«Populært badetilbud stengt»,«Sliter med vannkvaliteten» og«Funn av bakterier har stengt bassenget» er noen av utallige titler på saker Eidsvoll Ullensaker Blad har hatt med jevne mellomrom de siste årene om Eidsvollhallen og Råholt bad. De siste ukene har problemet eskalert til en lokal bassengskandale.

I desember ble bassenget i Eidsvollhallen stengt, og er det fortsatt på ubestemt tid. Kommuneoverlegen krever at vannkvaliteten er stabil og normal over lengre tid, og det er fortsatt usikkert når det kan friskmeldes. Parallelt har det kommet en bølge med andre problemer. I Råholt bad har kaldkulpen og boblebadet vært stengt i lengre tid. Felles for begge badene i Eidsvoll er at de bruker Poolsan i stedet for klor til rensing.

Midt oppe i alt dette har Miljørettet helsevern på Øvre Romerike konkludert med at det er rutinesvikt ved Råholt bad for å sikre tilstrekkelig badevannskvalitet.

LES OGSÅ: - Svømmerne blir syke av vannet i Råholt bad

Rett før jul skrev vi om svømmere som blir syke av vannet i Råholt bad. Ifølge svømmepappa Torkil Jan Røseid får de aktive svømmerne ubehag, svimmelhet, kløe, utslett og sprekker i huden som fører til åpne sår. Noen skal være så ille plaget at de må ta pauser fra svømmetreninga i opptil flere uker. Eidsvoll svømmeklubb mener at årsaken er at anlegget har benyttet rensemetoden Poolsan i sine bassenger siden åpningen i november 2012, da politikerne vedtok klorfritt bad.

Enkelte har påstått at problemet skyldes at brukerne dusjer for dårlig. Jeg har vanskelig for å tro at eidsvollinger har så mye dårligere hygiene enn bassengbrukere i resten av landet, hvor de ikke har de samme problemene.

Når Eidsvollhallen nå ble stengt har det skapt nye skjær i sjøen, rettere sagt bassenget, for Eidsvoll svømmeklubb. Uten åpne bassenger står deres svømmeskole i fare. Dette er deres viktigste inntektskilde, og gjør at både svømmeskolen og Eidsvoll svømmeskole økonomisk vil slite med å holde hodet over vannet.

Stengte bassenger rammer samtidig hundrevis av skolebarn som ikke får sin lovpålagte rett til svømmeundervisning. Skal dette kunne bli gjennomført er man avhengig av forutsigbarhet og kontinuitet, og ikke minst åpne bassenger. God og tilstrekkelig svømmeopplæring er et viktig samfunnsansvar, som bokstavelig talt er livsviktig.

– Det er ikke Poolsan, men driften av anlegget som er årsaken til plagene i Råholt bad, mener Geir Endregard i Poolsan. Ordfører John-Erik Vika sa til EUB i desember at eventuelt skifte av rensemetode kommer opp til politisk behandling i to hovedutvalg i februar. Nå har Eidsvoll Høyre foreslått overgang til klor i en interpellasjon.

Uansett om det er Poolsan, rutinesvikt, manglende kompetanse eller en kombinasjon som er årsaken til dårlig vannkvalitet og stengte bassenger gang på gang, har jeg ikke grunnlag for å konkludere med. Uansett; når både kommuneoverlege, svømmerne og Miljørettet helsevern slår alarm er det på tide å gjøre noe.

Ryktet og tilliten til rensemetoden er uansett så tynnslitt nå at jeg mener det er behov for å ta et skikkelig oppvaskmøte, kaste inn badehåndkle og legge politisk prestisje på land. Jeg tror det er på tide at politikerne tar fram klorflaska først som sist, før det ender i et gedigent mageplask for bassengene i grunnlovsbygda.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.