan handle på nettet.

Hva gjør at du reiser tilbake gang på gang til et sted, hvis det ikke er for å gjøre nødvendig handel? Hva har gjort andre steder til trekkplaster?

På Jeløya utenfor Moss ligger Alby gård, Moss eldste gård, kjøpt av kommunen i 1963, med utleie til bl a Galleri F15 med kafè. Stedet har vært et trekkplaster i mange tiår. Hvorfor fortsetter folk å komme dit? Jo, fordi det har beliggenhet. Trekker ikke kunsten deg dit, så har du beliggenheten, naturen. Trekker ikke beliggenheten deg dit, så har du kafeen. Albykringla f eks, som ble lansert allerede på 70–tallet, er fortsatt et begrep, og på menyen. Jeg ser ikke bort fra at kringlas popularitet som lagde køer av kunder i kafeen den gang, skyldtes synergieffekten etter avisomtaler av sommerutstillingen på Galleri F 15. Utstillinger har kommet og gått, kringla har bestått. Sanselige opplevelser gjør at en husker steder, og gjerne kommer tilbake.

Utnytte beliggenheten

Mange somre har jeg valgt å være på den lille danske øya Ærø, som ligger syd for Fyn i Danmark. Det er en vakker øy, med mye skjønn natur. Hva markedsfører de sin største by som? Jo, som eventyrbyen Ærøskøping. Det lever den lille byen opp til, med brolagte gater og gamle hus fra 16-1700 tallet inne i bykjernen, og med gamle kulturtradisjoner som holdes i hevd, og som trekker turister i feriene. Ærø kjemper mot fraflytning. Besøkende sommerturister er kanskje avgjørende for at livet på øya kan bestå. De har sitt eget slagord, «Alt er vann ved Ærø,» og sin egen facebookside der alle snakker Ærø oppover. Det nyeste nå er en båt som frakter mennesker rundt øya, slik at en kan se den vakre øya fra vannsiden også.

Det som kjennetegner steder en vender tilbake til er beliggenhet. Det samme er viktig når en kjøper seg hus. Har så Sundet noen bra beliggenhet å skryte av for at folk skal ha lyst til å komme igjen? Ja, det har det.

Sundet burde åpne seg mot vannet, og legge til rette for båttrafikk. Jeg drømmer om en fremtid for Sundet med muligheter for å handle, men også noe mer. Noe for sansene.

Tilrettelagt for båttrafikk. For at båter kan legge til. En havn med båter ville vært en attraksjon i seg selv. Bryggepromenaden kunne være et sted å rusle eller henge mens en spiste en is, drakk sin kaffe eller spiste medbrakt mat fra Saifons gatekjøkken på en benk ved vannspeilet. Vannet kunne med andre ord vært kraftsentrumet, som kunne ligge til grunn for en visjon, et slagord. Nå er det selvsagt ikke nok med et slagord, det må også ha et innhold som en er forent om.

Slagord og visjoner

Har Sundet andre kvaliteter også, som kunne bli en del av et slagord, eller visjon?

Hva med Sommerbyen ved Vorma, Perlen ved Vorma, Sykkelbyen ved Vorma (sykkelvei mellom Hamar og Eidsvoll) eller Kulturbyen ved Vorma? Eller hvorfor ikke Badebyen ved Vorma, om en utnyttet fullt ut potensiale som ligger i historien om Eidsvoll Bad som ble etablert av Henrik Wergeland, helbredende badeanlegg som ble så moderne på 18-1900 tallet i Europa. Her kunne en utviklet kulturløyper som kunne forbinde Sundet, Eidsvoll sentrum til Badebakken og Tingvollen. Badet kulturtun kunne fått nytt innhold med utstillinger/arrangementer knyttet til Eidsvolls kulturhistorie. En badekulp er kanskje for seint å anlegge nå på historisk grunn, men det hadde trukket folk.

Jeg er enig med Bjørn Bauer i EUB den 12. august at Sundet bør satse på andre slagord enn den 4. Mjøsbyen. Vi ligger tross alt som han skriver i «randsonen av Stor-Oslo.» Dessuten ligger ikke Sundet en gang ved Mjøsa, men ved Vorma.

Skape et miljø

Jeg tror miljø er viktig. Miljø for hvem? Greit å definere det før en setter i gang. Et lass må en dra sammen. Ellers vil det bare bli spredte tiltak som besøkende/kunder setter pris på der og da, men som ikke sikrer at de kommer igjen. Den enkelte butikkeier kan ikke stå alene om å lage miljø. Bare sammen kan en skape et miljø som gjør at folk kommer igjen, og med på laget trengs ikke minst bidrag og engasjement fra kommunen, og en god og strategisk planlegging av Sundet, og kanskje frivillige. Sundet er så heldig at det har et miljø å bygge videre på. Det skal ikke bygges fra scratch.

Behold de gode gamle byggeskikkene som finnes, og ikke tillatt ulike paddehatter av noen hus i sentrumskjernen. Store ulikheter i byggeskikker skaper ikke miljø. Hvis det ikke er for å handle at jeg kommer igjen til et sted, så er det fordi jeg er sulten, vil oppleve eller sanse noe, kanskje bare for noe så enkelt men grunnleggende, å slappe av, eller nyte dagen med gode venner. Et lite pensjonat eller en Bed and breakfast ville også vært naturlig etter hvert i sentrum, hvis en første greier å trekke folk.

Med små grep tror jeg Sundet kunne bli en perle ved Vorma. En vakker beplantning i rundkjøringen ved innkjøringen til Sundet, ville heller ikke være å forakte. Inn til Haugesund for eks er det 4 rundkjøringer som alle er beplantet, og hvor planter og farger blir byttet 2-3 ganger i året. Jeg tror ikke det er bortkastet å bruke penger på noe vakkert. Gjennom store og små allianser i Sundet som samarbeider under en definert fellesnevner, kunne en skape en positiv synergieffekt.

Kanskje en først må begynne å tenke helhetlig på å bygge/videreføre det beste av det miljøet som allerede finnes, før en får spisestedene til å bli? Vi burde vise at vi setter pris på China House restaurant som har «holdt ut» med eidsvollingene i mange år, og som alltid leverer god mat. For mat trenger vi jo, og en kan trekke folk til Sundet for en matbit.

Jeg tror levende torg trekker. Jeg tror Pulsfestivalen og andre tiltak som trekker folk på spesielle dager trekker. Jeg tror god kundebehandling trekker. At det er noe vakkert å sette øynene på (blomster og vegetasjon), noe å oppleve eller noe å gjøre. Sundet er nødt til å være mer enn et handelssted for at vi sør i bygda skal trekkes dit. Det må bli et sted som vi har lyst til å vende tilbake til bare fordi vi har lyst. Sundet har et potensiale til å bli et miljø som kan bety noe for hele bygda.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.